2 °C Budapest

Kedvezményes hitelek kis- és középvállalkozásoknak

Pénzcentrum
2010. május 5. 09:32

Április végéig közel 318 milliárd forint új hitelt hagyott jóvá a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amelyből a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) fedezni tudták fejlesztési, beruházási és forgóeszköz-finanszírozási igényeiket - írja a Napi Gazdaság.

A kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú hitelkonstrukciók komoly segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak, hiszen a feltételek igen kedvezőek. A kamat például jelenleg 6% alatt van - mértéke 3 havi EURIBOR plusz legfeljebb 5% -, a futamidő elérheti a 15 évet. Az Új Magyarország vállalkozásfejlesztési, agrárfejlesztési és az agrárforgóeszköz, valamint az MFB forgóeszköz hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még a szektor rendelkezésére.

Az MFB mikro- és kisvállalkozói hiteleit a refinanszírozásra szerződött kereskedelmi bankokon és takarékszövetkezeteken kívül ügynökök is segítik. A Mikrohitel Plusz Program keretében 2009 decemberében 8 ügynöknél 9 értékesítési ponton fogadták be a kérelmeket a budapesti és a helyi vállalkozásfejlesztési központok tulajdonában levő bankügynökként együttműködő gazdasági társaságok. Ráadásul a hitelfajta feltételrendszeréről és a nyomtatványok kitöltéséről valamennyi megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány ad tájékoztatást. Az adatok szerint mostanra 4,08 milliárd forintra nőtt a program indítása óta elfogadott összeg, amely több mint 400 mikrovállalkozónak jelentett segítséget. A megvalósult fejlesztések 69%-a ingatlanvásárlásra, építésre és átalakításra irányult, és a támogatások a legnagyobb arányban a szolgáltatások fejlesztéséhez kapcsolódtak.

Az MFB Kisvállalkozói Hitelprogram jelenleg 57 ügynöknél és 233 értékesítési helyen érhető el. A hitel segítségével mostanra 129 vállalkozás 6,5 milliárd forint összegű beruházást valósíthatott meg, mindössze 26%-os saját erő felhasználása mellett. Az átlagos hitelösszeg tavaly 27 millió forint volt, az átlagos futamidő pedig megközelítette a 11 évet. Az érdeklődést jól mutatja, hogy összesen 163 darab hitelkérelmet fogadtak be, 3,727 milliárd forint összegben. A beruházások mintegy negyede a gyártás területén valósult meg és hasonló arányt tett ki a kereskedelem, a fennmaradó részt, mintegy 45%-ot pedig a szolgáltatások tették ki. A hitelfelvevők kétharmada mikrovállalkozásként tevékenykedik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem