Itt az igazság a mirelit zöldségekről: tényleg nem egészséges a gyorsfagyasztott?

2017. szeptember 7. 05:40

Mindenki tudja, hogy a friss gyümölcsök és a zöldségek az egészséges táplálkozás alapját jelentik, de mi a helyzet a boltok hűtőládáiban található, gyorsfagyasztott változatokkal? Rengeteg tévhit él ezekről az élelmiszerekről, pedig a szervezetünknek nagy szüksége van a bennük található tápanyagokra és vitaminokra. Nem beszélve arról, hogy gyorsfagyasztott alapanyagokból könnyen és olcsón lehet változatos ételeket készíteni. Most adunk egy kis útmutatást a mirelit termékek vásárlásához és fogyasztásához.

Az egészséges életmód a nagyvárosokban mára szinte vallássá vált, a tudatosan táplálkozók pedig nagyon igyekeznek, hogy legalább naponta ötször fogyasszanak zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem mindegy persze, hogy milyet: úgy tartják, hogy a friss az igazi, de ez nem azt jelenti, hogy a gyorsfagyasztott ételeket kerülni kell, sőt. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ezek károsak az egészségre, pedig valójában kifejezetten magas a vitamin- és tápanyagtartalmuk, ráadásul évtizedek óta a legjobb minőségű hazai gyártású élelmiszerek közé tartoznak.

Óriási tévedés, hogy mesterséges

Az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hivatal (FDA) már 1998-ban megállapította, hogy a gyorsfagyasztott termékek tápanyagtartalmának egészségre gyakorolt előnyös hatásai azonosak a hasonló friss termékekével, megfelelő fagyasztási technológia mellett. Antal Emese dietetikus, szociológus, a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform szakmai vezetője ennek ellenére úgy látja, hogy

a gyorsfagyasztott alapanyagokkal és étekkel kapcsolatos tévhitek a mai napig jelen vannak, és a magyar lakosság többsége meg van győződve arról, hogy a házilag készített ételek minden esetben egészségesebbek a boltinál.

A szakértő azért tapasztal pozitív változást, a szervezet felmérése szerint ugyanis a magyar lakosság 77 százaléka látja úgy, hogy a fagyasztott zöldségek egészségesebbek a konzervnél. A tévhitek vélhetően onnan erednek, hogy az emberek nagy része alapinformációkkal nincs tisztában.

Sokan nem tudják például, hogy mit jelent pontosan az élelmiszeriparban a gyorsfagyasztásos eljárás, és azt hiszik, hogy különböző mesterséges készítmények, adalékanyagok hozzáadásával jár

- tette hozzá a dietetikus.

Innen ered a mirelit szó

Kevesen tudják, hogy a mirelit szó, ami a köznyelvben gyorsfagyasztott terméket jelent, eredetileg egy márkanévből létrehozott mozaikszó, jelentése: Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elit Terméke. A felvidéki Diószegen létesült hűtőipari gyár működése 1943-ban kezdődött, ez a vállalat gyártott Magyarországon elsőként gyorsfagyasztott készítményeket. 2010-ben a MIRSA Pest megyei Hűtőipari Zrt. megvásárolta a MIRELITE márkanevet, megújította a logót, így a márka tovább él.

Milyen technológiát használnak?

Fontos tudni, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz - erősítette meg a Pénzcentrumnak Kúthy László, a FEVITA hűtőipari cég kereskedelmi igazgatója, aki szerint a boltokban a minőségi hűtőbútorok használata is nélkülözhetetlen a minőség megőrzéséhez.

Leginkább az gyötri meg a gyorsfagyasztott terméket, ha többször felenged, majd visszafagy, hiszen ilyenkor már nem a legyártott minőségben kerül a fogyasztóhoz, megfelelő tárolás mellett azonban akár 24 hónapig tárolható, és a vitamintartalom is végig megmarad.

A gyorsfagyasztásos tartósítás lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő - a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc - alatt lehűtik mínusz 18-22 celsius fokra. Az élelmiszereket alkotó nagymennyiségű víz ilyenkor apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedéskor nem roncsolódik a sejtfal. Az apró jégkristályoknak köszönhető az is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját, színét, hasznos anyagait, vitaminjait, és az illatát is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Még mindig a zöldség az első, de egyre több a lehetőség

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy ha valaki többek között vitaminokhoz akar jutni, bátran vásárolhat gyorsfagyasztott ételeket, különösen a szezonon kívüli időszakokban, amikor a friss termék drága és korlátozottan hozzáférhető.

Az elkészítés és a megfelelő felengedés azonban nagyon fontos, hiszen például hirtelen melegítéssel akár a C-vitamin-tartalom 100 százaléka is elveszhet. Szintén ajánlott elolvasni a címkét, ellenőrizni az összetevőket. Ha pedig sérült a csomagolás, inkább válasszunk másik terméket

- figyelmeztet Antal Emese.

Ezek az alapanyagok amellett, hogy egész évben elérhetőek, könnyen és változatosan felhasználhatók, és az áruk is nagyon kedvező. Kúthy László szerint a mostanában előtérbe kerülő ár-érték arány szempontjából is előnyös választást jelent a gyorsfagyasztott élelmiszerek bármelyik típusa. A Fevita a Lidl diszkontlánc egyik fontos beszállítója, ahol mára igen széles a mélyhűtött termékek választéka. Idén a Magyar Termék nagydíjat is elnyerte az áruházláncnál kapható számos termék, köztük gyorsfagyasztott termékek - például a különféle zöldségkeverékek.

A fogyasztói szokások változása miatt a termékkínálat folyamatosan bővül, és már nemcsak zöldségeket és gyümölcsöket vásárolhatunk gyorsfagyasztott formában, hanem különféle készételeket, húskészítményeket és tésztaféléket is. Bár a magyar vásárlók hagyományosan a gyorsfagyasztott zöldségeket keresik, például a gyümölcstöltelékes gombócok kifejezetten kedveltek a magyar családok körében, főleg azért, mert a fiatalok közül kevesen tudnak ilyesmit készíteni, illetve túl macerásnak és időigényesnek tartják.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem