2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Újabb költség, amivel a lakásvásárlóknak számolni kell: röpködnek a százezrek


A lakáspiac folyamatos száguldása a hozzá kapcsolódó iparágak és szolgáltatások fellendülését is magával hozta, így a költöztetés is egyre nagyobb üzlet. Ma már egy kétszobás budapesti lakáshoz hozzá sem fognak 60-80 ezer forint alatt, ezt a költséget is nyugodtan hozzászámolhatjuk az ilyenkor kötelezően kifizetendők közé.

Aki él és mozog, az éppen költözik Budapesten és környékén, valamint a nagyobb városokban. A legfrissebb hivatalos adatok szerint továbbra is tart a drágulás és a forgalomélénkülés az ingatlanpiacon. A vevők ehhez alkalmazkodnak, és emiatt már az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben lévő lakások iránt is megnőtt a kereslet.

És nem csak az árak, hanem a tranzakciók száma is nőtt a statisztikák szerint, idén november közepéig annyi ingatlant értékesítettek, mint egy évvel korábban 12 hónap alatt - derült ki a Duna House egyik közleményéből.

A fellendült lakáspiac pedig jó hatással van az egész gazdaságra, főleg a közvetlenül hozzá kapcsolódó iparágakra, szolgáltatásokra, például a költöztető cégek forgalma is megnövekedett.

Egy lakás árához képest ugyan elenyésző összegbe kerül kifizetni a költöztetőket, akik leveszik a vállunkról a terhet - szó szerint, mindenestre számolni kell ezzel is.  Az ilyenkor felmerülő szokásos költségek mellé, mint például az ügyvédi díj, a tulajdoni lap/térképmásolat lehívása, az értékbecslés, a közjegyzői díj és a lakásszerzési illeték mellett érdemes ezzel a tétellel is számolni, hiszen egy átlagos lakás átköltöztetése akár 80-100 ezer forintos tétel is jelent.

A Pénzcentrum kapcsolatba lépett pár budapesti költöztetőcéggel. A piac mondhatni telített, rengeteg élelmes vállalkozó látta meg ebben a szolgáltatásban a lehetőséget. Költözőknek jó hír, hogy a legtöbben viszonylag rövid határidővel is tudják vállalni a munkát, sehol nem nevettek ki minket a telefonban, ha azt mondtuk pár napon belül szükségünk lenne rájuk. Sőt, volt, ahol még aznap is vállalták volna.

Mivel a legtöbben, akik spórolni szeretnénk a szabadságullak, igyekeznénk hétvégére ütemezni a költözést, felmerül a kérdés, hogy vajon szombat-vasárnap felárral dolgoznak-e a cégek. Az általunk megkérdezettek ugyanazon az áron dolgoznak a hét minden egyes napján.

Mennyi az annyi?

Nyilván a piac legfontosabb szereplői árgus szemekkel figyelik egymás árait, de ettől függetlenül (vagy éppen ezért), a költöztetés nem olcsó mulattság. Egy átlagos kétszobás lakást 10 kilométerrel odébb pakolni akár 60-80 ezer forintba is kerülhet. Számolni kell minden esetben egy kiszállási díjjal, van cég, amelyik embereként számol, van, ahol óradíjban, de van lehetőség perc alapú elszámolást is igénybe venni.

Néhány jó tanács a költözőknek

Az emberek számán soha nem érdemes spórolni, hiszen az tényleg senkinek nem jó, sőt, adott esetben balesetveszélyes is lehet, arról nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel sérülnek meg az értékeink. Amennyiben emeletes házban, forgalmas utcából vagy ilyen helyre költözünk, foglaljunk parkolóhelyet a teherautónak, akár már előző éjjel kifeszíthetünk egy spárgát. A környék nem fog minket megkedvelni, ám a teherhordók annál hálásabbak lesznek.

Össze is csomagolnak

Aki még a csomagolást is szeretné megúszni, esetleg nincs ideje ilyen földi dolgokkal foglalkozni, az felár ellenében olyan céget is könnyedén találhat, aki nem csak átszállítja, de össze is pakolja a cuccait. Ebben az esetben ők hozzák a csomagolóanyagot, mindent szakszerűen elraknak, kikötik a mosógépet, sőt, még a csillárt is leszerelik és szétkapják az elemes bútorokat. Persze ebben az esetben az alapárnak akára dupláját is elkérhetik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó