25 °C Budapest

Hogyan működik a jelzáloghitelezés?

Pénzcentrum
2004. február 9. 13:30

A jelzáloghitel egy olyan hitel, ami mögött bejegyzett zálogjog áll biztosítékként. A zálogjogoknak alapvetően két fajtája létezik, a jelzálogjog és a kézizálogjog. Kézizálog esetén a zálogjog tárgya ténylegesen a hitelezőhöz kerül és a zálogjog megszűnéséig használhatja azt, míg jelzálogjogról akkor beszélhetünk, ha a zálogjog tárgya az adós birtokában marad, ő jogosult használni azt. A hitelező fedezetét az adós ingatlanja szolgáltatja.


A jelzálogjog nem csak a két fél szerződésén alapul, hivatalosan is nyilvántartásba veszik a megállapodást. Magyarországon jelzálogjogot csak ingatlanra, hajóra és polgári repülőgépre lehet alapítani. A fenti jogviszonyokat a Ptk. szabályozza.

A továbbiakban elsődlegesen a jelzáloghitelezéssel kívánunk foglalkozni, ami az utóbbi időben új lendületre kapott hazánkban, az FHB kibocsátása kapcsán. Az OTP és FHB éves lejáratú jelzáloglevelének kibocsátása tovább növeli a téma aktualitását. Mindezek mellett a piac kiemelkedő ütemben növekszik, amit a következő ábra szemléltet.


A jelzálogbank

Jelzáloghitelezéssel kizárólag a jelzálog-hitelintézetek foglalkozhatnak, amelyek szakosított pénzintézetként, szigorú szabályozás alatt jelzálogfedezet mellett nyújtanak hiteleket, az ehhez szükséges forrásokat pedig jelzáloglevelek kibocsátásából nyerik. Ez utóbbiak bemutatóra, vagy névre szóló, átruházható, hitelviszonyt megtestesítő, kamatozó értékpapírok, melyek biztosítékaként azon ingatlanok állnak, amikre a jelzálogbank hitelt nyújtott. Magyarországon az első nyilvános jelzáloglevelet az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. bocsátotta ki 2001-ben. A jelzáloglevél leginkább az államkötvényekre hasonlító, hosszú lejáratú (6-10 éves) értékpapír, ami kiszámítható hozamokat fizet.

Ebben a tekintetben újdonságnak nevezhető az OTP és FHB soron következő kibocsátása. Ezek keretében ugyanis 1 éves lejáratú jelzáloglevelek kerülnek majd havonta a piacra.

Mivel a jelzálogkötvény dematerizált, tehát ki nem nyomtatott, így értékpapírszámla szükséges ennek tartásához. A fedezetül szolgáló ingatlan meglétét folyamatosan ellenőrzik, vagyonellenőrök segítségével. Minden kibocsátott jelzáloglevélen szerepelnie kell a vagyonellenőr pecsétjének.


HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?