21 °C Budapest

Használtra csak tízből egy vevő mer autóhitelt felvenni

Pénzcentrum
2010. május 5. 08:47

Az első negyedév végére megtört a használt autók piacát uraló tendencia, a kereskedésekbe visszatértek a vásárlók, így a forgalom áprilisban mintegy ötödével nőtt az egy évvel korábbihoz képest - írja a Napi Gazdaság.

"Ilyen hosszú telünk már régen volt" - érzékeltette a használtautó-piac január-februári gyengélkedését Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. A vásárlók év eleji kivárása után márciusban viszont megérkezett a régen várt trendforduló a használtpiacra is.

"Az emberek most már mernek autót venni, a hitelfelvételtől azonban még mindig ódzkodnak" - mondta a Porsche Hungáriához tartozó hálózat vezetője. Ezzel egybecsengő választ adott a piaci trendeket firtató kérdésünkre Fojt Attila, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke is.

Az előző két hónap megnövekedett forgalmához a szezonális dinamika mellett a vásárlói bizalom helyreállásával és a választások után megnyugvó piaci hangulat is hozzájárult. Hogy a használtszegmensben tartós lesz-e az emelkedés, az viszont már az új kormány gazdaságélénkítő bejelentéseitől függ.

A hitelezés élénkülése is fontos lehet, ugyanis a használt személyautók piacáról lényegében eltűntek a "hiteles" vásárlók. A kereskedők 2009 második félévben az autók nagyjából ötödét adták el valamilyen hitelkonstrukcióban, ma már tízből kilenc árát készpénzben teszik le a vásárlók. A hitelt választók ma még mindig jobban járnak a devizafinanszírozással, mint a forintalapú konstrukciókkal, igaz, a forinthitelnél előírt 25%-os önerőnél nagyobb összeget (a vételár 45-55%-át) kell a devizásoknak készpénzben magukkal vinniük a kereskedésbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MGOE előrejelzése szerint idén 10%-kal nőhet a használt autók forgalma a 2009-ben gazdát cserélt 400 ezerhez képest. A hitelfeltételek enyhítése mellett az egyesület prognózisában már egyes, az autópiacot élénkítő kormányzati intézkedésekkel is kalkulál. Fojt szerint ugyanis amellett, hogy gyökeresen át kellene alakítani a regisztrációs adó rendszerét, továbbra is szükség lenne valamilyen autócsere-programra a magyar piacon.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM