19 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 26-án

2020. április 26. 07:32

2020.04.27 06:27Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 27-énNe maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.

Számos pszichológus ingyenesen is nyújt segítséget a koronavírus-járvány hatásainak feldolgozásában - mondta Knapek Éva klinikai szakpszichológus az M1-en.

Ha szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást - szólította fel a lakosságot Giuseppe Conte kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy nagyon hosszú és nehéz időszak következik, melyben a gazdasági újraindulást a járvánnyal való együttéléssel kell egyeztetni.

A spanyol egészségügyi miniszter szerint nem számíthatnak arra, hogy a nyár előtt újraindul a labdarúgó-bajnokság.

Több mint ötheti szünet után hétfőtől fokozatosan újraindítja a gyártást a Volkswagen leányvállalata, a Skoda - erősítette meg a német dpa hírügynökségnek a cseh autógyár szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy nem fertőződhetnek meg újra a Covid-19-betegségből felgyógyult betegek, akiknek vérében antitestek képződtek.

Biztonságosabb étteremben, mint otthon étkezni Alain Ducasse francia sztárséf, több Michelin-csillagos étterem tulajdonosa szerint, aki azt kérte a francia kormánytól, hogy engedélyezze a felelősségteljes éttermeknek a részleges megnyitást.

A vírusjárvány fékezte gazdaság megsegítésére fordított hatalmas állami támogatások ellenére sem számítanak gazdasági szakértők rövid távon az inflációs nyomás növekedésére. Az eladósodottság növekedésével azonban fordulhat a helyzet.

Győrfi Pál szerint három lehetséges kifutása lehet a koronavírus-járványnak Magyarországon. Az egyik szerint akár évekig is elhúzódhat a dolog, de van szerencsére ennél optimálisabb forgatókönyv is.

A fiatalabbak mára valószínűleg már el sem tudnák képzelni mindennapjainkat az okoskütyük használata nélkül, de a statisztikák szerint a 60 év felettiek is egyre jobban kezdik felfedezni a mobil elektronikai eszközöket. Az idősek közül sokan élnek egyedül vagy távol a család többi tagjától, az okoseszközök pedig segíthetnek leküzdeni a kapcsolattartás nehézségeit, ráadásul a mindennapokban is rengeteg hasznos funkciót kínálnak akár kifejezetten az idősebb korosztály számára. Szakértők most összegyűjtötték, miben segíthet az időseknek egy okostelefon, és milyen alkalmazásokat érdemes számításba vennünk, ha szeretnénk bevonni őket digitális életünkbe.

A koronavírus járvány gyökeresen felforgatta a magyar lakosság életét, legyen szó az iskolabezárások miatt otthon tanuló diákokról, egyetemistákról, munkájukat elvesztett dolgozókról, home officeba kényszerült munkavállalók tömegeiről, a fertőzésveszélynek leginkább kitett idősekről, valamint krónikus betegekről, vállalkozókról, családosokról, műtét előtt álló betegekről, váradósokról, egészségügyi dolgozókról, gyakorlatilag bárkiről. A járvány mindenkit érint: eltérő mértékben és más-más területeken, de szinte a legtöbb embert olyan kihívások elé állított az elmúlt időszak, amelyre nem volt felkészülve. A Pénzcentrum túlélési kézikönyve a mentális egészség védelméhez most nekik is segítséget nyújthat. Mutatjuk a válaszokat a legfontosabb kérdésekre.

Április 27-től csak maszkban, vagy egy kendővel, sállal az arcunkat eltakarva lehet használni a fővárosi közösségi közlekedési járatokat, ahogy a Fővárosi Önkormányzat vonatkozó rendelete alapján a BKK már korábban közölte. Ez a felelős magatartás szükséges ahhoz, hogy megvédjük a többi utast és magunkat is a koronavírus-fertőzéstől. Az új szabály életbe lépését követő napokban a BKK önkéntesei még osztanak ingyenes, mosható, textilből készült egészségügyi maszkokat tíz forgalmas csomópontban.

Holnaptól Budapest számos területén (boltokban, piacokon, közlekedési eszközökön) kötelező lesz maszkot hordani. Kérdés, miként reagálnak erre az emberek. Egy felmérés szerint Európában annyira nem elterjedt még a maszkhordás, legalábbis több hországban sem szívesen veszik fel az emberek, ha kimennek otthonról. A magyarokat nem kérdezték erről, de mi most megtesszük: kérjük, mond el a véleményed te is alább!

Július 5-én az Osztrák Nagydíjjal kezdődne a Forma-1-es világbajnokság 2020-as idénye - írta vasárnapi számában a brit The Sun lap.

A fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban is mindent megtesznek a betegek és a munkatársak biztonsága érdekében, az intézmény a szabályoknak megfelelően alakította ki a koronavírusos betegek ellátásához szükséges feltételeket. Az intézmény felkészült a tömeges megbetegedések ellátására.

2020.04.26 11:56
Egyszerűen el kell indítani a gazdaságot

Az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet nem oldják fel Olaszországban, a kijárási korlátozások sem szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált Giuseppe Conte miniszterelnök szerint. A miniszterelnök az óvintézkedések májustól tervezett enyhítéséről a La Repubblica című napilapban vasárnap megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy lehetetlenség mindenkit azonnal ismét "visszaereszteni az utcára". A járványügyi helyzet továbbra sem teszi lehetővé, hogy teljesen feloldják az országosan március 11-én bevezetett kijárási korlátozást és engedélyezzék a szabad mozgást. Conte vasárnap vagy hétfőn jelenti be hivatalosan a február közepe óta terjedő járvány miatti óvintézkedések feloldásának részletes tervét.

A korlátozásokat négy fázisban enyhítik. Az első lépés hétfőn a gépgyártás újraindítása lesz, majd az ezt követő három egymás utáni héten újabb intézkedések várhatók, köztük május közepétől a kereskedelem és vendéglátás újraindulása. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet július 28-ig tart. A több mint másfél hónapja "házi fogságra" kényszerített olaszok leginkább a kijárási korlátozás enyhítését várják. "Május 4-től többet mozoghatunk, de további idő kell még ahhoz, hogy az egész országban szabadon közlekedhessünk" - hangoztatta Giuseppe Conte.

Korábbi hírek szerint május 4-től az olaszok elhagyhatják lakókörzetüket, majd május 18-től a tartományok közti mozgás is engedélyezett lesz, bár a déli régiók máris jelezték, hogy nem kívánják fogadni az északi gócpontból érkezőket. Giuseppe Conte elmondta, a korlátozások lassú és fokozatos feloldása elsősorban a gazdaság újraindulását szolgálja. "Nem húzhatjuk tovább a járványzártól különösen sújtott gazdasági ágazatok működésének szüneteltetését, ez már eddig is túl nagy tehernek bizonyult társadalmi-pénzügyi szempontból" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy az északkelet-olaszországi Veneto tartományban - amelyet februárban elsőként helyeztek vesztegzár alá - a vállalkozások negyven százaléka máris munkába állt, Giuseppe Conte jelezte, hogy a kormány "újraindulási forgatókönyve" országosan egységes, hosszú távra szóló program lesz. Nem engedhetjük meg magunknak az improvizálást és az össze-visszaságot, el kell kerülnünk egy második fertőzési hullámot - fejtette ki Conte. Megemlítette, hogy megfelelő szabályozással újranyitják a templomokat és temetőket. Az oktatás szeptemberig tovább szünetel.

A tervek között szerepel az általános forgalmi adó csökkentése vagy ideiglenes eltörlése is a családok és vállalkozások támogatására. "Nehéz minden részletkérdésben határozni. Ha a miniszterelnök nem veszi figyelembe a szakértők véleményét, akkor arrogánsnak tartják, aki magától intéz mindent. Ha viszont a szakértőkre hivatkozik, gyengének és bizonytalannak nevezik" - hangoztatta Giuseppe Conte, hozzátéve, a szakértők adatokat és terveket sorakoztatnak fel, a döntés azonban a kormányra vár.

Conte arról biztosította az Oroszország és Kína segítsége miatt "aggódó" európai és NATO-szövetségeseket, hogy Róma külpolitikája nem változott, ami "természetesen nem a járványtól függ". A miniszterelnök sikerként értékelte az Európai Tanács e heti csúcstalálkozóját, de további gazdaságélénkítő forrásokat szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy "minden tagállam számára egyenlő újraindulási esélyt kell adni, a magas államadósságúaknak is".

Az Operatív törzs április 26-án tartott tájékoztatóján elhnagzott, hogy soha ennyien még nem szegték meg a kijárási korlátozsát, illetve, hogy már 2 halott van 40 év alatt.

2020.04.26 11:12
Van, ahol a múzeumok már nemsokára nyitnak

Az olasz múzeumok és régészeti parkok újranyitása, a strandok és hegyi kirándulóhelyek biztonságossá tétele, a templomok és a temetők újbóli megnyitása, valamint a szájmaszk használatának kötelezővé tétele is szerepel a római kormány májustól tervezett "újraindulási" tervezetében, amelynek újabb részleteit az olasz sajtó közölte szombaton. A második világháború utáni újjászületéshez hasonlította az új koronavírus-járvány utáni újraindulást Sergio Mattarella államfő az április 25-i nemzeti ünnepen.

A náci-fasizmus alóli felszabadulás évfordulóján az államfő szombaton teljesen egyedül és szájmaszkban tette tiszteletét az ismeretlen katona sírjánál, Róma központjában. A kormány szombatra ígérte a végleges forgatókönyv bemutatását, amely azonban jövő hét elejére csúszott, miután néhány vitás kérdés még megoldásra vár. Hétfőtől a gépgyártás indul újra, május 4-én pedig a kézműves ágazat és az építkezések, így az újraindulás igazi dátuma május 18. lesz, amikor beindulhat a kereskedelem és a vendéglátás is. Tisztázásra vár a kijárási korlátozás oldásának ütemezése: május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet mozogni, ugyanakkor engedélyezett lesz a szűk értelemben vett lakókörzettől való eltávolodás és a szabadtéri sportolás is.

Május 18-tól pedig a tartományok közötti mozgást is engedélyezik, ha ezt a járványgörbe addigi alakulása megerősíti. A déli tartományok viszont jelezték, hogy a gócpontnak számító északi tartományokból nem fogadnak érkezőket. Sajtóértesülések szerint a kormány kötelezővé akarja tenni a szájmaszkhasználatot, amihez a mostani napi 4 millióról, napi 7 millióra kell átállítani a gyártásukat. Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos bejelentette, hogy május 4-től országosan is megkezdik az ellenanyagszintet mérő teszteléseket, ami Lombardiában már elindult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Május 4-től minden tartomány rendszeresen közölni fogja a saját területén mért úgynevezett reprodukciós rátát (ennek értéke azt mutatja, hogy egy beteg hány embernek adta tovább a koronavírus-fertőzést), és ahol a fertőzés szintje ismét megerősödik, ismét szigorítják majd az óvintézkedéseket. A kulturális miniszter május 18-ra tűzte ki a múzeumok és régészeti területek újranyitását, tehát a Colosseum és a pompeji ásatások is akkortól nyithatnak újra, valamint a Vatikáni Múzeum is. A miniszter hozzátette, hogy a családoknak juttatott kedvezményekkel kívánják ösztönözni a belföldi turizmust, mivel az olaszok nem fognak külföldre utazni, és a tavaly Olaszországba érkezett több mint 200 millió külföldi látogató is elmarad az idén. A presszókban, éttermekben a vendégek között egy, az asztalok között két méteres távolság betartását írják elő: ezért a tervek között szerepel, hogy az üzlethelység előtti járda vagy úttestrészén is további asztalokat helyezhetnek el, az esetleges parkolóhelyek megszüntetésével.

A strandokon legalább négy méteres távolságot javasolnak a napernyők között, előzetes helyfoglalással. A szabadstrandokra is csak meghatározott számú vendéget engednének be, ahogyan kötelező lesz a szájmaszk a hegyi kötélpályákon, a kabinos felvonók használatához pedig testhőmérséklet mérése. A gyakran kevés szobában több vendéget fogadó hegyi menedékházak sátrakat helyezhetnek udvaraikra a vendégek közötti távolság betartására. A tömegközlekedésben csökkenteni akarják a napi csúcsforgalomban utazók számát, a munkahelyek és üzletek eltérő órarend szerinti működésével, nyitva tartásával.

Az olasz püspöki kar (Cei) tízpontos útmutatást küldött a belügyminisztériumnak, amelyben a templomok fertőtlenítése, a misén résztvevők biztonságos távolságra ültetése, a szenteltvíztartók üresen hagyása, az áldozáskor az ostya kézbe adása szerepel. A Cei kérelmezte a temetési szertartások újbóli engedélyezését, valamint a temetők újranyitását. Megnyitják a nagyobb területű játszótereket, egészen szeptemberig szünetel viszont az oktatás: a tanév újranyitását váltott délelőtti-délutáni órarenddel, valamint a távoktatás fenntartásával képzelik el.

Világszerte huszadik alkalommal szervezik meg a Szellemi Tulajdon világnapját. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) április 26-án így hívja fel a figyelmet arra, milyen fontos a világ fejlődéséhez hozzájáruló műszaki alkotók és művészek eredményeinek védelme. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2020-as világnap alkalmából a digitalizáció fontosságára figyelmeztet. Az idei világnap egyik lényeges momentuma, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a szellemi tulajdon védelme a COVID-19 elleni védekezésben is megkerülhetetlen.

A jelenlegi helyzetben a legtöbb magántulajdonú gazdasági szereplő is home office-ba és más távmunkába kényszerül, aminek köszönhetően kiugróan nagy hányadukat fenyegeti speciális kiberbiztonsági kockázat. Szakértők összefoglalták milyen kihívásokkal kell szembenézniük a családi vállalkozásoknak az adatvédelem terén és miket érdemes átgondolni a megelőzéshez.

2020.04.26 10:08
Lassan kinyit az NBA?

Az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) játékosai péntektől újra látogathatják csapataik edzőtermeit abban az esetben, ha nincs erre vonatkozó szigorú önkormányzati tiltás. A koronavírus-járvány terjedése miatt az NBA küzdelmei március 11-én szakadtak félbe, és egyelőre kérdéses, mikor és milyen formában lehet folytatni az alapszakaszt.

A leállás óta a játékosok a csapatukhoz tartozó létesítményeket nem használhatták, sem a kosárlabdapályákat, sem pedig edzőtermeket fitnesztréningekre. Most azzal a feltétellel lehet ismét látogatni a termeket, hogy azokon nem a klub által szervezett tréningek folynak és csak egyéni edzés tartható, csoportos nem.

A járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta a fenntartó Fővárosi Önkormányzat, és BKV is mindent megtesz annak érdekében, hogy a közösségi közlekedésben résztvevőket, az utasokat és a Társaság munkatársait megvédje az esetleges fertőzéstől, fertőződéstől.

A veszélyhelyzet idején érdemes otthonról kényelmesen, ingyenesen és online vásárolni állampapírt, így például Babakötvényt is, ezt hétfőtől azok a szülők is megtehetik, akiknek még nincs ehhez szükséges Start-számlájuk - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

2020.04.26 07:49
Már majdnem 3 millió beteg világszerte

Világszerte 2 897 645-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 202 880, a gyógyultaké pedig 817 034 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint. Szombat reggel 2 790 986 volt a fertőzöttek, 195 920 a halálos áldozatok és 781 382 a gyógyultak száma. A fertőzés 185 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 939 053 volt az igazolt fertőzöttek, 53 789 a halottak és 100 721 a gyógyultak száma. Donald Trump amerikai elnök aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot. Hangsúlyozta: az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselete továbbra is fontos.

Spanyolországban, ahol a járvány továbbra is lassul, 223 759 fertőzöttről, 22 902 halálos áldozatról és 95 708 gyógyult betegről tudni.

Olaszországban 195 351 a koronavírus fertőzöttjeinek, 26 384 a halálos áldozatainak száma, és 63 120-an gyógyultak fel a Covid-19-ből. Bár a napi halálozási adat továbbra sem csökkent 400 alá, a kormány úgy döntött, hogy április 27-től fokozatosan, négy fázisban feloldja a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedéseket. Az olasz múzeumok és régészeti parkok újranyitása, a strandok és hegyi kirándulóhelyek biztonságossá tétele, a templomok és a temetők újbóli megnyitása, valamint a szájmaszk használatának kötelezővé tétele is szerepel a római kormány "újraindulási" tervezetében.

Franciaországban, ahol az egészségügy-minisztérium közlése szerint szombaton immár 17. napja csökkent az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma, 161 644 fertőzöttről, 22 648 halálos áldozatról és 45 372 gyógyultról tudni.

Németországban 156 513 a fertőzöttek, 5877 a halálos áldozatok és 109 800 a gyógyultak száma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint túl magas a napi új igazolt fertőzések száma a korlátozások további lazításához. Az intézet elnökhelyettese, Lars Schaade elmondta, hogy a 2000 feletti szintről néhány százra kell csökkenteni az igazolt új fertőzések napi számát ahhoz, hogy a helyi egészségügyi hatóságok lépést tudjanak tartani a járvánnyal.

Az Egyesült Királyságban 149 569 fertőzöttről, 20 381 halálesetről és 774 gyógyultról tudni. A friss adatok alapján ugyanakkor már folyamatosan csökken a kórházakban kezelt betegek száma, és a brit kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a gazdaságot bénító korlátozások enyhítése miatt.

Törökországban 107 773 a fertőzöttek, 2706 a halálos áldozatok és 25 582 a gyógyultak száma. Az országban először haladta meg az új típusú koronavírus-járványban a gyógyultnak minősített betegek napi száma az újonnan regisztrált esetekét pénteken. Harmincegy nagyobb városban - köztük Isztambulban és Ankarában - az utóbbi két hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztettek, csütörtökön egy nemzeti ünnep, pénteken pedig a muszlim böjti hónap, a ramadán kezdete miatt. A rendelkezés legalább 63,5 millió embert érint.

Iránban 89 328 fertőzöttről, 5650 halálesetről és 68 193 gyógyultról tudni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 909 esetet tartottak nyilván vasárnap reggel. A vírus okozta betegségben eddig 4636-an haltak meg, a gyógyultak száma 78 175.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2500 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Fontos az együttműködés az idősotthonok fenntartói és az intézményvezetők között a koronavírus-fertőzés megelőzésében, valamint az otthonok vezetősége és az ott dolgozók között is - mondta Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke szombaton Dabason.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm