22 °C Budapest

Kedvezményes hitelek kis- és középvállalkozásoknak

Pénzcentrum
2010. május 5. 09:32

Április végéig közel 318 milliárd forint új hitelt hagyott jóvá a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amelyből a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) fedezni tudták fejlesztési, beruházási és forgóeszköz-finanszírozási igényeiket - írja a Napi Gazdaság.

A kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú hitelkonstrukciók komoly segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak, hiszen a feltételek igen kedvezőek. A kamat például jelenleg 6% alatt van - mértéke 3 havi EURIBOR plusz legfeljebb 5% -, a futamidő elérheti a 15 évet. Az Új Magyarország vállalkozásfejlesztési, agrárfejlesztési és az agrárforgóeszköz, valamint az MFB forgóeszköz hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még a szektor rendelkezésére.

Az MFB mikro- és kisvállalkozói hiteleit a refinanszírozásra szerződött kereskedelmi bankokon és takarékszövetkezeteken kívül ügynökök is segítik. A Mikrohitel Plusz Program keretében 2009 decemberében 8 ügynöknél 9 értékesítési ponton fogadták be a kérelmeket a budapesti és a helyi vállalkozásfejlesztési központok tulajdonában levő bankügynökként együttműködő gazdasági társaságok. Ráadásul a hitelfajta feltételrendszeréről és a nyomtatványok kitöltéséről valamennyi megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány ad tájékoztatást. Az adatok szerint mostanra 4,08 milliárd forintra nőtt a program indítása óta elfogadott összeg, amely több mint 400 mikrovállalkozónak jelentett segítséget. A megvalósult fejlesztések 69%-a ingatlanvásárlásra, építésre és átalakításra irányult, és a támogatások a legnagyobb arányban a szolgáltatások fejlesztéséhez kapcsolódtak.

Az MFB Kisvállalkozói Hitelprogram jelenleg 57 ügynöknél és 233 értékesítési helyen érhető el. A hitel segítségével mostanra 129 vállalkozás 6,5 milliárd forint összegű beruházást valósíthatott meg, mindössze 26%-os saját erő felhasználása mellett. Az átlagos hitelösszeg tavaly 27 millió forint volt, az átlagos futamidő pedig megközelítette a 11 évet. Az érdeklődést jól mutatja, hogy összesen 163 darab hitelkérelmet fogadtak be, 3,727 milliárd forint összegben. A beruházások mintegy negyede a gyártás területén valósult meg és hasonló arányt tett ki a kereskedelem, a fennmaradó részt, mintegy 45%-ot pedig a szolgáltatások tették ki. A hitelfelvevők kétharmada mikrovállalkozásként tevékenykedik.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?