12 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Kezeljük a kockázatot

Pénzcentrum
2006. október 16. 14:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megnéztük, hogy a biztosítók milyen módszerekkel kezelik a kockázatot, és hogyan próbálják csökkenteni azt. Most a kockázat kikerülésével és megelőzésével fogunk foglalkozni.

Tizennyolcadik lecke: Kezeljük a kockázatot!

A kockázat kezelésére többfajta módszert alkalmazhatnak a biztosítótársaságok.

Egyrészt megoldás lehet a kockázat kikerülése. Tehát nem végeznek olyan tevékenységeket, amelyek kockázatosak, ahol negatív következmények, károk érhetnek bennünket.

Másrészt megoldásként felmerülhet a kár megelőzése (prevenció). Ez a kár megelőzésére, a kockázat megszüntetésére irányuló offenzív magatartás - hatékony kármegelőzés esetén elenyésző mértékre csökkenhet a kockázat - jogszabályok szabványok, normák, kötelező előírások, ajánlások hatályosítják.

A harmadik lehetőség az önbiztosítás: egyik tevékenységünk pozitív eredményével ellensúlyozni próbáljuk a más tevékenységünkben létrejövő negatív következményeket. Módszerei:

a) tartalékolás: általánosan alkalmazható és széles körben használt - tartalékokkal rendelkezik (tartalékképzés: természetben, pénzben) előre nem látható eseményekre (baleset, megbetegedés).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

b) kockázat belső kiegyenlítése: bizonyos szituációkban alkalmazható - kockázatos vállalkozásokba a vállalkozó nem a teljes vagyonát fekteti be, hanem azt megosztja különböző vállalkozások között

Fontos megkülönböztetnünk egymástól a kárfelosztást és a kockázatfelosztást.

Kárfelosztás fontos jellemvonása: a kár fedezésére szolgáló pénzmennyiséget csak a kár bekövetkezés után gyűjtik be a veszélyközösség tagjaitól

Kockázatfelosztás legfontosabb sajátossága: veszélyközösség szervezője előre felméri a várható kárnagyságot, s a veszélyközösség tagjaitól előre beszedi a kockázat ellenértékét, a biztosítási díjat.

A következő részben megismerkedünk a biztosítás két legfontosabb fogalmával: a nagy számok törvényével és a veszélyközösséggel.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?