14 °C Budapest

Óriási változás élesedik a Babakötvényeknél a koronavírus miatt: hétfőtől ez már így lesz

MTI
2020. április 26. 08:14

A veszélyhelyzet idején érdemes otthonról kényelmesen, ingyenesen és online vásárolni állampapírt, így például Babakötvényt is, ezt hétfőtől azok a szülők is megtehetik, akiknek még nincs ehhez szükséges Start-számlájuk - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

A kényelmes és egészségvédelmi szempontból biztonságos online vásárlást segíti a Kincstár holnaptól induló nyereményjátéka is, amelyen minden online számlát nyitó, illetve online állampapírt vásárló ügyfél részt vehet. Így az Ügyfélkapun keresztül értékpapír nyilvántartási vagy Start-számlát nyitók 100 ezer forintot, az online állampapírt vásároló kincstári ügyfelek 50 ezer forintot nyerhetnek - tette hozzá a pénzügyminiszter-helyettes.

A nyereményjáték fő célja az, hogy egyre többen vegyék igénybe a Kincstár folyamatosan bővülő online szolgáltatásait - hangsúlyozta.

Ez most a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben kiemelt jelentőséggel bír, és egyre elterjedtebb lehet, hiszen holnaptól már a babakötvény összegét nyilvántartó Start-számla nyitásához sincs szükség utazásra, személyes ügyintézésre  - nyomatékosította az államtitkár.

Óriási az érdeklődés a babakötvény iránt, hiszen csak tavaly 34 ezer új számlát nyitottak, jelenleg pedig már 212 ezer gyermek rendelkezik Kincstári Start-értékpapírszámlával - ismertette az adatokat Tállai András. Majd megjegyezte, hogy az érdeklődés a koronavírus-járvány idején is töretlen, ezért volt szükség arra a kincstári fejlesztésre, amely online elérhetővé tette a számlanyitási szolgáltatást is. A hétfőn induló új szolgáltatás így segítheti a babakötvénnyel rendelkező gyerekek számának további bővülést.

A babakötvény módot ad a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában - kezdte az államtitkár, majd a részletekről szólva kifejtette: kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó Kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek. Ezt könnyíti meg a Kincstár új szolgáltatása, eddig ugyanis csak személyesen lehetett ilyen számlát nyitni, hétfőtől már online, ügyfélkapun keresztül is lehet. Jelenleg több mint 4,2 millió magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval, vagyis a szülők jelentős többsége számára könnyen elérhető az új szolgáltatás, és így még tovább nőhet a babakötvényesek aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Kincstár legfrissebb kimutatása szerint több mint 977 ezer - tizennégy év alatti - gyermeknek nincs még Start-számlája, így az új szolgáltatás nekik is segíthet - mondta az államtitkár, kiemelve, hogy nemcsak a nyereményjáték miatt érdemes most babakötvénybe fektetni, hanem azért is, mert a kamata is igen kedvező, és adókedvezmény is jár utána. 2020-ban 6,4 százalékos kamat jár, a félretett összeget ezen felül állami támogatás egészít ki - jegyezte meg Tállai András. Az állam a családtagok befizetéseinek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá az új befizetésekhez minden évben. Többeket motiválhat vásárlásra a Kincstár holnap induló nyereményjátéka is, amelyben huszonöt 100 ezer forint értékű állampapír vásárlására fordítható Nyereményutalványt sorsol ki azok között, akik június 30-ig  nyitnak értékpapírszámlát az ügyfélkapun keresztül.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Magyar Államkincstárnál jobb konstrukciót az állampapír vásárlására egyetlen más pénzintézet sem kínál, hiszen a MÁK-nál az értékpapírszámla-vezetés ingyenes, és a jegyzés, az adás-vétel, az újrabefektetés, a kamat- és törlesztésfizetés is díjmentes. Mindezek mellett készpénzfelvételi díj és pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség sincs, amellyel a lakosság további költségek alól mentesülhet - sorolta az előnyöket Tállai András. Június 30-ig pedig további előnyt jelenthet a nyereményjáték is, amelynek keretében 50 darab  ötvenezer forint értékű állampapír vásárlásra beváltható utalványt sorsol ki a Kincstár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm