31 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Kezeljük a kockázatot

Pénzcentrum
2006. október 16. 14:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megnéztük, hogy a biztosítók milyen módszerekkel kezelik a kockázatot, és hogyan próbálják csökkenteni azt. Most a kockázat kikerülésével és megelőzésével fogunk foglalkozni.

Tizennyolcadik lecke: Kezeljük a kockázatot!

A kockázat kezelésére többfajta módszert alkalmazhatnak a biztosítótársaságok.

Egyrészt megoldás lehet a kockázat kikerülése. Tehát nem végeznek olyan tevékenységeket, amelyek kockázatosak, ahol negatív következmények, károk érhetnek bennünket.

Másrészt megoldásként felmerülhet a kár megelőzése (prevenció). Ez a kár megelőzésére, a kockázat megszüntetésére irányuló offenzív magatartás - hatékony kármegelőzés esetén elenyésző mértékre csökkenhet a kockázat - jogszabályok szabványok, normák, kötelező előírások, ajánlások hatályosítják.

A harmadik lehetőség az önbiztosítás: egyik tevékenységünk pozitív eredményével ellensúlyozni próbáljuk a más tevékenységünkben létrejövő negatív következményeket. Módszerei:

a) tartalékolás: általánosan alkalmazható és széles körben használt - tartalékokkal rendelkezik (tartalékképzés: természetben, pénzben) előre nem látható eseményekre (baleset, megbetegedés).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

b) kockázat belső kiegyenlítése: bizonyos szituációkban alkalmazható - kockázatos vállalkozásokba a vállalkozó nem a teljes vagyonát fekteti be, hanem azt megosztja különböző vállalkozások között

Fontos megkülönböztetnünk egymástól a kárfelosztást és a kockázatfelosztást.

Kárfelosztás fontos jellemvonása: a kár fedezésére szolgáló pénzmennyiséget csak a kár bekövetkezés után gyűjtik be a veszélyközösség tagjaitól

Kockázatfelosztás legfontosabb sajátossága: veszélyközösség szervezője előre felméri a várható kárnagyságot, s a veszélyközösség tagjaitól előre beszedi a kockázat ellenértékét, a biztosítási díjat.

A következő részben megismerkedünk a biztosítás két legfontosabb fogalmával: a nagy számok törvényével és a veszélyközösséggel.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?