31 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Mennyit ér egy befektetés?

Pénzcentrum
2006. június 12. 12:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megismerkedtünk néhány alapfogalommal, amelyeket a későbbiekben is igen gyakran fogunk használni. Ebben a fejezetben pedig felvázoljuk a befektetések mérlegelésének szempontjait, valamint a befektetési döntések lépéseit.

Tizedik lecke: Mennyit ér a befektetés?

A befektetések mérlegelésének szempontjai hasonlóak mind a magánszemélyek, mind a vállalatok esetében. Ha elfogadjuk a befektetés céljaként a portfolió értékének maximalizálását, akkor elsődleges szempont a befektetés hozama kell hogy legyen.

Egy befektetés hozamát többféleképpen értelmezhetjük. Lehet maga a vagyon növekménye, a befektetés induló értéke feletti többlet. Dimenziója ekkor pénzmennyiség. Ennél gyakrabban használják a hozam fogalmát százalékos értékként, azaz a vagyon befektetésből származó növekménye hány százaléka a vagyon induló értékének.


Azonos hozamú befektetések jelentős mértékben különbözhetnek a befektetés kockázata tekintetében. A befektetések kockázatán a közkeletű értelmezés a kedvezőtlen eredmény, a veszteség bekövetkezésének lehetőségét érti. Minél nagyobb eszerint a veszteség bekövetkezésének valószínűsége, annál kockázatosabbnak tekinthető a befektetés. A pénzügytan kockázaton a befektetés hozamának bizonytalanságát érti. Nem mindegy ugyanis, hogy a hozamot az állam garantálja-e, mint pl. az állampapírok esetén, vagy ismerősünk névtelen ismerőse toboroz befektetőket alapítandó vállalkozásához, amelynek keretében zseniális ötletét kívánja megvalósítani, s ráadásul első alkalommal kísérletezik vállalatalapítással. A kockázat kérdéseivel a következőkben még fogunk foglalkozni. Addig csak megelőlegezzük azt a fontos összefüggést, amely szerint valamely befektetés várható hozama arányos a vállalt kockázattal.

A harmadik szempont, amit a befektető mérlegel, a befektetés likviditása. Ezen azt értjük, hogy mennyi idő alatt, és milyen költségek árán tehető pénzzé a befektetés. A hosszabb távú befektetési lehetőségek lekötik, befagyasztják a tőkét, amelyet így lehetetlen más célra fordítani. Ha a magánszemély, vagy a vállalat napi fizetési (likviditási) problémával szembesül, (ez, tehát a fizetőképesség a likviditás másik szokásos értelmezése), azokat a vagyontárgyakat teheti gyorsan és viszonylag alacsony költséggel pénzzé, amelyeknek kiterjedt másodlagos piaca van. Ilyenek pl. az értékpapírok. Ez a szempont nem mutat szoros összefüggést sem a hozammal, sem a kockázattal. A tőzsdén jegyzett részvények pl. a legkockázatosabb, az állampapírok a legkevésbé kockázatos befektetések, s mindkettő a legmagasabb likviditású csoportba tartozik. A befektetések mérlegelésének szempontjai tehát esetenként egymásnak ellentmondóak, nem könnyű tehát a helyes döntés.

Bár a mérlegelési szempontok azonosak, az új befektetések alkalmával a döntések lépései jelentősen eltérhetnek a magánszemélyek és a vállalkozások esetében. A következő részben a kockázat és a hozam kapcsolatával fogunk foglalkozni.


 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm