17 °C Budapest

KGFB: megjelentek a módosított tarifák

2010. november 13. 12:02

Hét biztosító tette közzé a mai napon a kötelező gépjármű felelősségbiztosítása (kgfb) egyes elemeit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteki határozatai szerint, két biztosító a módosítást már az október 30-i eredeti hirdetéskor megtette, igaz nem a mellékletben, hanem a lapok belsejében.

A Népszava és a Magyar Hírlap mellékleteként megjelent tarifa módosítások, illetve - kiegészítések a PSZÁF előírásai szerint készültek.

A PSZÁF kifogása szerint az Aegon Biztosító díjhirdetményben olyan, a korábbi években érvényesített díjkorrekciós tényezőket jelölt meg partnerkedvezményének feltételéül, amelyek nem voltak egyértelműen megítélhetők a fogyasztóknak, illetve nem tette közzé a 2011. január 1. előtti kockázatviselési kezdetű szerződések bonus-malus osztályba sorolásához alkalmazandó táblát. A mostani hirdetményben ezt az eredeti tarifa kiegészítéseként megtette. A 2006 és 2010 közti időszakra évenként adta meg a kedvezményt, a bonus-malus besorolási tábla pedig 0,95-ös szorzót állapít meg az alap (A0) és a B1 kategóriára, míg a legkedvezőbb B10 kategória szorzója 0,52.

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. és a Genertel Biztosító Zrt. hirdetményeikben nem állapított meg alapdíj kategóriát a 180 kilowatt feletti személygépkocsikra, illetve alapdíjtábláikban nem határozták meg pontosan a "természetes személy" és a "cég" fogalmát - szólt a felügyelet határozata. A Generali-Providencia közzétette a 101-180 kilowatt, illetve a 180 kilowatt feletti teljesítményű motorral rendelkező kocsik díjait, külön kezelve a magánszemélyeket négy életkori csoport szerint, illetve külön díjat határozott meg a cégekre. A Generali-Providencia leányvállalata, a Genertel a motorteljesítménytől függő díjakat tartalmazó táblákat két részre osztotta: az egyik az általános, míg a másik a VIP ügyfelekre vonatkozik. Emellett definiálta a magánszemélyt és a céget.

Az Union Biztosító Zrt. eredeti díjtarifája a díj számításának módját nem tartalmazta, ami - különösen a "Kiegészítő Bónusz Őrző biztosításhoz" kapcsolódó díjkedvezmény esetében - elbizonytalaníthatja tényleges díjuk mértékét illetően az átlagos ügyfeleket. A most közzétett kiegészítés négy módozatra közli a képletet. Egy képlet szól a közszolgálati és a partner ügyfelekre, egy-egy további pedig azokra, akik Union 24, Klub, illetve Flotta kötelezőt kötnek ennél a biztosítónál.

Az Uniqa Biztosító Zrt. partnerkedvezménye nem volt egyértelműen értelmezhető az érintett partner cégcsoportoknál alkalmazásban álló jármű-üzembentartók számára, illetve egy másik kedvezmény esetében rejtett módon (a kedvezmény címében meg nem jelenítve) volt kiolvasható csak, hogy az korábbi egészségpénztári tagokra is vonatkozik. A kiegészítés egy táblázatot és egy felsorolást tartalmaz. A táblázat a partner alkalmazotti és az egészségpénztári, valamint a 2008 vége előtt kötött nyugdíjpénztári kedvezményeket tartalmazza, külön a magán, illetve a nem magán személyekre. A felsorolás pedig a partnerként kezelt - a Porsche és a Raiffeisen csoportba tartozó - cégeket sorolja fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PSZÁF határozat szerint a Wabard Biztosító Zrt. egyik hirdetményi feltétele nem felelt meg a törvény által meghatározott gépjármű-flotta fogalmának. Ennek a korrigálása nem a mellékletben, hanem a lapokban belül jelent meg szombaton az Astra előírt kiegészítésével együtt.

A PSZÁF két biztosítót, az Allianz Hungáriát és az Astrát azért bírságolta meg 1-1 millió forintra pénteken, mert az október 30-i hirdetéskor a lapok mellékletében közölt, és hibás tarifa elemeket a lapok belső oldalain korrigálta, és a mellékletben nem utaltak arra, hogy egyáltalán van, és hol található a korrekció.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?