21 °C Budapest

Hogyan működik a jelzáloghitelezés?

Pénzcentrum
2004. február 9. 13:30

A jelzáloghitel egy olyan hitel, ami mögött bejegyzett zálogjog áll biztosítékként. A zálogjogoknak alapvetően két fajtája létezik, a jelzálogjog és a kézizálogjog. Kézizálog esetén a zálogjog tárgya ténylegesen a hitelezőhöz kerül és a zálogjog megszűnéséig használhatja azt, míg jelzálogjogról akkor beszélhetünk, ha a zálogjog tárgya az adós birtokában marad, ő jogosult használni azt. A hitelező fedezetét az adós ingatlanja szolgáltatja.


A jelzálogjog nem csak a két fél szerződésén alapul, hivatalosan is nyilvántartásba veszik a megállapodást. Magyarországon jelzálogjogot csak ingatlanra, hajóra és polgári repülőgépre lehet alapítani. A fenti jogviszonyokat a Ptk. szabályozza.

A továbbiakban elsődlegesen a jelzáloghitelezéssel kívánunk foglalkozni, ami az utóbbi időben új lendületre kapott hazánkban, az FHB kibocsátása kapcsán. Az OTP és FHB éves lejáratú jelzáloglevelének kibocsátása tovább növeli a téma aktualitását. Mindezek mellett a piac kiemelkedő ütemben növekszik, amit a következő ábra szemléltet.


A jelzálogbank

Jelzáloghitelezéssel kizárólag a jelzálog-hitelintézetek foglalkozhatnak, amelyek szakosított pénzintézetként, szigorú szabályozás alatt jelzálogfedezet mellett nyújtanak hiteleket, az ehhez szükséges forrásokat pedig jelzáloglevelek kibocsátásából nyerik. Ez utóbbiak bemutatóra, vagy névre szóló, átruházható, hitelviszonyt megtestesítő, kamatozó értékpapírok, melyek biztosítékaként azon ingatlanok állnak, amikre a jelzálogbank hitelt nyújtott. Magyarországon az első nyilvános jelzáloglevelet az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. bocsátotta ki 2001-ben. A jelzáloglevél leginkább az államkötvényekre hasonlító, hosszú lejáratú (6-10 éves) értékpapír, ami kiszámítható hozamokat fizet.

Ebben a tekintetben újdonságnak nevezhető az OTP és FHB soron következő kibocsátása. Ezek keretében ugyanis 1 éves lejáratú jelzáloglevelek kerülnek majd havonta a piacra.

Mivel a jelzálogkötvény dematerizált, tehát ki nem nyomtatott, így értékpapírszámla szükséges ennek tartásához. A fedezetül szolgáló ingatlan meglétét folyamatosan ellenőrzik, vagyonellenőrök segítségével. Minden kibocsátott jelzáloglevélen szerepelnie kell a vagyonellenőr pecsétjének.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM