Hogyan működik a gazdaság? - Mi mit jelent?

Pénzcentrum
2006. május 30. 10:30

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.Az előző részben elkezdtünk barangolni az értékpapírok világában. Most pedig, megismerkedünk néhány olyan fogalommal ami mindennapi életében is gyakran előfordul. Némelyek közülük a szakmai nyelvben is ugyanazt jelentik, mások a pénzügytan tanulmányozásakor új jelentéseket kapnak.

Kilencedik lecke: Mi mit jelent ?

Egyes idegen eredetű szavakat, amelyek már meghonosodtak a magyar nyelvben (mint pl. portfolió, likviditás, befektetés stb.) anélkül használunk, hogy igazából tudnánk, mit is jelentenek. Éppen ezért, érdemes tisztázni néhány olyan alapfogalmat, amelyek segítségével írjuk le a következő részek mondanivalóját.

Kezdjük rögtön néhány olyan fogalom tisztázásával, amelyekkel a mindennapi élet, ezen belül a gazdasági élet fogalmai között gyakran találkozunk. Ilyen pl. az érték .

A pénzügyek területén az érték általában a tőkeérték, amely valamely vagyontárgy vagy vállalakozás azon képességét jelenti, hogy működtetése nyomán a tulajdonos, ill. a befektető számára pénzáramot, nettó készpénzbevételt hoz.

Az értékelés ezen - rendszerint különböző időpontokban felmerülő - hozadékok, pénzáramok számbavételét, egyenértékesítését, s ennek révén a vagyontárgy piaci értékének megállapítását célozza.

A piaci érték az a mérték, amelyben az üzletfelek a különböző tranzakciók - vásárlás, bérlet stb. - során a piacon szabad akaratukból megállapodnak. (Bizonyos esetekben ettől eltérő érték-fogalom használatos, pl. a számvitel területén a könyv szerinti érték, vagy vállalat-felszámolás esetén a likvidációs érték és mások.)

A befektetés általában a magánszemélyek, ill. a vállalkozások portfoliójának kialakítását jelenti, eredménye tehát maga a portfolió.

A portfolió - a kifejezést általában nem szokták lefordítani - vagyonkompozíciót, befektetési kombinációt jelent, azaz azon vagyontárgyak összességét ill. összetételét, amelyekkel a magánszemélyek, ill. a vállalkozások rendelkeznek.

A vállalatok és a magánszemélyek nagyszámú vagyontartási forma, ill. befektetési lehetőség között válogathatnak. A vagyontárgyak, amelyekre a befektetés irányul, lehetnek reáljavak, mint pl. az ingatlanok, gépek, berendezések, vagy financiális javak, mint pl. az értékpapírok (kötvények, részvények).

A befektetés célja - a vállalati ill. a magánvagyon értékének maximalizálása, azaz az így kialakított portfólió a lehető legnagyobb értékű legyen. A befektetőnek célja elérése érdekében olyan vagyontárgyat kell vásárolni, amely többet ér, mint amennyibe kerül.

A következő részben felvázoljuk a befektetések mérlegelésének szempontjait, valamint a befektetési döntések lépéseit.
HR BLOGGER
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
laskainelli  |  2023.05.29 15:01
A hűtlenség a párkapcsolatokban rendkívül fájdalmas és kihívást jelentő helyzet. Amikor az egyik fél...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?