4 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Csökkentsd a kockázatot!

Pénzcentrum
2006. október 2. 14:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

.

Az előző részben megismerkedtünk a biztosítás európai és hazai történetével. Ebben a fejezetben, pedig megvizsgáljuk, hogy a biztosítók milyen módszerekkel kezelik a kockázatot, és hogyan próbálják csökkenteni azt.

Tizenhetedik lecke: Kockázat és a biztosítás

Mielőtt belevágunk a dolgok közepébe, ismételjük át a kockázat fogalmát!

A kockázat meghatározására rengeteg definíciót találhatunk a szakirodalomban. Íme néhány:

a) Magyar értelmező szótár: "A kockázat valamely cselekvéssel, vállalkozással járó veszély, az anyagi veszteség, kár lehetősége."
b) Angol értelmező szótár: " A kockázat a veszteség vagy rossz következmény lehetősége."
c) Befektetési tankönyv: "A kockázat annak lehetősége, hogy a befektető tényleges hozama eltér a befektetéskor elvárt (várható) hozamtól."
d) Kockázatelméleti tankönyv: "A kockázat az adott szituáció kimenetelére vonatkozó objektív kétség. A kockázat az a tendencia, hogy egy vizsgált folyamat tényleges kimenetelei különböznek az előre várható kimeneteltől."

A fogalmi meghatározás után, nézzük meg, hogyan lehet a kockázatokat csoportosítani.

Az első csoportba az egyszerű (tiszta) kockázat (pure risk) tartozik. Ezeket a kárral, veszéllyel, veszteséggel fenyegető kockázatok alkotják. (természeti hatásokat: vihar, eső, földrengés, villámlás okozta tűz; baleseteket, a gépek, járművek meghibásodásai)
Lehetséges kimenetek:
- veszteség, kár következik be
- változatlan állapot

A második csoportba az összetett kockázatok (speculative risk.) tartoznak. Ezek a három lehetséges kimenettel rendelkező kockázatok csoportja:
- veszteség, kár következik be
- változatlan állapot
- nyereség, gyarapodás az eredmény

Üzleti (business) kockázatnak is nevezik: vállalkozás tőkéje befektetésével, működtetése során nyereség elérésére törekszik (pénzügyi befektetések)

Kockázatporlasztás és a kockázatok kikerülése: viszontbiztosítás és együttbiztosítás

Tegyük fel, hogy az egyik biztosító, felvállalt egy számára túl nagy kockázatot. Ekkor, hogy ne veszítse el üzletfelét, illetve magát se sodorja túl kockázatos helyzetbe, a kockázatnak a saját kapacitását meghaladó részét - a díj arányos részével együtt - átadja egy másik biztosítónak, a viszontbiztosítónak. Ekkor már a kockázat megoszlik és csökken az eredeti biztosító kitettsége.

A viszontbiztosító érezheti természetesen úgy, hogy az átadott kockázat számára túl nagy, s egy másik viszontbiztosítónál ő is viszont-viszontbiztosíthatja a neki átadott kockázat egy részét, és így tovább. Ezt retrocessziónak nevezzük.

A viszontbiztosításnál tehát az ügyfél egy biztosítóval áll szerződésben, de a kockázatokat több intézmény egymás között szétporlasztja.

A kockázatporlasztás együttbiztosítással is megoldható. Ebben az esetbe a biztosítók úgy porlasztják a számukra túl nagy kockázatot, hogy azt együttesen vállalják el. Olyan biztosítási szerződést kötnek, ahol az ügyféllel szemben nem egy biztosító szerepel a szerződésen, hanem mondjuk 5. Az ügyfélnek a díjat is ilyen arányban kell a különböző biztosítókhoz befizetnie, s ha bekövetkezik a kár, ilyen arányban kapja meg a teljes kárkifizetést a különböző biztosítóktól.

A következő részben a kockázat kikerülésével és megelőzésével fogunk foglalkozni. Valamint belevágunk a biztosítások csoportosításába is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?