2 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Mi mit jelent?

Pénzcentrum
2006. május 30. 10:30

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az előző részben elkezdtünk barangolni az értékpapírok világában. Most pedig, megismerkedünk néhány olyan fogalommal ami mindennapi életében is gyakran előfordul. Némelyek közülük a szakmai nyelvben is ugyanazt jelentik, mások a pénzügytan tanulmányozásakor új jelentéseket kapnak.

Kilencedik lecke: Mi mit jelent ?

Egyes idegen eredetű szavakat, amelyek már meghonosodtak a magyar nyelvben (mint pl. portfolió, likviditás, befektetés stb.) anélkül használunk, hogy igazából tudnánk, mit is jelentenek. Éppen ezért, érdemes tisztázni néhány olyan alapfogalmat, amelyek segítségével írjuk le a következő részek mondanivalóját.

Kezdjük rögtön néhány olyan fogalom tisztázásával, amelyekkel a mindennapi élet, ezen belül a gazdasági élet fogalmai között gyakran találkozunk. Ilyen pl. az érték .

A pénzügyek területén az érték általában a tőkeérték, amely valamely vagyontárgy vagy vállalakozás azon képességét jelenti, hogy működtetése nyomán a tulajdonos, ill. a befektető számára pénzáramot, nettó készpénzbevételt hoz.

Az értékelés ezen - rendszerint különböző időpontokban felmerülő - hozadékok, pénzáramok számbavételét, egyenértékesítését, s ennek révén a vagyontárgy piaci értékének megállapítását célozza.

A piaci érték az a mérték, amelyben az üzletfelek a különböző tranzakciók - vásárlás, bérlet stb. - során a piacon szabad akaratukból megállapodnak. (Bizonyos esetekben ettől eltérő érték-fogalom használatos, pl. a számvitel területén a könyv szerinti érték, vagy vállalat-felszámolás esetén a likvidációs érték és mások.)

A befektetés általában a magánszemélyek, ill. a vállalkozások portfoliójának kialakítását jelenti, eredménye tehát maga a portfolió.

A portfolió - a kifejezést általában nem szokták lefordítani - vagyonkompozíciót, befektetési kombinációt jelent, azaz azon vagyontárgyak összességét ill. összetételét, amelyekkel a magánszemélyek, ill. a vállalkozások rendelkeznek.

A vállalatok és a magánszemélyek nagyszámú vagyontartási forma, ill. befektetési lehetőség között válogathatnak. A vagyontárgyak, amelyekre a befektetés irányul, lehetnek reáljavak, mint pl. az ingatlanok, gépek, berendezések, vagy financiális javak, mint pl. az értékpapírok (kötvények, részvények).

A befektetés célja - a vállalati ill. a magánvagyon értékének maximalizálása, azaz az így kialakított portfólió a lehető legnagyobb értékű legyen. A befektetőnek célja elérése érdekében olyan vagyontárgyat kell vásárolni, amely többet ér, mint amennyibe kerül.

A következő részben felvázoljuk a befektetések mérlegelésének szempontjait, valamint a befektetési döntések lépéseit.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?