Hogyan működik a gazdaság? - Egy kis történelem

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 14:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Tizenhatodik lecke: Biztosítási alapok, hogy ne a végén érjen meglepetés.

A biztosítás gazdasági stabilizáló funkciót tölt be. A gazdasági és társadalmi élet szereplőinek gazdasági kockázatai megszüntethetők, illetve mérsékelhetők. Az egyének (családok) számára megtakarítási lehetőséget nyújt.

Nemzetközi szinten, a globális méretű kockázatporlasztást teszi lehetővé a viszontbiztosítás által. Ezáltal valósulhat meg a katasztrófakárok (hurrikánok, földrengések, árvizek stb.) kompenzációja.

A biztosítás -a gazdaság bizonyos fejlettségi szintjét feltételezi, -a fejlődést maga is ösztönzi, -a bővülő kereslethez történő rendkívül gyors felzárkózást tanúsít (intézmények számbeli gyarapodása, működési formáik, sokszínű kapcsolataik, kínálatuk terén).

A biztosítás története

Az európai biztosítás kialakulása az ókorig vezethető vissza, a rabszolgatartó társadalomban már kialakul a magántulajdon, amit intézményesen is védeni kellett.

Ezt követően Rómában kialakult az úgynevezett "tengeri kölcsön" (kereskedő a tengeren szállított árujára kölcsönt vett fel, igen magas (24-36 %-os) kamat ellenében és ezt nem kellett visszafizetnie, ha áruja a szállítás közben elpusztult).

A XIV. századtól kezdve, a tengeri kalózkodás veszélyének növekedésnek köszönhetően, létrejöttek "szállítmánybiztosító" vállalkozások. Angliában a XVII. században Edward Lloyd kávéházat nyitott (1688) a londoni kikötő közelében, amely találkozóhelye lett a tengerészeknek, és itt alakult ki a hajó- és szállítmánybiztosítók központja.

A XVII. század végén már nagyobb tömegű statisztikai adatok alapján megszerkesztik az első halandósági táblázatot. (Halley Edward 1693.). XVIII. században felismerik a véletlenekben is jelentkező törvényszerűséget (J.Bernouilli megállapítja az ún. nagyszámok törvényét) - és ezzel létrejön a mai, modern biztosítás.
A XIX. század utolsó negyedében nagy nemzetközi biztosító monopóliumok és konszernek alakulnak ki és létrejönnek a hatalmas viszontbiztosító társaságok.

A magyar biztosítás története a XIV. század elején kezdődött. Ekkor már bizonyos céhek pénztári szabályzatában találhatunk erre vonatkozó írásokat. A XIX. század elején az ország gazdasági elmaradottsága következtében a biztosításügy csak lassan fejlődött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első igazi "áttörés" az Első Magyar Általános Biztosító Társaság (EMABIT) megalapítása (1857.) volt. Az 1858. áprilisában megindított jégbiztosítási ágazatot csak Magyarország területére terjesztette ki

Ez a biztosítási fajta indított el a lavinát. Megalapították a "Jégbiztosításra egyesült társaságok központi irodáját" a jégbiztosítással foglalkozó társaságok 1890-ben. Azért, hogy könnyebben birkózhassanak meg a jégkárbecslés nehézségeivel. Ebből alakult ki 1898-ban a "Jégkárfelvételi Iroda", amelyhez a Gazdák Biztosító Szövetkezet (1898) kivételével valamennyi jégbiztosítással foglalkozó biztosító csatlakozott

1898-ben, hazánkban 37 biztosító társaság működött összesen, ezek közül 12 magyar, a többi külföldi társaságok magyarországi fiókja vagy képviselete. 1911-ben már 70 biztosító társaság működik hazánkban. Az Első világháború időtartama alatt a biztosítási üzletág visszaesett

A háború után megalapították a Biztosító Intézetek Országos Szövetségét (BIOSZ) - etikátlan verseny kiküszöbölésére, a problémák megoldására 1919. februárjában .Az 1920-as évek elején létrehozták a biztosítók állami felügyeletét.

1941-ben 41 biztosítótársaság tevékenykedik, amelyből 17 magyar, 24 külföldi érdekeltségű. 1945-ig a biztosítók tevékenysége beszűkült, illetve elszigetelődött. 1946. évi stabilizáció lehetőséget teremtett a biztosítási tevékenység fellendítésér e- megalakult a Kelet-Európai Biztosító Rt. ("KEBIRT").

A Második Világháborút követően megkezdődött a biztosító társaságok államosítása, összevonása. 1949. április 29. megalapították az Állami Biztosítót. 1952-ben megvalósult a szocialista biztosítás állami monopóliuma Magyarországon

Korszakos jelentőségű változások indultak el 1986. júliusától. Állami Pénzügyekről szóló 1979. évi II. tv.: - meghatározta a biztosítás helyét a népgazdaságban, a pénzügyek rendszerében - jogi alapot teremtett az 1949-ben létesített Állami Biztosító kettéválásához, a Hungária Biztosító, Viszontbiztosító és Exporthitel¬biztosító és az (új) Állami Biztosító megalapításához (1986. július 1.) a biztosítási piac és verseny kialakításához.

Az intézményi reform gyakorlatilag a legtöbb területen megteremtette a szabad biztosítóválasztás lehetőségét. 1987-ben megalakult az általános jogkörű Garancia Biztosító Rt, 1988. elején pedig az utazási biztosításokra szakosodó Atlasz Utazási Biztosító Rt. Ettől kezdődően szintén meglódult az alapítási kedv és egyre több neves külföldi társaság tört be a hazai piacra.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem