Szenvednek a devizahitelesek - Mi jöhet még?

Pénzcentrum
2010. május 6. 08:36

Csaknem egy éve volt ilyen gyenge a forint a svájci frankkal szemben, mint most, de az euróban eladósodottak is már közel fél éve a legnagyobb havi törlesztési teherrel néznek szembe. Bár nagyon gyorsan gyengült a forint az elmúlt napokban a nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulatromlás miatt, de erősen kérdéses, hogy ezúttal gyorsan talpra is tud-e állni a magyar fizetőeszköz. A jelek nem sok bíztatót vetítenek előre, de persze lehetnek átmenetileg megkönnyebbülést hozó időszakok. Időközben csütörtökön látványos erősödésbe kezdett a svájci frank, melynek következtében a forinttal szemben bő egyéves csúcsára értékelődött fel.

15:20:

A frank új történelmi csúcsára erősödött délután az euróval szemben. Eközben a svájci deviza a forint ellenében is szárnyra kapott: a CHF/HUF jegyzések már csak egy hajszálnyira vannak a 200-as szinttől.

2010.05.06 13:54
Elszabadult a frank árfolyama! - Kihátrált a svájci jegybank? (2.)

2010.05.06 17:45
A svájci jegybank végleg elkaszálta a magyarországi optimizmust?


08:40:

Hirtelen jött

Az elmúlt két napban 3.5%-kal csaknem 195-ig gyengült a svájci frankkal szemben a forint, ami közel 12 hónapos forintmélypontot jelent. Az euróval szembeni 279-es szint 2009 vége óta a leggyengébb forintot jelzi és egyúttal azt, hogy a devizában eladósodott magyar háztartások (és vállalatok) hiteltörlesztési terhei a napokban hosszabb ideje nem látott szintekre emelkednek.


Bár a havi törlesztő részletek az árfolyamgyengülés miatt az előző hónapokhoz képest mindössze néhány százalékkal emelkedhetnek (feltételezve, hogy a futó hitel esetén a kamatkondíciók, illetve egyéb költségek nem változtak), de mégis rossz hír ez most annak tükrében, hogy a benzinkutakon történelmi csúcson lévő üzemanyagárakkal találkozhatunk, és a gáz-és távhőár támogatási rendszer mostani teljes leépítésével a legtöbb család bőven kétszámjegyű áremelkedést tapasztal majd a havi energiaszámlákon.

2010.03.25 14:26
10.1%-os emelést hozott a gázármahina - de mi lesz júliusban?

Nagy nyomás alatt a háztartások

A fenti tényezők, illetve az élelmiszerárak emelkedése nagyban szerepet játszik abban is, hogy éves szinten a fogyasztói árak átlagos drágulási üteme még mindig közel 6%-os. Közben csaknem 12%-ra ugrott a magyar munkanélküliség (650 ezer regisztrált álláskereső van), így - amint szerdai elemzésünkben rámutattunk - nem véletlen, hogy a bankközi hitelinformációs rendszerben soha nem látott számú problémás hitelt tartanak nyilván, családok tömegei küszködnek az esedékes tartozásaik időre való kifizetésével.

2010.05.04 08:55
Vérfagyasztón néz ki a BAR-lista

2010.04.22 05:10
Hirtelen fordulat: tényleg itt az álláskeresők kánaánja?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly év végi adatai szerint történelmi összehasonlításban (az egyik) legmagasabb arányt, mintegy 13%-ot fizetett ki a lakosság havi szinten átlagosan a rendelkezésre álló jövedelméből tőke- és kamattörlesztésre. Ez egyébként nem csak történelmi, hanem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő arány, ami részben összefügg a viszonylag magas múltbeli forint kamatkörnyezettel.


Amint a jegybank friss hitelezési statisztikáiból látszik:

- már több mint egy éve több a havi devizaalapú hiteltörlesztés a háztartásoknál, mint amennyi összegben új hitelt tudnak felvenni,

- mivel svájci frank alapú hitelt Magyarországon mindössze két hitelintézetnél lehet igényelni, így szerepe az új folyósításokban marginális,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- a jelentős magyar jegybanki kamatcsökkentéseknek köszönhetően kezdik beérni a forintalapú lakáshitel konstrukciók kamatai az euróét,

- márciustól életbe léptek a szigorúbb banki hitelezési szabályok, amik korlátozzák a devizahitelek újbóli felfutását.

A fentiek miatt érdemes a már meglévő devizahitelekre, azok (várható) törlesztési terheire koncentrálni.


Mennyivel magasabb most a havi törlesztő?

Az MNB egy korábbi elemzése arra mutatott rá, hogy volumenben a legtöbb svájci frank alapú hitelt 165-170 körüli árfolyamon vették fel a magyar háztartások, azaz a mostani 195 körüli árfolyam önmagában is azt eredményezi, hogy a kezdeti havi törlesztő részlethez képest most mintegy 15-20%-kal többet kell havonta fizetni. Ehhez még hozzá kell adni természetesen a válság előtti állapotokhoz képest magasabb felszámított kereskedelmi banki kamatokat és egyéb költségeket is, így nem ritka, hogy a kezdeti törlesztett összeghez képest most 30-35%-kal többet kell valakinek havonta fizetnie. Ez az MNB adatai szerint átlagosan havi 12 ezer forint körüli többletet jelent a kezdeti törlesztő részlethez képest.


Amint a cikk első ábrája rámutatott, 2009 első felében csaknem végig a 190-es szint felett mozgott a svájci frank forinttal szembeni árfolyama és az euróval szembeni kurzus is fél évig volt a 280-as szint felett. A pénzügyi válság legfeszültebb hónapjai az árfolyamon és a kamatokon keresztül tehát sok devizahiteles családnak okoztak nagyon kemény hónapokat.


Mik a kilátások?

A nagy kérdés az, hogy a devizahitelesek számára hozhat-e gyors fájdalomcsökkenést a forint várható mozgása. Sajnos nem sok bíztatót tudunk felsorolni. A múlt héten először, míg most másodszor kialakult gyors (bár még nem drámai) forintgyengülési hullámok döntő részben külső okokkal, a nemzetközi befektetői hangulat határozott romlásával függnek össze.

A hangulatromlás főként olyan tényezőkre vezethető vissza (ld. alább), amelyek rövid távon nem valószínű, hogy megnyugtatóan rendeződni tudnak, így erősen kérdéses, hogy a forint rövid távon vissza tud-e tartósan erősödni az elmúlt hetekre jellemző 185 körüli, illetve 265-270 körüli szintekig a svájci frankkal, illetve euróval szemben. Lehetnek persze átmeneti megnyugvást hozó időszakok, amikor a forint is erősödést mutathat.

Az mindenesetre a külföldi hangulattól függetlenül is várható (volt), hogy a magyar exportszektor érdekei miatt az euróval szemben tartósan nem alakulhat(ott volna) ki 260-nál erősebb forintárfolyam, azaz ebben nem reménykedhettek a devizahitelesek.

A hangulatromlás és a gyors forintgyengülés az alábbi főbb tényezőkkel magyarázható:

- Görögország államcsődje reális eséllyé vált múlt hétre, az ennek elhárítására összeállított nemzetközi hitelcsomagot viszont számos komoly bizonytalanság övezi (pl. kellő időre megérkezik-e a szükséges pénz, elegendő lesz-e a görög állam adósságának finanszírozására, végrehajthatók-e a csomagért cserébe vállalt megszorító intézkedések, csökkenő pályára tud-e állni belátható időn belül a görög államadósság pálya, stb.)

- a görögök rossz befektetői megítélésének fertőző hatása átterjedt más, szintén gyenge lábakon álló, eladósodott dél-európai országra, amelyek adóssága méretében sokkal nagyobb a görögnél, így esetleges megmentésük pénzügyi kivitelezhetősége erős korlátokba ütközik, enélkül pedig az eurózóna életképessége foroghat kockán,

- a fejlett világ államainak sok esetben nagyon magas az eladósodottsága, így a gazdaságélénkítés időszaka után a költekezés visszafogása, megszorító intézkedések időszaka jön, amely mellett kérdéses a kibontakozó gazdasági növekedés tartóssága, ez pedig az adósságrátákra hat vissza.

Jó hír és a forint stabilitása, ereje mellett szóló érv a kétharmados magyar parlamenti Fidesz-többség mellett az, hogy a külkereskedelmi mérleg egyenlegünk még mindig komoly többletet mutat fel hónapról-hónapra, amely többlet forintkeresletet generál, fékezve ezzel a gyengülési hullámok intenzitását és tartósságát.

A fentiek miatt arra van kilátás, hogy a magyarországi devizahiteleseknek most is fel kell készülniük akár több hónapig tartó, kissé magasabb havi törlesztő részletekre úgy, hogy közben egyéb tényezők miatt is nagyon be kell osztaniuk az elkölthető jövedelmet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem