14 °C Budapest

Elszabadult a frank árfolyama! - Kihátrált a svájci jegybank? (2.)

Pénzcentrum
2010. május 6. 13:54

Látványos erősödésbe kezdett a svájci frank az euróval szemben, a svájci jegybank kihátrálása következtében ugyanis hosszú idő után ismét lényeges elmozdulást mutat az alpesi deviza árfolyama. A frank délelőtti teljesítményének köszönhetően új történelmi csúcsára szárnyalt a közös európai fizetőeszköz ellenében. A forint bő egy éves mélypontjára esett a frankkal szemben.

17:15:

5 óra környékén a 200-as szint fölé szúrt a forint svájci frankkal szembeni árfolyama. Mindez azt jelenti, hogy a hazai fizetőeszköz napon belül 3.4%-ot veszített értékéből a frank ellenében.

A délutáni piaci folyamatokról bővebben alábbi cikkünkben olvashatnak:

2010.05.06 16:55
Újabb forintmélypont, pattannak a hozamok, esik a BUX


14:00:

Mi történt a csütörtöki kereskedésben?

Új történelmi csúcsára erősödött a frank az euróval szemben, miután a piaci szereplők beszámolója szerint a svájci jegybank (SNB) "elengedte a frank kezét". Az elmúlt bő egy hónapban ugyanis azért nem mozdult meg lényegesen az EUR/CHF kurzus, mert kereskedők szerint a jegybank devizapiaci intervencióval folyamatosan gyengítette a svájci fizetőeszközt.

Mindez azt jelenti, hogy pár óra leforgása alatt több, mint 1%-ot erősödött a frank az euróval szemben, a kurzus az 1.4140-esz szinteken forog, miközben tegnap még az 1.4350 szintek környékén tartózkodott.

Nyilvánvaló, hogy az elmúlt időszakban a svájci jegybank jelen volt a devizapiacon - nyilatkozta a Bloombergnek Marcus Hettinger, a Credit Suisse devizapiaci elemzője, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az SNB új árfolyamszintet (erősebb frankot) tart ezentúl elfogadhatónak. A szakértő azt is elmondta, hogy az EUR/CHF kurzus még mindig egy irányított árfolyamnak tűnik.

Geoffrey Yu, a UBS londoni közgazdásza szerint úgy tűnik, hogy az SNB a piacra bízta az árfolyam mozgását, elállt az útból - írja a hírügynökség.

A hírügynökség beszámolója szerint Nicolas Haymoz jegybanki szóvivő nem kommentálta a frank árfolyamának mozgását.

A frank mai kitörésének köszönhetően újabb történelmi csúcsára erősödött a közös európai valutával szemben, hiszen az előző rekordot április elsején állította be (akkor 1.4150-ig csökkent az árfolyam).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Eddig nem volt tétlen a jegybank

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy az elmúlt időszakban igen aktívan jelen volt a devizapiacon a svájci jegybank. Intervencióval gyengítette az alpesi devizát, mert:

2010.04.02 09:19
Devizahitelesek figyelem! - Odacsaptak Svájcban

- deflációs kockázatoktól tartott,
- valamint a növekedési (és export) kilátások miatt is a gyengébb frankot "pártolta"

Ha a jegybank valóban kivonulót fújt a devizapiacról, akkor a frank euróval szembeni árfolyamát ismét a piaci folyamatok, elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat határozhatja meg. A jelenlegi befektetői környezet pedig inkább pesszimistának mondható, az elmúlt napokban a görög fertőzéssel kapcsolatos aggodalmak ismét felerősítették a kockázatkerülést. Ebben az esetben a befektetők a biztos menedéket keresik, így jellemzően az amerikai dollár és a svájci frank felé fordulnak.

2010.05.06 11:25
Hatalmas adósságok - Ettől retteg az egész világ

2010.05.06 11:57
A Moody´s újabb fertőzési kockázatokat lát Európában

Távolba mutató következmények

Fontos megjegyezni, hogy ebben a piaci hangulatban a frank nemcsak az euróval szemben könyvelhet el nyereséget, hanem a feltörekvő devizák, így a forint ellenében is.

Márvány Zsolt, a Commerzbank treasury sales vezetője épp csütörtök reggeli devizapiaci kommentárjában hívta fel a figyelmet arra, hogy "a jelenlegi régiós hangulatban csak egy dologban bizakodhatunk: hogy a svájci jegybank ne engedje el a frankot 1,40 felé. Mert akkor lészen majd nagy sírás és jajgatás, és 200 feletti frank árfolyam."


A forint a csütörtöki kereskedésben pár pillanatig a 198-as szint felett is járt a frank ellenében, ilyen magasan legutóbb tavaly áprilisban járt a kurzus.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem