25 °C Budapest

Hogyan működik a jelzáloghitelezés?

Pénzcentrum
2004. február 9. 13:30

A jelzáloghitel egy olyan hitel, ami mögött bejegyzett zálogjog áll biztosítékként. A zálogjogoknak alapvetően két fajtája létezik, a jelzálogjog és a kézizálogjog. Kézizálog esetén a zálogjog tárgya ténylegesen a hitelezőhöz kerül és a zálogjog megszűnéséig használhatja azt, míg jelzálogjogról akkor beszélhetünk, ha a zálogjog tárgya az adós birtokában marad, ő jogosult használni azt. A hitelező fedezetét az adós ingatlanja szolgáltatja.


A jelzálogjog nem csak a két fél szerződésén alapul, hivatalosan is nyilvántartásba veszik a megállapodást. Magyarországon jelzálogjogot csak ingatlanra, hajóra és polgári repülőgépre lehet alapítani. A fenti jogviszonyokat a Ptk. szabályozza.

A továbbiakban elsődlegesen a jelzáloghitelezéssel kívánunk foglalkozni, ami az utóbbi időben új lendületre kapott hazánkban, az FHB kibocsátása kapcsán. Az OTP és FHB éves lejáratú jelzáloglevelének kibocsátása tovább növeli a téma aktualitását. Mindezek mellett a piac kiemelkedő ütemben növekszik, amit a következő ábra szemléltet.


A jelzálogbank

Jelzáloghitelezéssel kizárólag a jelzálog-hitelintézetek foglalkozhatnak, amelyek szakosított pénzintézetként, szigorú szabályozás alatt jelzálogfedezet mellett nyújtanak hiteleket, az ehhez szükséges forrásokat pedig jelzáloglevelek kibocsátásából nyerik. Ez utóbbiak bemutatóra, vagy névre szóló, átruházható, hitelviszonyt megtestesítő, kamatozó értékpapírok, melyek biztosítékaként azon ingatlanok állnak, amikre a jelzálogbank hitelt nyújtott. Magyarországon az első nyilvános jelzáloglevelet az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. bocsátotta ki 2001-ben. A jelzáloglevél leginkább az államkötvényekre hasonlító, hosszú lejáratú (6-10 éves) értékpapír, ami kiszámítható hozamokat fizet.

Ebben a tekintetben újdonságnak nevezhető az OTP és FHB soron következő kibocsátása. Ezek keretében ugyanis 1 éves lejáratú jelzáloglevelek kerülnek majd havonta a piacra.

Mivel a jelzálogkötvény dematerizált, tehát ki nem nyomtatott, így értékpapírszámla szükséges ennek tartásához. A fedezetül szolgáló ingatlan meglétét folyamatosan ellenőrzik, vagyonellenőrök segítségével. Minden kibocsátott jelzáloglevélen szerepelnie kell a vagyonellenőr pecsétjének.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?