Kiderült, ennyire beteges nép a magyar: a visegrádi országok mind előznek minket

Kiderült, ennyire beteges nép a magyar: a visegrádi országok mind előznek minket

2018. december 1. 13:00

Csak a balkáni szomszédainkat tudtuk megelőzni, a visegrádi országok mind lehagyták Magyarországot a 149 ország egészségügyi helyzetét vizsgáló rangsorban. Ugyanakkor az jó hír, hogy messze nem a lista végén kullogunk, Magyarország a 43. helyen szerepel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A londoni Legatum Institute friss, éves Prosperity Reportja szerint a világ legegészségesebb országa Szingapúr, a második helyen Luxemburg áll, és a harmadik Japán. A Legatum Institute az egészségügyi rangsor összeállításánál az alábbiakat vette figyelembe: 

  • alapvető fizikai és mentális egészség
  • egészségügyi infrastruktúra
  • megelőzés.

A lista készítésénél vizsgálták a születéskor várható élettartamot, a vakcinázási arányt, a tuberkolózis előfordulását, a túlsúllyal és a diabétesszel kapcsolatos adatokat is. 

Ezen szempontok alapján végzett Magyarország a 43. helyen. Ezzel a helyezéssel pedig csak a balkáni szomszédainkat tudtuk megelőzni, a visegrádi országok mind lehagyták Magyarországot. Viszont ha a közép-kelet-európai régiót nézzük, akkor a 22 országból az 5. helyen végeztünk , már ami az egészségügyi helyzetet illeti.

Az a fenti táblázatból is látszik, hogy a visegrádi országok sem kerültek be az első 20-ba. Csehország a listán a 28., Szlovákia a 36., Lengyelország pedig a 41. helyen szerepel.  

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egészségügyi szempontból egyébként a Közép-afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet a világon, és a lista legvégén szerepel Csád, Guinea, Madagaszkár, Benin, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Nigéria, Sierra Leone, Niger és Uganda. A jelentés kiemeli, hogy az egészségügyi helyzet a világ nagy részén egyre jobb, egyre több ember fér hozzá az alapvető ellátásokhoz. Külön hangsúlyozzák, Zimbabwéban mennyit javult a helyzet: a születéskor várható élettartam egy évtized alatt 15 évvel nőtt. 

A jelentés kitér arra is, hogy noha a mérések szerint messze nem ezen a területen a legnagyobb a gond, a kelet-európai emberek a legelégedetlenebbek az egészségügyi ellátással.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?