Körlevelet küldött a PSZÁF a biztosítóknak

2010. november 5. 15:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) újabb körlevelekkel segíti azt, hogy a jogszabályokkal és a korábban megfogalmazott felügyeleti elvárásokkal összhangban zökkenőmentes legyen az átkötési kampány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piacon, az ügyfelek megfelelő tájékoztatást kapjanak és a verseny tisztasága is érvényesüljön.

A Felügyelet még a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjtarifa-hirdetés előtt Vezetői körlevelet adott ki, melyben megfogalmazta a piaci szereplőkkel szembeni elvárásait. A felügyeleti szakértők tartalmi és formai szempontból is ellenőrzik a közzétett díjakat. A valószínűsíthető nagyszámú átkötésre való tekintettel, a Felügyelet fokozott figyelmet fordít a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást terjesztő intézmények által követett szerződéskötési gyakorlatra.

A díjtarifa-hirdetést követően a kgfb-t terjesztő biztosítók és a szerződések közvetítésével foglalkozó legnagyobb alkusz cégek, illetve az alkuszszövetségek újabb körlevelet kaptak. A körlevelekben azt emeli ki a Felügyelet, hogy egyre növekszik azon ügyfelek száma, akiknek kgfb szerződésük évközben jött létre, ezért ők december 31-ei fordulóval nem jogosultak új szerződéskötésre. Az ügyfelek esetleges tájékozatlanságából fakadó újrakötési szándékot a biztosítóknak és a közvetítőknek megfelelő ellenőrzési rendszerrel szűrniük, kezelniük kell.

Továbbá elvárja a Felügyelet azt is, hogy a meghirdetett kedvezményeket igénylők esetében a biztosító és a biztosításközvetítő győződjön meg a meghirdetett kedvezmény igénybevételének megalapozottságáról. A biztosításközvetítőkkel szemben fontos elvárás, hogy a kgfb ajánlatok dokumentumait a lehető leghamarabb továbbítsák a biztosítókhoz, hogy a biztosítók az átadást követően 15 napon belül érdemben nyilatkozhassanak az ajánlatról.

A Felügyelet az átszerződési időszakban és azt követően is kiemelten figyeli a piaci szereplők lépéseit. Egyúttal ismételten felhívja a figyelmet arra az újdonságra, hogy a tarifáknál az eddig alkalmazott köbcentiméter alapú árazást kilowatt, azaz motorteljesítmény alapú számítási rendszer váltja fel. Ez elsősorban azoknak lehet kedvező, akik régebbi, nagy hengerűrtaltalmú, de kisebb teljesítményű autóval rendelkeznek. Sok forgalmi engedélyben viszont hibásan szerepel a kilowatt adat, amire oda kell figyelni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18