12 °C Budapest

Minden bank köntörfalazott, egyedül az Erste árulta el

Pénzcentrum
2010. május 7. 05:22

Tegnap jelent meg a Pénzcentrum.hu által készített körkép, melyben arra kaphattak választ az olvasók, hogy melyik bankban juthatnak a legkedvezőbb feltételek mellett személyi kölcsönhöz.

A teljes hiteldíj-mutatók és a havi törlesztőrészletek mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy miként alakult az igénylések száma 2010-ben, változtak-e az igénylési feltételek, jelentkezett-e az adott bank valamilyen újítással, van-e érvényben akció, mennyi az ügyintézési idő, mekkora az átlagosan igényelt hitelösszeg és futamidő, valamint mekkora az elutasítások aránya.

Kattints, ha lemaradtál a körképről: Hol adják a legolcsóbban a személyi kölcsönt? Íme a bankok listája!

Erste Bank: folyamatos kedvezmények új és meglévő ügyfeleknek egyaránt

Az Erste Bank szakértője a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy az elmúlt négy hónapban az előző év ugyanezen időszakához képest valamelyest csökkent az igénylések száma, ugyanakkor az igénylési feltételek és kondíciók tekintetében nem történt változás.

A banknál folyamatos kedvezményekkel igényelhetnek személyi kölcsönt a meglévő és az új ügyfelek is forint és euró alapon 12-96 hónapra, 6 hónapos lépésközzel.

2010. május 1-jén induló személyi kölcsön médiakampánnyal hívják fel az ügyfelek figyelmét a személyi kölcsön termékükre, melynek fő üzenete lesz, hogy ha az ügyfél a munkabérét a bankhoz utaltatja, a folyósítási jutalék 0%.

Az átlagosan igényelt hitelösszeg az elmúlt negyedévben közel 660 ezer forint volt - ezt az adatot a bankok közül egyedüliként az Erste tette közé -, az átlagos futamidő pedig 78 hónap volt.

OTP Bank: fél óra alatt meglehet pénz

Az OTP Banknál az elmúlt négy hónapban a személyi kölcsön igénylések száma megközelítően hasonlóan alakult, mint az előző év hasonló időszakában. Az óvatosabb hitelfelvételi kedv még mindig érezteti hatását, az ügyfelek jellemzően jobban megfontolják a hitelfelvételt. Az igénylési feltételek alapvetően nem változtak az elmúlt hónapokban.

2010. március 20-tól kötött forint és euró személyi kölcsön szerződések esetében az OTP Bank az első 12 havi törlesztőrészletre vonatkozóan fix (rögzített) kamatozást alkalmaz. A rögzített kamat az ügyfelek számára még kiszámíthatóbbá teszi a törlesztőrészletet: forint kölcsön esetén egyáltalán nem, euró alapú kölcsön esetén pedig csak az árfolyamváltozás következtében változhat az első 12 törlesztőrészlet. A 13. törlesztőrészlettől az ügyleti kamat forint kölcsön esetén változtatható, euró alapú kölcsön esetén pedig az 1 havi Euribor-hoz kötötten változó.

A bank a személyi kölcsön esetében kockázati alapú árazást alkalmaz, melynek segítségével az ügyfelek "személyre szóló" ajánlatot kapnak. A kockázati alapú árazás keretében a bank a rendelkezésére álló információk alapján elvégzi az ügyfél adósminősítését, majd ennek eredményeként meghatározza a fizetési kockázatának megfelelő kockázati felár mértékét (amely minden ügyfél esetében már az induló fix kamathoz kerül hozzáadásra).

Amennyiben az ügyfél rendelkezik legalább 6 hónapja az OTP Bank Nyrt.-hez érkező, a mindenkori nettó minimálbér összegét elérő jövedelem- vagy nyugdíjátutalással és a hitelbírálathoz szükséges összes dokumentumot be tudja mutatni, akkor a hiteligényléstől a folyósításig számított ügyintézési idő kevesebb, mint fél órába is beleférhet. Amennyiben valamely dokumentum pótlására van szükség, az ügyintézési idő annak időtartamával hosszabbodik.

Az elmúlt egy évben az átlagos hitelösszeg nagysága csak kismértékben növekedett, miközben az átlagos futamidő enyhén csökkent. Az ügyfelek személyi kölcsön igénylés esetén továbbra is a hosszabb futamidőben gondolkoznak, így akár a viszonylag nagyobb kölcsönösszeg törlesztőrészletének megfizetését is vállalni tudják. Jelenleg a maximum igényelhető futamidő 84 hónap, a maximális kölcsönösszeg pedig 5 millió forint. A válság hatására, még 2008 végén bekövetkező feltételek szigorítása következtében az elutasítások száma az azt megelőző időszakhoz képest valamelyest növekedett.

Raiffeisen Bank: Egyet Vissza Személyi Kölcsön

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Raiffeisen Banknál a személyi kölcsön igénylések száma előzetes várakozásainknak megfelelően - részben a szezonalitás miatt is - sajnos alacsony szinten maradt, de hónapról hónapra emelkedést mutat. Az ügyfelek továbbra is nagyon óvatosak, így a kereslet a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent.

A bank mind az igénylési feltételeken, mind a kondíciókon módosított 2010-ben. A változtatásokat az ügyfelek igényeinek szem előtt tartása mellett alakították ki, úgy, hogy azok az új jogszabályokban megfogalmazott felelős hitelkihelyezés elveinek is maximálisan megfeleljenek.

A személyi kölcsön igénylési feltételeket a 2010. április 26-tól beadott igénylésekre vonatkozóan módosították. A módosítás a kölcsön maximális futamidejét és az igényléshez szükséges minimum jövedelmet érintette, ezek egységesítésre kerültek a két értékesített devizanem (forint, euró) esetén.

A maximális futamidő egységesen 7 év a magasabb kölcsönösszeg sávokban, míg 5 év a 410 ezer Ft alatti igénylések esetén. A rendszeres havi igazolt nettó jövedelem minimum 80 ezer Ft egyedüli igénylés esetén, 70 ezer Ft az adóstárssal történő igényléskor.

Forint alapú kölcsön esetén az ügyleti kamat mértéke 2010. június 9-i hatállyal 70 bázisponttal csökken mind az induló ügyletek, mind a meglévő állomány forduló ügyleteinek tekintetében. Az új deviza alapú kölcsönök esetén felszámított folyósítási konverziós jutalékot már februárban eltörölték, amivel egyidejűleg a hitelbírálati díjat 2,3%-ra változtatták.

A tavaly sikeresen értékesített Raiffeisen Egyet Vissza Személyi Kölcsönt egy akció keretén belül ismét értékesítik. Az akció keretei között az ügyfelek 2010. május 26-ig igényelhetik a Raiffeisen Egyet Vissza Személyi Kölcsönt. A pontosan törlesztő ügyfeleknek az akció során folyósított Egyet Vissza Személyi Kölcsön 1 teljes havi törlesztőrészletét visszaadják 2010. októberben. A jóváírás egyéb feltételeit a kondíciós lista tartalmazza.

A teljeskörű és hiánytalan dokumentációval benyújtott igénylések esetén a bírálati ügyintézési idő néhány nap. Az átlagosan igényelt futamidő 5 év körül van, az átlagos kölcsönösszeg a tavalyi évhez képest csökkent.

Budapest Bank: Hitel Expressz bírálat idő garanciával

A Budapest Banknál a várakozásokhoz képest alacsonyabb volt az igénylések száma, a bank szerint a piac még nem talált magára, amit az MNB statisztikák is alátámasztanak. A bank márciusban némi módosítást hajtott végre az árazásban, de az igénylési feltételek tekintetében nem történt változás. Új konstrukcióval nem jelentkeztek, de a hitelfedezeti biztosítás köre kibővült, mind szolgáltatás, mind életkor tekintetében.

A banknál futó Hitel Expressz konstrukció esetében jelenleg is tart a bírálati idő-garancia akció, ami azt jelenti, hogy ha hiánytalan dokumentáció esetén 3 napon belül nem bírálják el a hitelkérelmet, a hitelösszeg 1%-át jóváírják három, ütemezésnek megfelelő törlesztőrészlet befizetése után. Az átlagos ügyintézési idő 3-4 munkanap, az egyedi esetek azonban ettől eltérhetnek.

Továbbra is jellemző az ügyfelek nagy részére, hogy a minimális havi törlesztőrészlet elérésére törekednek, és ezt a leghosszabb futamidő választásával igyekeznek elérni. Az átlag futamidő így a hirdetményben elérhető futamidők felső korlátjához esik közelebb. Hitelösszegek tekintetében csökkenés figyelhető meg, ez a magasabb árazásból és az ügyfelek alacsonyabb terhelhetőségéből adódik. Az elutasított kérelmek tekintetében nem történt jelentős változás az elmúlt időszakban, az elutasítások aránya a várakozásoknak és az eddigi tapasztalatoknak megfelelően alakult.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 18:33
Bár a napokban eltüntették Magyar Márton, Magyar Péter testvérének nevét a Fidesz-közeli, az Indexet...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm