2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Újabb költség, amivel a lakásvásárlóknak számolni kell: röpködnek a százezrek


A lakáspiac folyamatos száguldása a hozzá kapcsolódó iparágak és szolgáltatások fellendülését is magával hozta, így a költöztetés is egyre nagyobb üzlet. Ma már egy kétszobás budapesti lakáshoz hozzá sem fognak 60-80 ezer forint alatt, ezt a költséget is nyugodtan hozzászámolhatjuk az ilyenkor kötelezően kifizetendők közé.

Aki él és mozog, az éppen költözik Budapesten és környékén, valamint a nagyobb városokban. A legfrissebb hivatalos adatok szerint továbbra is tart a drágulás és a forgalomélénkülés az ingatlanpiacon. A vevők ehhez alkalmazkodnak, és emiatt már az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben lévő lakások iránt is megnőtt a kereslet.

És nem csak az árak, hanem a tranzakciók száma is nőtt a statisztikák szerint, idén november közepéig annyi ingatlant értékesítettek, mint egy évvel korábban 12 hónap alatt - derült ki a Duna House egyik közleményéből.

A fellendült lakáspiac pedig jó hatással van az egész gazdaságra, főleg a közvetlenül hozzá kapcsolódó iparágakra, szolgáltatásokra, például a költöztető cégek forgalma is megnövekedett.

Egy lakás árához képest ugyan elenyésző összegbe kerül kifizetni a költöztetőket, akik leveszik a vállunkról a terhet - szó szerint, mindenestre számolni kell ezzel is.  Az ilyenkor felmerülő szokásos költségek mellé, mint például az ügyvédi díj, a tulajdoni lap/térképmásolat lehívása, az értékbecslés, a közjegyzői díj és a lakásszerzési illeték mellett érdemes ezzel a tétellel is számolni, hiszen egy átlagos lakás átköltöztetése akár 80-100 ezer forintos tétel is jelent.

A Pénzcentrum kapcsolatba lépett pár budapesti költöztetőcéggel. A piac mondhatni telített, rengeteg élelmes vállalkozó látta meg ebben a szolgáltatásban a lehetőséget. Költözőknek jó hír, hogy a legtöbben viszonylag rövid határidővel is tudják vállalni a munkát, sehol nem nevettek ki minket a telefonban, ha azt mondtuk pár napon belül szükségünk lenne rájuk. Sőt, volt, ahol még aznap is vállalták volna.

Mivel a legtöbben, akik spórolni szeretnénk a szabadságullak, igyekeznénk hétvégére ütemezni a költözést, felmerül a kérdés, hogy vajon szombat-vasárnap felárral dolgoznak-e a cégek. Az általunk megkérdezettek ugyanazon az áron dolgoznak a hét minden egyes napján.

Mennyi az annyi?

Nyilván a piac legfontosabb szereplői árgus szemekkel figyelik egymás árait, de ettől függetlenül (vagy éppen ezért), a költöztetés nem olcsó mulattság. Egy átlagos kétszobás lakást 10 kilométerrel odébb pakolni akár 60-80 ezer forintba is kerülhet. Számolni kell minden esetben egy kiszállási díjjal, van cég, amelyik embereként számol, van, ahol óradíjban, de van lehetőség perc alapú elszámolást is igénybe venni.

Néhány jó tanács a költözőknek

Az emberek számán soha nem érdemes spórolni, hiszen az tényleg senkinek nem jó, sőt, adott esetben balesetveszélyes is lehet, arról nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel sérülnek meg az értékeink. Amennyiben emeletes házban, forgalmas utcából vagy ilyen helyre költözünk, foglaljunk parkolóhelyet a teherautónak, akár már előző éjjel kifeszíthetünk egy spárgát. A környék nem fog minket megkedvelni, ám a teherhordók annál hálásabbak lesznek.

Össze is csomagolnak

Aki még a csomagolást is szeretné megúszni, esetleg nincs ideje ilyen földi dolgokkal foglalkozni, az felár ellenében olyan céget is könnyedén találhat, aki nem csak átszállítja, de össze is pakolja a cuccait. Ebben az esetben ők hozzák a csomagolóanyagot, mindent szakszerűen elraknak, kikötik a mosógépet, sőt, még a csillárt is leszerelik és szétkapják az elemes bútorokat. Persze ebben az esetben az alapárnak akára dupláját is elkérhetik.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.