6 °C Budapest

2 millió magyarnak csak álom a családi verda: ezzel a módszerrel mégis összejöhet

2018. november 28. 11:00

A magyarok jelentős része nem engedheti meg magának, hogy saját gépjárművet tartson fent. Nálunk rosszabbul csak Románia és Bulgária áll az EU-s országok közül. Ugyanakkor nem sokat, de javult a helyzetünk 2016-hoz képest. Amennyiben mégis autót vásárolnál, de nem tudod leszurkolni egy kocsi vételárát, akkor sem kell csüggedned, most összeszedtük, hol, mennyiért kaphatsz finanszírozást álmaid autójára!

A magyarok több mint ötöde nem engedheti meg magának, hogy kocsit tartson fent - derült ki az Eurostat tavalyi adataiból. Az unión belül csak Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet: a keleti szomszédban az emberek 29,8 százaléka van olyan rossz anyagi helyzetben, hogy nem tud fenntartani egy autót, a bolgároknál az emberek ötöde (20,6 százaléka) nem tud saját kocsit venni. Ennél csak egy hangyányit jobb a helyzet nálunk: az uniós statisztikák szerint 20,1 százaléknyian nem tudnák kifizetni az autóval járó költségeket.

A lista másik végén Ciprus és Málta áll, mindkét országban csupán 1,7 százaléknyian nem tudnának fenntartani egy saját autót, Luxemburgban pedig a lakosság 2,2 százaléka nem engedheti meg magának az autózást.

Az uniós átlag 7 százalék, és az Eurostat szerint sokat javult a helyzet, hiszen 2016-ban még az EU-s polgárok 7,7 százalékának volt csak álom a saját gépjármű. A javulás az országos számokon is tapasztalható, szinten mindenhol többen engedhetnek meg maguknak autót, mint 2016-ban. A kivételek közé tartozik Ausztria, ahol 6-ról 6,4 százalékra emelkedett egy év alatt azok aránya, akik nem engedhetnek meg maguknak saját kocsit. Rosszabb lett a helyzet még Dániában (8-ról 8,3 százalék) Luxemburgban (2-ről 2,2 százalék), és Franciaországban is nőtt az arány, 2,6-ról 2,7 százalékra. Hollandiában stagnálás állt be, 2016-ban és 2017-ben is az emberek 6,4 százaléka nem engedhetett meg magának egy saját autót.

Nem muszáj egy autó árát egyszerre leszurkolnod!

Amellett, hogy az ország ötödének csak álom marad az autózás, a magyarok másik, jelentős része nincs olyan helyzetben, hogy zsebből kifizesse egy autó vételárát. Korábban például kiszámoltuk, hogy egy átlagos magyar melósnak hosszú éveket kell güriznie ahhoz, hogy kitermelje egy-egy kocsi vételárát.

Nekik nyújthatnak megoldást például a lízingcégek, amelyek használt kocsikra is adnak hitelt. Soka pénzintézet ad idősebb kocsikra is kölcsönt, Cofidisnél a megvásárolni kívánt autó akár 18 éves is lehet a finanszírozás lejártakor, de például a Budapest Bank is hajlandó kölcsönt adni olyan személygépkocsira, amely 15 éves lesz a hitel kifutásakor. Fontos azonban, hogy az autó vételárának legalább 20 százalékával rendelkezz: jellemzően ez az a minimális önerő, amit minden hitelintézet megkövetel az ügyfelektől. Tehát ha mondjuk 2 millióért akarsz venni egy használt kocsit, akkor minimum 400 ezer forintnyi önerőt kellene leszurkolnod - a futamidőt pedig nem nagyon tudod kitolni, jellemzően 84 hónap a maximum.

Végeztünk egy próbakalkulációt, amelyben egy 8 éves, 2 millió forintos vételárú Volkswagent akartunk lízingre megvásárolni, a minimális önerő ebben az esetben, mint írtuk 400 ezer forint, ennyivel is számoltattunk a kalkulátorokkal. A próbakalkulációkban zártvégű, forint alapú lízinget néztünk magánszemélyek számára. Ezeket az ajánlatokat kaptuk a nagyobb pénzintézetektől:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • CIB Lízing: havi 42 362 forintos törlesztő, THM 21,9 százalék
  • Merkantil Bank: havi 36 206 forint, THM: 13,75 százalék
  • MKB Euroleasing: havi 34 636 forintos törlesztő, THM: 11,6 százalék

Olcsóbbnak tűnnek a személyi kölcsönök, amelyeknek az igénylése és a folyósítása jóval egyszerűbb, és önerő sem feltétlenül szükséges! Ráadásul még mindig igen olcsónak számítanak a személyi kölcsönök, amely még egy érv mellettük. A Pénzcentrum kalkulátorával kiszámoltuk, hogy egy kisebb, 500 ezer forintos, 5 éves futamidejű kölcsönt például már 8,17 százalékos THM-mel is megkaphatunk a CIB Banknál, amely mindössze 10 109 forintos havi törlesztőrészletet jelent a későbbiekben. De hasonló feltételekkel kínálnak kölcsönt a versenytársakis: a Raiffeisen Banknál 8,97 százalék a THM (10 126 forintos törlesztővel), míg a K&H Banknál 14,74 százalék (11 120 forintos törlesztővel).

Ha nem lenne elég a félmilliós hitel, akkor sem kell aggódnod: például a fentebb említett, 2 millió forintos Volkswagent már önerő nélkül is megveheted! Ekkora összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsönt már 8,17 százalékos THM mellett is igényelhetsz a CIB Banknál (40 436 forintos havi törlesztővel), míg a K&H Banknál ugyanennek a hitelnek 8,26 százalék a THM-je (és 40 066 forintos a törlesztője). Ezektől nem sokkal marad el a Raiffeisen Bank ajánlata, amely 8,97 százalékos THM-el kínál ilyen kölcsönt, 40 505 forintos törlesztővel.

Gondolkozz előre, hogy ne legyen baj!

A személyi hitel felvételéhez nincs szükségünk kimagasló jövedelemre, már egészen alacsony fizetéssel is igényelhető ez a hiteltípus. Noha a Magyar Nemzeti Bank rendeleteiben is szabályozza a felvehető hitelösszeget, fontos tudatosan élnünk a hitelfelvétellel: csak akkor vegyünk fel hitelt, ha annak törlesztését jó előre biztosítottnak látjuk. A személyi hitel már egészen kis összegben is igényelhető, ettől függetlenül alacsony jövedelem esetén érdemes más finanszírozási forrást igénybe vennünk, ha nem kívánunk eladósodni. Stabil jövedelem esetén ugyanakkor nem lehet probléma a törlesztés, ha kellően okosan állapítjuk meg a futamidőt és a törlesztőrészletet.

Minthogy a jövedelmünk a személyi hitel igénylésének legfőbb (és gyakorlatilag egyetlen) feltétele, annak mértéke be is határolja a felvehető hitelösszeget. Az MNB 2015-ben elfogadott adósságfék-szabályai alapján (a 2018-as szigorítás a jelzáloghitelekre vonatkozott) a személyi hitelek esetén a jövedelmünk 50 százalékáig terjedhetnek a törlesztőrészletek (legalább nettó 400 ezres jövedelemnél ez 60 százalék). Természetesen a bankok előírhatnak ennél alacsonyabb határt is, az 50 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet a hivatalos plafon. Ez alapján bárki könnyen kiszámolhatja, hogy mekkora lehet a maximális törlesztőrészlete, mi pedig legutóbbi cikkünkben annak is utánajártunk, hogy az egyes jövedelmekkel mekkora lehet a maximális hitelösszegünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem