30 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - A külföld szerepe

Pénzcentrum
2006. március 6. 12:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

 
Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.
Az első leckében megismerkedtünk az infláció fogalmával és a jegybank szerepével, a második alkalommal a kamatok hatásait vizsgáltuk, most pedig a külföldiek szerepét vesszük górcső alá.
Harmadik lecke: az idegenek
A forint-alapú magyar államadósságból (piaci értékesítésű papírok) tavaly év végén mintegy 30% volt a külföldiek kezében (kb. 2550 mrd Ft), így érdemes figyelni a külföldiek állományváltozására, illetve az átlagos hátralévő futamidejére vonatkozó adatokat. Az állomány változása egyértelműen a magyar állampapírok iránti befektetői étvágyat mutatja (ez mintegy fél éve a 2550-2600 milliárd forintos sávban ingadozik), míg az átlagos hátralévő futamidő (a befektetők portfoliójában lévő állampapír-sorozatok lejáratig hátralévő futamideje a sorozatok összegével súlyozva) jelenleg fokozatos csökkenés nyomán 4.07 év körül van. Ez azt jelenti, hogy a külföldiek a nagyobb kamatkockázatú papírok (ld. korábban árfolyam-kamat összefüggése) felől egyre inkább a rövidebb futamidejű papírok felé fordultak.
A kötvénypiac szempontjából különösen fontos az is, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mekkora összegű nettó kötvénykibocsátást (azaz nem a törlesztésekre, hanem valódi hiányfinanszírozásra) tervez az adott évre. A 2006-os finanszírozási terv szerint a nettó forintalapú kötvénykibocsátás több mint 50%-kal nő, azaz jelentős kínálati nyomás nehezedik a piacra (árfolyamra lenyomó, hozamra emelő hatás), míg a devizaalapú finanszírozás nettó értelemben közel 40%-kal csökken.
A devizaalapú finanszírozásnál érdemes kiemelni, hogy a külföldi befektetőknek értékesített nagy, esetenként több száz milliárd forintot kivető devizakötvény-kibocsátásokból származó devizaösszeget (pl. euró, dollár) nem közvetlenül a magyar devizapiacon váltja át forintra az ÁKK, hanem a Magyar Nemzeti Bankon keresztül. Az MNB „adja” az ellenértéket forintban, míg a devizaösszeg a nemzetközi tartalékait emeli (folyamatos történelmi csúcsdöntések, jelenleg 15.7 milliárd eurós állomány). Az MNB a nemzetközi tartalékai egy részét a későbbiekben kis tételekben váltja át forintra, folyamatos vételi érdeklődést (tartóerőt) eredményezve.
Egy másik fontos tartóerő a forint esetleges nagyobb gyengülése ellen a lakossági devizahitelezés felfutása. A magyar bankok által devizában felvett forrásokat forintban nyújtja a lakosságnak, azaz itt is szükség van forintra való átváltásra.
Az utóbbi egy évben három alkalommal is leminősítették a magyar államadósságot a nagy nemzetközi hitelminősítők. Egy-egy ilyen lépés a magyar állam adósságának visszafizetésével kapcsolatos növekvő kockázatokra hívja fel a befektetők figyelmét, akik egy része ezen kockázatokat már nem kívánja felvállalni (illetve a befektetési szabályrendszerük nem teszi lehetővé). Az ilyen hírekre rendszerint eladásokkal reagálnak a szereplők, ami hirtelen (a meglepetés nagyságától függően jelentős) árfolyamgyengüléseket generál a piacon.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?