Hogyan működik a gazdaság? - A kockázat

Pénzcentrum
2006. június 27. 12:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megismerkedtünk a befektetések mérlegelésének szempontjaival, valamint a befektetési döntések lépéseivel. Ebben a fejezetben pedig az egyik legfontosabb fogalommal, a kockázattal, annak típusaival és annak mérésével fogunk foglalkozni.

Tizedik lecke: A kockázat fogalma

A gazdasági döntések bizonytalanságán, általában a lehetséges kimenetek (hozamok) változékonyságát értik, kockázaton pedig a kedvezőtlen eredmény, a veszteség bekövetkezésének lehetőségét, azaz minél nagyobb a veszteség bekövetkezésének valószínűsége, annál kockázatosabbnak tekinthető a befektetés.

A kockázat típusai

A kockázat minden gazdasági jellegű tevékenység szükségszerű velejárója. Típusait a szerint különböztetik meg, milyen tényező változására vezethető vissza. Beszélhetünk üzleti, finanszírozási, adó-, csőd-, befektetési, ország-, árfolyam-, kamat-, stb. kockázatokról. A pénzügyi elmélet jó néhány típus mérését már megoldotta. Közülük legfontosabb az üzleti és a finanszírozási kockázat mérése.

* üzleti kockázat - az árbevétel ill. A működésből származó jövedelem ingadozása, amelyet főként a gazdaság általános állapota, ill. a vállalat költségszerkezete determinál.

* finanszírozási kockázat - az adózás előtti jövedelem ingadozása a tőkeáttételből fakadó kamatterhek miatt

A kockázat mérése

Az üzleti és a finanszírozási kockázat legegyszerűbb mérőszámai a tőkeáttétel fokára vonatkozó mutatók, amelyek a költségszerkezet alapján számíthatók, és az adott üzletmenet kockázatosságát mutatják.

A jövőre vonatkozó, pl. fejlesztési, befektetési döntéseknél elengedhetetlen befektetéstől a jövőben várható jövedelem felmérése, számszerűsítése. Az alapmodellben biztos pénzáramokat diszkontáltunk kockázatmentes kamatláb, mint alternatíva-költség feltételezésével.

Kockázatmentes hozam

Az állampapírok hozama minden országban valóban biztosnak vehető, de bármely más pénzáram, amelyet az alapmodell levezetésekor biztosnak feltételeztünk, legyen szó akár a reáltőke beruházásokról, akár a különböző vállalati értékpapírokba történő befektetésekről, már nem, vagy csak korlátozottan Magyarországon az 1 mFt-ot meg nem haladó bankbetétek törvényi szabályozás és garanciák révén kockázatmentesek. Mivel az állampapírok forgalma szűk körű, és hozamuk az átmeneti állapotokból következően bizonyos anomáliákat mutat, az alábbiakban (és a gyakorlatban is) a megfelelő futamidőhöz kapcsolódó bank-kamatlábat tekintjük kockázatmentes kamatlábnak.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm