5 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - A kamat

Pénzcentrum
2006. július 10. 12:15

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.



Az előző részben megismerkedtünk a kockázat fogalmával és mérések módjával. Ebben a fejezetben pedig egy igen gyakran használt fogalom mögé tekintünk be és ismerkedünk meg a jelentésével.

Tizedik lecke: A kamat

A kamat nem más, mint az adós által a kölcsönadónak, a kölcsön használatáért, kockázatáért fizetendő pénzösszeg vagy hozadék (a pénz használatának díja).

A hitel- és kölcsönügyletekben a kamatot a kölcsönösszeg százalékában határozzák meg. A kölcsönfelvevő a pénzügyi intézmény által bevonható források várható költségét, a futamidő és az adós által képviselt kockázat mértéke alapján a kölcsön egyik díjtételeként, a kölcsön ellenszolgáltatásaként fizeti meg a hitelezőnek. A kamat nem feltétlenül jeleneti a hitelfelvétel teljes díját, a bankkölcsönök rendszerint kiegészülnek egyéb díjakkal, mint a kezelési költség, a rendelkezésre tartási díj és a folyósításokért felszámított összegek. A hitel teljes költségét a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) fejezi ki.

A betétek esetében hasonló a kamat-meghatározás logikája, a betét összegének meghatározott százalékát jelenti, amit a megtakarítás idejének lejáratával, vagy rendszeres időközönként a hitelintézet a betéti összeg használatáért fizet.

A kamatok típusai között ismerünk fix, változó vagy változtatható kamatokat. A rögzített kamatoknál a kamat mértéke a futamidő alatt nem változik, változtatható kamatozásnál a hitelintézet egy vagy több meghatározott időpontban, adott mértékben változtathatja az ügylet kamatszintjét.

Változó kamatkonstrukció mellett a felek a szerződés megkötésekor meghatározzák azt az irányadó kamatlábat, amihez képest az ügylet kamatlába adott százalékkal magasabb illetve alacsonyabb. A kamatperiódusok végén az ügylet kamatszintje automatikusan változik. Az utóbbi típus a hosszabb távú pénzügyi eszközöknél jellemző, a szerződő felek így tudják leginkább figyelembe venni az időközben történt pénzpiaci változásokat. A kamatperiódusok többnyire negyedéves vagy féléves hosszúságúak.

Amikor pénzünket kamatos kamatra helyezzük el, minden kifizetett kamat újra befektetésre kerül, és a rákövetkező időszakokban többletkamatot eredményez. Az egyszerű kamatot fizető befektetések ezt nem biztosítják.

Kamat összegét meghatározza: az induló tőkeérték, kamatozási időtartam (a kamat érvényességi ideje, az az időtartam, amelyre a kamatláb vonatkozik), kamatláb nagysága.

A befektetések rendszerint különböznek a szerint is, hogy mikor fizetnek kamatot rájuk. Lehet heti, havi, negyedéves, féléves, éves kamatfizetési gyakoriság, de szélsőséges esetben a napi kamatfizetés is előfordul.

A banki ajánlatokban feltüntetett, sokszor csábítónak tűnő, számok mind olyan kamatlábakra vonatkoztak, amit a befektetés után kézhez kapunk, tehát nominálisan értelmezett kamatokról van szó. A nominális kamatláb azonban nem sokat mond, mert a pénz vásárlóértékének a változásával nem számol.

Mindig fontos a pénz vásárlóértékét rontó infláció mértéke. A kamatlábakból is ki tudjuk szűrni az inflációt egy egyszerű számítás segítségével. Általános esetben a nominális kamatláb és az inflációs ráta különbsége adja a reálkamatlábat.

A következő részekben bepillantunk a befektetési alapok világába és megismerkedünk a hozzájuk kapcsolódó fogalmakkal.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem