21 °C Budapest

Elszabadult a frank árfolyama! - Kihátrált a svájci jegybank? (2.)

Pénzcentrum
2010. május 6. 13:54

Látványos erősödésbe kezdett a svájci frank az euróval szemben, a svájci jegybank kihátrálása következtében ugyanis hosszú idő után ismét lényeges elmozdulást mutat az alpesi deviza árfolyama. A frank délelőtti teljesítményének köszönhetően új történelmi csúcsára szárnyalt a közös európai fizetőeszköz ellenében. A forint bő egy éves mélypontjára esett a frankkal szemben.

17:15:

5 óra környékén a 200-as szint fölé szúrt a forint svájci frankkal szembeni árfolyama. Mindez azt jelenti, hogy a hazai fizetőeszköz napon belül 3.4%-ot veszített értékéből a frank ellenében.

A délutáni piaci folyamatokról bővebben alábbi cikkünkben olvashatnak:

2010.05.06 16:55
Újabb forintmélypont, pattannak a hozamok, esik a BUX


14:00:

Mi történt a csütörtöki kereskedésben?

Új történelmi csúcsára erősödött a frank az euróval szemben, miután a piaci szereplők beszámolója szerint a svájci jegybank (SNB) "elengedte a frank kezét". Az elmúlt bő egy hónapban ugyanis azért nem mozdult meg lényegesen az EUR/CHF kurzus, mert kereskedők szerint a jegybank devizapiaci intervencióval folyamatosan gyengítette a svájci fizetőeszközt.

Mindez azt jelenti, hogy pár óra leforgása alatt több, mint 1%-ot erősödött a frank az euróval szemben, a kurzus az 1.4140-esz szinteken forog, miközben tegnap még az 1.4350 szintek környékén tartózkodott.

Nyilvánvaló, hogy az elmúlt időszakban a svájci jegybank jelen volt a devizapiacon - nyilatkozta a Bloombergnek Marcus Hettinger, a Credit Suisse devizapiaci elemzője, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az SNB új árfolyamszintet (erősebb frankot) tart ezentúl elfogadhatónak. A szakértő azt is elmondta, hogy az EUR/CHF kurzus még mindig egy irányított árfolyamnak tűnik.

Geoffrey Yu, a UBS londoni közgazdásza szerint úgy tűnik, hogy az SNB a piacra bízta az árfolyam mozgását, elállt az útból - írja a hírügynökség.

A hírügynökség beszámolója szerint Nicolas Haymoz jegybanki szóvivő nem kommentálta a frank árfolyamának mozgását.

A frank mai kitörésének köszönhetően újabb történelmi csúcsára erősödött a közös európai valutával szemben, hiszen az előző rekordot április elsején állította be (akkor 1.4150-ig csökkent az árfolyam).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Eddig nem volt tétlen a jegybank

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy az elmúlt időszakban igen aktívan jelen volt a devizapiacon a svájci jegybank. Intervencióval gyengítette az alpesi devizát, mert:

2010.04.02 09:19
Devizahitelesek figyelem! - Odacsaptak Svájcban

- deflációs kockázatoktól tartott,
- valamint a növekedési (és export) kilátások miatt is a gyengébb frankot "pártolta"

Ha a jegybank valóban kivonulót fújt a devizapiacról, akkor a frank euróval szembeni árfolyamát ismét a piaci folyamatok, elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat határozhatja meg. A jelenlegi befektetői környezet pedig inkább pesszimistának mondható, az elmúlt napokban a görög fertőzéssel kapcsolatos aggodalmak ismét felerősítették a kockázatkerülést. Ebben az esetben a befektetők a biztos menedéket keresik, így jellemzően az amerikai dollár és a svájci frank felé fordulnak.

2010.05.06 11:25
Hatalmas adósságok - Ettől retteg az egész világ

2010.05.06 11:57
A Moody´s újabb fertőzési kockázatokat lát Európában

Távolba mutató következmények

Fontos megjegyezni, hogy ebben a piaci hangulatban a frank nemcsak az euróval szemben könyvelhet el nyereséget, hanem a feltörekvő devizák, így a forint ellenében is.

Márvány Zsolt, a Commerzbank treasury sales vezetője épp csütörtök reggeli devizapiaci kommentárjában hívta fel a figyelmet arra, hogy "a jelenlegi régiós hangulatban csak egy dologban bizakodhatunk: hogy a svájci jegybank ne engedje el a frankot 1,40 felé. Mert akkor lészen majd nagy sírás és jajgatás, és 200 feletti frank árfolyam."


A forint a csütörtöki kereskedésben pár pillanatig a 198-as szint felett is járt a frank ellenében, ilyen magasan legutóbb tavaly áprilisban járt a kurzus.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?