29 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Mi mit jelent?

Pénzcentrum
2006. május 30. 10:30

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.Az előző részben elkezdtünk barangolni az értékpapírok világában. Most pedig, megismerkedünk néhány olyan fogalommal ami mindennapi életében is gyakran előfordul. Némelyek közülük a szakmai nyelvben is ugyanazt jelentik, mások a pénzügytan tanulmányozásakor új jelentéseket kapnak.

Kilencedik lecke: Mi mit jelent ?

Egyes idegen eredetű szavakat, amelyek már meghonosodtak a magyar nyelvben (mint pl. portfolió, likviditás, befektetés stb.) anélkül használunk, hogy igazából tudnánk, mit is jelentenek. Éppen ezért, érdemes tisztázni néhány olyan alapfogalmat, amelyek segítségével írjuk le a következő részek mondanivalóját.

Kezdjük rögtön néhány olyan fogalom tisztázásával, amelyekkel a mindennapi élet, ezen belül a gazdasági élet fogalmai között gyakran találkozunk. Ilyen pl. az érték .

A pénzügyek területén az érték általában a tőkeérték, amely valamely vagyontárgy vagy vállalakozás azon képességét jelenti, hogy működtetése nyomán a tulajdonos, ill. a befektető számára pénzáramot, nettó készpénzbevételt hoz.

Az értékelés ezen - rendszerint különböző időpontokban felmerülő - hozadékok, pénzáramok számbavételét, egyenértékesítését, s ennek révén a vagyontárgy piaci értékének megállapítását célozza.

A piaci érték az a mérték, amelyben az üzletfelek a különböző tranzakciók - vásárlás, bérlet stb. - során a piacon szabad akaratukból megállapodnak. (Bizonyos esetekben ettől eltérő érték-fogalom használatos, pl. a számvitel területén a könyv szerinti érték, vagy vállalat-felszámolás esetén a likvidációs érték és mások.)

A befektetés általában a magánszemélyek, ill. a vállalkozások portfoliójának kialakítását jelenti, eredménye tehát maga a portfolió.

A portfolió - a kifejezést általában nem szokták lefordítani - vagyonkompozíciót, befektetési kombinációt jelent, azaz azon vagyontárgyak összességét ill. összetételét, amelyekkel a magánszemélyek, ill. a vállalkozások rendelkeznek.

A vállalatok és a magánszemélyek nagyszámú vagyontartási forma, ill. befektetési lehetőség között válogathatnak. A vagyontárgyak, amelyekre a befektetés irányul, lehetnek reáljavak, mint pl. az ingatlanok, gépek, berendezések, vagy financiális javak, mint pl. az értékpapírok (kötvények, részvények).

A befektetés célja - a vállalati ill. a magánvagyon értékének maximalizálása, azaz az így kialakított portfólió a lehető legnagyobb értékű legyen. A befektetőnek célja elérése érdekében olyan vagyontárgyat kell vásárolni, amely többet ér, mint amennyibe kerül.

A következő részben felvázoljuk a befektetések mérlegelésének szempontjait, valamint a befektetési döntések lépéseit.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem