Bérlakás konstrukció segíthetne a nem fizető ingatlan hiteleseken

MTI
2010. május 6. 09:47

A legrosszabb helyzetben lévő és fizetni nem tudó ingatlan hiteleseken a kormány bérlakás konstrukcióval segíthetne, amely elképzelhető az ingatlanok állami alapba helyezésével - mondta Lamboy Judit, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője.

A CIB közel 35 ezer ingatlanhiteles ügyfele közül négyezernél átalakították a kölcsönt, további négyezernél viszont az adósok hozzáállása miatt ez nem sikerült - jelezte Lamboy Judit. Hozzátette azt is, hogy tavaly megkétszereződött a 90 napon túl nem fizető lakossági ingatlanhitelesek száma, akik így természetesen a minimálbérnél nagyobb összeggel tartoznak, tehát a bank kénytelen volt céltartalékot képezni ezen hitelek után.

A megképzett céltartalék összege megközelítette a 13 milliárd forintot. Január elején az országban 90 200 volt a 90 napon túl nem fizető lakossági ingatlanhitelesek száma, akik a minimálbérnél nagyobb összeggel adósok a kereskedelmi bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak és a takarékszövetkezeteknek - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

A CIB által javasolt megoldást vázolva Lamboy Judit elmondta: a legrosszabb helyzetben lévő ingatlanhiteleseknek segítséget kell nyújtani, ami bérlakás konstrukció kialakításával oldható meg. A szakember szerint elképzelhető olyan megoldás is, hogy egy állami alapba kerülnek ezek az ingatlanok, azaz a pénzintézetektől megvásárolja egy állami alap, s az állam, vagy az állami vagyonkezelő bérbe adja az ingatlanokat a korábbi tulajdonosoknak, hogy azok ne kerüljenek az utcára.

A befagyott ingatlanok összértékét nehéz becsülni, ha a 90 200-ra rúgó állomány (amely mára valószínűleg tovább emelkedett) összetétele jelentősen nem tér el a CIB négyezres állományától, akkor az 250-300 milliárd forint közé eshet.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15