2018. december 14. péntek Szilárda

Újabb költség, amivel a lakásvásárlóknak számolni kell: röpködnek a százezrek


A lakáspiac folyamatos száguldása a hozzá kapcsolódó iparágak és szolgáltatások fellendülését is magával hozta, így a költöztetés is egyre nagyobb üzlet. Ma már egy kétszobás budapesti lakáshoz hozzá sem fognak 60-80 ezer forint alatt, ezt a költséget is nyugodtan hozzászámolhatjuk az ilyenkor kötelezően kifizetendők közé.

Aki él és mozog, az éppen költözik Budapesten és környékén, valamint a nagyobb városokban. A legfrissebb hivatalos adatok szerint továbbra is tart a drágulás és a forgalomélénkülés az ingatlanpiacon. A vevők ehhez alkalmazkodnak, és emiatt már az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben lévő lakások iránt is megnőtt a kereslet.

És nem csak az árak, hanem a tranzakciók száma is nőtt a statisztikák szerint, idén november közepéig annyi ingatlant értékesítettek, mint egy évvel korábban 12 hónap alatt - derült ki a Duna House egyik közleményéből.

A fellendült lakáspiac pedig jó hatással van az egész gazdaságra, főleg a közvetlenül hozzá kapcsolódó iparágakra, szolgáltatásokra, például a költöztető cégek forgalma is megnövekedett.

Egy lakás árához képest ugyan elenyésző összegbe kerül kifizetni a költöztetőket, akik leveszik a vállunkról a terhet - szó szerint, mindenestre számolni kell ezzel is.  Az ilyenkor felmerülő szokásos költségek mellé, mint például az ügyvédi díj, a tulajdoni lap/térképmásolat lehívása, az értékbecslés, a közjegyzői díj és a lakásszerzési illeték mellett érdemes ezzel a tétellel is számolni, hiszen egy átlagos lakás átköltöztetése akár 80-100 ezer forintos tétel is jelent.

A Pénzcentrum kapcsolatba lépett pár budapesti költöztetőcéggel. A piac mondhatni telített, rengeteg élelmes vállalkozó látta meg ebben a szolgáltatásban a lehetőséget. Költözőknek jó hír, hogy a legtöbben viszonylag rövid határidővel is tudják vállalni a munkát, sehol nem nevettek ki minket a telefonban, ha azt mondtuk pár napon belül szükségünk lenne rájuk. Sőt, volt, ahol még aznap is vállalták volna.

Mivel a legtöbben, akik spórolni szeretnénk a szabadságullak, igyekeznénk hétvégére ütemezni a költözést, felmerül a kérdés, hogy vajon szombat-vasárnap felárral dolgoznak-e a cégek. Az általunk megkérdezettek ugyanazon az áron dolgoznak a hét minden egyes napján.

Mennyi az annyi?

Nyilván a piac legfontosabb szereplői árgus szemekkel figyelik egymás árait, de ettől függetlenül (vagy éppen ezért), a költöztetés nem olcsó mulattság. Egy átlagos kétszobás lakást 10 kilométerrel odébb pakolni akár 60-80 ezer forintba is kerülhet. Számolni kell minden esetben egy kiszállási díjjal, van cég, amelyik embereként számol, van, ahol óradíjban, de van lehetőség perc alapú elszámolást is igénybe venni.

Néhány jó tanács a költözőknek

Az emberek számán soha nem érdemes spórolni, hiszen az tényleg senkinek nem jó, sőt, adott esetben balesetveszélyes is lehet, arról nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel sérülnek meg az értékeink. Amennyiben emeletes házban, forgalmas utcából vagy ilyen helyre költözünk, foglaljunk parkolóhelyet a teherautónak, akár már előző éjjel kifeszíthetünk egy spárgát. A környék nem fog minket megkedvelni, ám a teherhordók annál hálásabbak lesznek.

Össze is csomagolnak

Aki még a csomagolást is szeretné megúszni, esetleg nincs ideje ilyen földi dolgokkal foglalkozni, az felár ellenében olyan céget is könnyedén találhat, aki nem csak átszállítja, de össze is pakolja a cuccait. Ebben az esetben ők hozzák a csomagolóanyagot, mindent szakszerűen elraknak, kikötik a mosógépet, sőt, még a csillárt is leszerelik és szétkapják az elemes bútorokat. Persze ebben az esetben az alapárnak akára dupláját is elkérhetik.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 16 358 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 12,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 16 654 forintos törlesztőt (THM 12,90%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, a Cetelem, valamint a Erste konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát(x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk