14 °C Budapest

Bankadónyit spórolhatnánk, ha kötelező lenne átkötni a szerződést

2010. november 12. 08:47

Több mint 26 milliárd forinttal fizethetnek kevesebbet jövőre a hazai autósok kötelező biztosításukra, ha a várakozásoknak megfelelően idén túllépi a 2 milliót a váltók száma. A Netrisk.hu elemzése alapján ennél persze jóval több, legalább 3 millió járműtulajdonos járna jól az átszerződéssel - az elérhető megtakarítás így országosan meghaladja a biztosítókat terhelő bankadó mintegy 39 milliárd forintos összértékét is. Az áresésre jellemző, hogy a flottáknak kínált, elméletileg kedvezményes díjaknál is olcsóbb lehet most az egyénileg megkötött kötelező.

A biztosítási portálon november elseje óta több mint 3,3 millió díjszámítást végeztek. Ebből 3,1 millió esetben találtak az ügyfelek a jelenleginél kedvezőbb kötelező biztosítási ajánlatot. Az átlagosan is 13 ezer forint feletti megtakarítás alapján az idei kampányban várható, akár több mint 2 millió váltó rekordösszeggel, összesen több mint 26 milliárd forinttal csökkentheti kötelező biztosítása költségeit. Az elérhető maximális megtakarítás ennél is jóval nagyobb, hiszen ha mindaz a több mint 3 millió autós, aki ezzel jól jár, átkötné kgfb szerződését, a spórolás országosan meghaladná a biztosítókat terhelő bankadó 39 milliárd forintos összértékét is.

Az autósokért folyó árversenyt jellemzi, hogy idén sok esetben még cégek is jobban járnak, ha egyéni ügyfélként kötnek új kötelező biztosítást. A flották kgfb díjának kiszámítása jóval bonyolultabb, mint az interneten elvégezhető egyéni tarifálások, ugyanúgy elkerülhetetlenek a pótdíjak, és ma már a meghirdetést követően - a korábbi gyakorlattól eltérően - semmilyen további, egyedi kedvezmény nem érvényesíthető. Nehezebbé teszi az ajánlatok összehasonlítását, hogy a biztosítók eltérően állapították meg a személygépkocsik esetébe a díjszámítás alapját jelentő motorteljesítmény (KW) sávokat. Ráadásul - az egyéni díjszámításokkal szemben - a magas Bonus fokozat nem, vagy csak kisebb mértékben érvényesíthető.

Így fordulhat elő, hogy egy flottás szerződés esetében egy 51 kW-os személygépkocsi kötelező biztosításának éves díja 66 144 forint, míg pár perces tarifálást követően a portálon 18 424 forintos ajánlatot is találunk A0-s bonus-malus fokozat mellett. Ráadásként, a fenti flottás díjnál 14 biztosítóból 13 kínál egyénileg kedvezőbbet. Egy vontató éves flottás alapdíját nézve pedig már több százezer forint megtakarítás is elérhető, hiszen a 600 ezer forintot meghaladó flottás tarifával szemben a legolcsóbb egyedi ajánlat a 200 ezer forintot sem éri el. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm