KGFB: megjelentek a módosított tarifák

2010. november 13. 12:02

Hét biztosító tette közzé a mai napon a kötelező gépjármű felelősségbiztosítása (kgfb) egyes elemeit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteki határozatai szerint, két biztosító a módosítást már az október 30-i eredeti hirdetéskor megtette, igaz nem a mellékletben, hanem a lapok belsejében.

A Népszava és a Magyar Hírlap mellékleteként megjelent tarifa módosítások, illetve - kiegészítések a PSZÁF előírásai szerint készültek.

A PSZÁF kifogása szerint az Aegon Biztosító díjhirdetményben olyan, a korábbi években érvényesített díjkorrekciós tényezőket jelölt meg partnerkedvezményének feltételéül, amelyek nem voltak egyértelműen megítélhetők a fogyasztóknak, illetve nem tette közzé a 2011. január 1. előtti kockázatviselési kezdetű szerződések bonus-malus osztályba sorolásához alkalmazandó táblát. A mostani hirdetményben ezt az eredeti tarifa kiegészítéseként megtette. A 2006 és 2010 közti időszakra évenként adta meg a kedvezményt, a bonus-malus besorolási tábla pedig 0,95-ös szorzót állapít meg az alap (A0) és a B1 kategóriára, míg a legkedvezőbb B10 kategória szorzója 0,52.

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. és a Genertel Biztosító Zrt. hirdetményeikben nem állapított meg alapdíj kategóriát a 180 kilowatt feletti személygépkocsikra, illetve alapdíjtábláikban nem határozták meg pontosan a "természetes személy" és a "cég" fogalmát - szólt a felügyelet határozata. A Generali-Providencia közzétette a 101-180 kilowatt, illetve a 180 kilowatt feletti teljesítményű motorral rendelkező kocsik díjait, külön kezelve a magánszemélyeket négy életkori csoport szerint, illetve külön díjat határozott meg a cégekre. A Generali-Providencia leányvállalata, a Genertel a motorteljesítménytől függő díjakat tartalmazó táblákat két részre osztotta: az egyik az általános, míg a másik a VIP ügyfelekre vonatkozik. Emellett definiálta a magánszemélyt és a céget.

Az Union Biztosító Zrt. eredeti díjtarifája a díj számításának módját nem tartalmazta, ami - különösen a "Kiegészítő Bónusz Őrző biztosításhoz" kapcsolódó díjkedvezmény esetében - elbizonytalaníthatja tényleges díjuk mértékét illetően az átlagos ügyfeleket. A most közzétett kiegészítés négy módozatra közli a képletet. Egy képlet szól a közszolgálati és a partner ügyfelekre, egy-egy további pedig azokra, akik Union 24, Klub, illetve Flotta kötelezőt kötnek ennél a biztosítónál.

Az Uniqa Biztosító Zrt. partnerkedvezménye nem volt egyértelműen értelmezhető az érintett partner cégcsoportoknál alkalmazásban álló jármű-üzembentartók számára, illetve egy másik kedvezmény esetében rejtett módon (a kedvezmény címében meg nem jelenítve) volt kiolvasható csak, hogy az korábbi egészségpénztári tagokra is vonatkozik. A kiegészítés egy táblázatot és egy felsorolást tartalmaz. A táblázat a partner alkalmazotti és az egészségpénztári, valamint a 2008 vége előtt kötött nyugdíjpénztári kedvezményeket tartalmazza, külön a magán, illetve a nem magán személyekre. A felsorolás pedig a partnerként kezelt - a Porsche és a Raiffeisen csoportba tartozó - cégeket sorolja fel.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A PSZÁF határozat szerint a Wabard Biztosító Zrt. egyik hirdetményi feltétele nem felelt meg a törvény által meghatározott gépjármű-flotta fogalmának. Ennek a korrigálása nem a mellékletben, hanem a lapokban belül jelent meg szombaton az Astra előírt kiegészítésével együtt.

A PSZÁF két biztosítót, az Allianz Hungáriát és az Astrát azért bírságolta meg 1-1 millió forintra pénteken, mert az október 30-i hirdetéskor a lapok mellékletében közölt, és hibás tarifa elemeket a lapok belső oldalain korrigálta, és a mellékletben nem utaltak arra, hogy egyáltalán van, és hol található a korrekció.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07