Kiderült, ennyire beteges nép a magyar: a visegrádi országok mind előznek minket

Kiderült, ennyire beteges nép a magyar: a visegrádi országok mind előznek minket

2018. december 1. 13:00

Csak a balkáni szomszédainkat tudtuk megelőzni, a visegrádi országok mind lehagyták Magyarországot a 149 ország egészségügyi helyzetét vizsgáló rangsorban. Ugyanakkor az jó hír, hogy messze nem a lista végén kullogunk, Magyarország a 43. helyen szerepel.

A londoni Legatum Institute friss, éves Prosperity Reportja szerint a világ legegészségesebb országa Szingapúr, a második helyen Luxemburg áll, és a harmadik Japán. A Legatum Institute az egészségügyi rangsor összeállításánál az alábbiakat vette figyelembe: 

  • alapvető fizikai és mentális egészség
  • egészségügyi infrastruktúra
  • megelőzés.

A lista készítésénél vizsgálták a születéskor várható élettartamot, a vakcinázási arányt, a tuberkolózis előfordulását, a túlsúllyal és a diabétesszel kapcsolatos adatokat is. 

Ezen szempontok alapján végzett Magyarország a 43. helyen. Ezzel a helyezéssel pedig csak a balkáni szomszédainkat tudtuk megelőzni, a visegrádi országok mind lehagyták Magyarországot. Viszont ha a közép-kelet-európai régiót nézzük, akkor a 22 országból az 5. helyen végeztünk , már ami az egészségügyi helyzetet illeti.

Az a fenti táblázatból is látszik, hogy a visegrádi országok sem kerültek be az első 20-ba. Csehország a listán a 28., Szlovákia a 36., Lengyelország pedig a 41. helyen szerepel.  

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egészségügyi szempontból egyébként a Közép-afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet a világon, és a lista legvégén szerepel Csád, Guinea, Madagaszkár, Benin, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Nigéria, Sierra Leone, Niger és Uganda. A jelentés kiemeli, hogy az egészségügyi helyzet a világ nagy részén egyre jobb, egyre több ember fér hozzá az alapvető ellátásokhoz. Külön hangsúlyozzák, Zimbabwéban mennyit javult a helyzet: a születéskor várható élettartam egy évtized alatt 15 évvel nőtt. 

A jelentés kitér arra is, hogy noha a mérések szerint messze nem ezen a területen a legnagyobb a gond, a kelet-európai emberek a legelégedetlenebbek az egészségügyi ellátással.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?