4 °C Budapest

Operatív törzs: két elhunyt van 30-40 év közötti korosztályból Magyarországon

2020. április 26. 11:32

Az Operatív törzs április 26-án tartott tájékoztatóján elhnagzott, hogy soha ennyien még nem szegték meg a kijárási korlátozsát, illetve, hogy már 2 halott van 40 év alatt.

Nem múlt el a járvány, de lehet enyhíteni

Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi bizonyos enyhítések bevezetését. 

Azt nem mondhatjuk, hogy a járvány elmúlt, hanem azt, hogy olyan ütemben terjed, ami lehetővé teszi az enyhítést

 - mondja Lakatos. Ezzel véget is ér a tájékoztató. 

Május 3. után is lesz vásárlási sáv a 65 év felettieknek

Többször szóba került a 65 év felettiek vásárlási idősávjának megváltoztatása, ezen eddig nem láttuk indokoltnak a változtatást. A következő hét már arról fog szólni, hogyan tudjuk fokozatosan enyhíteni a korlátozást, május 3. után az előzetes menetrend alapján kerülhet sor ennek az idősávnak a megváltoztatására, de 

továbbra is szükséges ezt a korosztályt elkülöníteni

- mondja Lakatos Tibor. 

Régóta 1 alatt van a reprodukciós ráta

A WHO kezdetben a vírus fertőzőképességét, reprodukciós rátáját 2-3 közé tette. Az adott országban ez a ráta függ a járványügyi intézkedésektől,  Magyarországon már régóta 1 alatt van - mondja Müller. 

Csak 30 százalékos a gyorstesztek hatékonysága

Különböző tesztek léteznek, egyetlen teszteredményből nem érdemes komoly következtetéseket levonni. A gyorstesztek hatékonysága általában 30% körüli, de sok múlik azon, hogy a fertőzés melyik szakaszában történt a vizsgálat. Az akut szakaszban jó eséllyel jelen van a vírus, kimutatható. A gyorstesztek jellemzően a már a vírus ellen képződött ellenanyagokat mutatják ki, ezek a fertőzést követő negyedik-hatodik napon érnek el olyan szintet, amikor már kimutathatók - mondja Müller Cecília. 

Hetven esetben indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt

Rémhírterjesztés miatt eddig 70 eljárást indítottunk, többet ezek közül a Budapest lezárásával, kijárási tilalommal kapcsolatban. Több esetben a rendőrség már az elkövetők kilétét is felderítette  - mondja Lakatos Tibor. 

Csak szigorú, fokozatos enyhítés jöhet

Az enyhítésnél a járvány terjedését, az egészségügyi ellátórendszer kapacitását, a szomszédos országok intézkedéseit kell figyelembe venni többek között - mondja Lakatos Tibor. 

Csak nagyon megfontoltan, szigorúbb szabályok mentén lehet ezeket az enyhítéseket bevezetni emeli ki az ügyeleti központ vezetője. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Két 40 év alatti magyar halt meg eddig

Magyarországon mindenki, akinek bármilyen alapbetegsége van, de laborvizsgálattal igazoltak nála koronavírus-fertőzést, áldozatnak számít. Az igazolt fertőzöttek 57%-a nő, 43%-a férfi. Az elmúlt egy napban újabb 10 fővel 272-re nőtt a halálos áldozatok száma, közülük 256-an voltak 65 év felettiek, 8-an 50-59 év között, hatan 40-49 év között, ketten pedig 30.39 év között. 

Továbbra is az idős és krónikus megbetegedésben szenvedők a magas kockázatúak - mondja Müller Cecília. 

Nem érdemes összehasonlítani

Jelen pillanatban 25,6 fertőzött jut százezer lakosra, ez egy jó összehasonlító szám, amit össze lehet vetni más országokkal, ezt érdemes mérceként használni - mondja Müller. 

Valódi összehasonlításnak nincs helye, mert minden ország különbözőképpen indult neki a járványnak, jelentősek az eltérések az egyéni adottságokban - mondja a tisztifőorvos. 

56 magyar van lélegeztetőgépen

927 fő van jelenleg kórházi kezelés alatt, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen - mondja Müller Cercília. A tisztifőorvos szerint továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét, "kontroll alatt tartani" a járványt. Az egyes megyék különbözőképpen érintettek, továbbra is a főváros és Pest megye a leginkább érintett, az esetek több mint fele van Budapesten. Harmadik helyen 251 megbetegedéssel Fejér megye áll. 

Soha ennyien nem szegték meg a szabályokat

Minden eddiginél több, 1905 esetben kellett intézkednünk, vagyis beigazolódott, amitől tartottunk, hogy a jó idő beálltával egyre többen szegik meg a korlátozásokat - kezdi Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem