14 °C Budapest

Kevesebb céghalál, de fordulatról még korai beszélni

2010. május 6. 15:32

Bár továbbra is nő a cégcsődök száma, az áprilisi adatok már lényegesen kisebb változásokat mutatnak, mint a korábbi hónapok számai - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből. A regionális különbségek azonban továbbra is nagyok, Nyugat-Magyarországon már kevesebb a bedőlés, mint egy évvel korábban, keleten és a központi régióban viszont erős a növekedés.

Az idei negyedik hónapban 1363 cég ellen indult felszámolási eljárás, ez 2,1%-kal több, mint egy évvel korábban. A bedőlő vállalkozások száma mindössze 29-cel nőtt - derül ki az Opten legfrissebb adataiból. Figyelemre méltó, hogy áprilisban 333-mal kevesebb céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint márciusban.

"Az első negyedévhez képest lassult a bedőlések számának növekedése, de fordulatról még nem igazán beszélhetünk" - értékelt Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató. Az első négy hónapban 5650 céget döntöttek be a hitelezők, ez 8,9%-kal, azaz mintegy 500 céggel haladja meg az egy évvel korábbit.

A cégbedőlések regionális megoszlása jelentős szórást mutat. Az első négy hónapban a Dél-Alföld és az Észak-Magyarország régióban több mint 20%-kal több céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyancsak gyorsan, 16%-kal nőtt a bedőlések száma a központi régióban, és ez a térség, nagy súlyánál fogva, jelentősen rontja az országos átlagot. Nyugat-Dunántúlon stagnált, Közép- és Dél-Dunántúlon 10%-nál nagyobb mértékben csökkent a felszámolások mutatója, az Észak-Alföld régióban pedig csaknem 30%-kal kevesebb céget döntöttek be, mint egy évvel korábban.

A végelszámolások a cégvilág további erőteljes tisztulását mutatják áprilisban. Az egy évvel ezelőtti 1198 után idén a negyedik hónapban 1433 vállalkozás bezárásáról döntöttek tulajdonosaik. A növekedés mértéke 19,6%. Az év eddig eltelt szakaszában összesen 4906 cégnél húzták le a rolót, ez 9,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Áprilisban 4369 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, ami még mindig kevesebb, mint a tavalyi hasonló időszaki érték, de már csak 2,1%-kal marad el attól.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

"Februárban még 6,6%, márciusban pedig 4,5% volt a csökkenés üteme, vagyis a visszaesés mértéke tendenciaszerűen csökken. Nem kizárt, hogy a következő hónapokban növekedésbe csap át az új cégek bejegyzése" - mondja az Opten stratégiai igazgatója.

Csorbai szerint ez nem feltétlenül pozitív jelenség, az új cégek között ugyanis mind nagyobb számban találunk olyanokat, amelyek korábban felszámolásba vitt cégek romjain jönnek létre. "Vagy a tulajdonosok között mutatható ki családi kapcsolat, vagy a cég székhelye egyezik meg egy korábban felszámolásba vitt cég székhelyével. Ez arra mutat, hogy a kifejezetten rossz szándékú vállalkozókat nem lehet távol tartani a piactól" - mondja az Opten igazgatója.

Az idei első négy hónapban 15 891 új vállalkozást regisztráltak, 1613-mal kevesebbet, mint 2009 április végéig - ez 9,3%-os zsugorodás egy év alatt. Az első negyedévben a csökkenés üteme még 11,4%-os volt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20