23 °C Budapest

Használtra csak tízből egy vevő mer autóhitelt felvenni

Pénzcentrum
2010. május 5. 08:47

Az első negyedév végére megtört a használt autók piacát uraló tendencia, a kereskedésekbe visszatértek a vásárlók, így a forgalom áprilisban mintegy ötödével nőtt az egy évvel korábbihoz képest - írja a Napi Gazdaság.

"Ilyen hosszú telünk már régen volt" - érzékeltette a használtautó-piac január-februári gyengélkedését Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. A vásárlók év eleji kivárása után márciusban viszont megérkezett a régen várt trendforduló a használtpiacra is.

"Az emberek most már mernek autót venni, a hitelfelvételtől azonban még mindig ódzkodnak" - mondta a Porsche Hungáriához tartozó hálózat vezetője. Ezzel egybecsengő választ adott a piaci trendeket firtató kérdésünkre Fojt Attila, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke is.

Az előző két hónap megnövekedett forgalmához a szezonális dinamika mellett a vásárlói bizalom helyreállásával és a választások után megnyugvó piaci hangulat is hozzájárult. Hogy a használtszegmensben tartós lesz-e az emelkedés, az viszont már az új kormány gazdaságélénkítő bejelentéseitől függ.

A hitelezés élénkülése is fontos lehet, ugyanis a használt személyautók piacáról lényegében eltűntek a "hiteles" vásárlók. A kereskedők 2009 második félévben az autók nagyjából ötödét adták el valamilyen hitelkonstrukcióban, ma már tízből kilenc árát készpénzben teszik le a vásárlók. A hitelt választók ma még mindig jobban járnak a devizafinanszírozással, mint a forintalapú konstrukciókkal, igaz, a forinthitelnél előírt 25%-os önerőnél nagyobb összeget (a vételár 45-55%-át) kell a devizásoknak készpénzben magukkal vinniük a kereskedésbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MGOE előrejelzése szerint idén 10%-kal nőhet a használt autók forgalma a 2009-ben gazdát cserélt 400 ezerhez képest. A hitelfeltételek enyhítése mellett az egyesület prognózisában már egyes, az autópiacot élénkítő kormányzati intézkedésekkel is kalkulál. Fojt szerint ugyanis amellett, hogy gyökeresen át kellene alakítani a regisztrációs adó rendszerét, továbbra is szükség lenne valamilyen autócsere-programra a magyar piacon.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?