24 °C Budapest

Veszélyesek az alacsony kgfb-díjak - figyelmeztet a MABISZ

Pénzcentrum
2010. október 27. 13:02

Végső szakaszába érkezett a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kgfb-tarifálójának tesztelése, mely összehasonlíthatóvá teszi az autósok számára az egyes biztosítók díjait - közölte a szervezet sajtótájékoztatóján Molnos Dániel főtitkár. Az összehasonlító portál indulásának pontos időpontját azonban még nem tudni. A MABISZ-nál úgy vélik, szűkült a biztosítók mozgástere a válság alatt, ezért minden eddiginél kiélezettebb díjversenyt hozhat az idei kfgb-kampány.

Tavaly 4 millió 149 ezer szerződést kötöttek a kgfb-piacon 31 330 forintos átlagdíj mellett, utóbbiban 2007 volt a csúcsév, azóta intenzívebb lett a verseny. Összesen 1 millió 467 ezer autós váltott biztosítót a legutóbbi kötelező kampányban, szemben az egy évvel korábbi 695 ezerrel - ismertette a sajtótájékoztatón Megyeri Gábor, a MABISZ gépjárműbiztosítási tagozatának elnöke.

Több jogszabályi újdonságot hoz az idei kampány - hívta fel a figyelmet Megyeri Gábor. Január elsejétől a díjmeghatározás alapja nem a motor térfogata, hanem teljesítménye lesz, és a biztosítók eszerint kötelesek díjat hirdetni. Tehergépjárműveknél a "hasznos teherbírás" helyett az össztömeget veszik majd figyelembe. Megyeri szerint a változások sokkal inkább kockázatalapú árazást tesznek lehetővé, mint a korábbi rendszer. Egy másik fontos változás, hogy az idén kötelezőt kötő autósok szerződéskötésének időpontja nem a naptári fordulónaphoz, hanem a szerződéskötés évfordulójához igazodik.

Több fontos jótanácsot is megfogalmazott a MABISZ a fogyasztók számára:

- ügyeljünk a díjfizetés folyamatosságára, hisz a "fedezetlenségi djí" jóval magasabb, mint a korábbi "MABISZ-díj"
- az üzembentartó (és nem a tulajdonos) jogosult és köteles szerződés kötni
- figyeljünk a biztosítási évfordulóra
- a gépjárművel kapcsolatos ügyintézés az okmányirodákban történik
- díjfizetésre az esedékességtől számított 45 napos "türelmi idő" áll rendelkezésre (a döntéshozónál a MABISZ törvényjavaslata a jogszabály megváltoztatására)

A MABISZ kiemelt feladatának tekinti edukációs és fogyasztóvédelmi szerepek betöltését is - emelte ki Molnos Dániel főtitkár. Ennek egyik eleme, hogy a MABISZ több hónapos megfeszített munkával kifejlesztett egy internetes összehasonlító portált, melynek tesztelése utolsó fázisához érkezett - közölte a főtitkár, az indulás pontos időpontját azonban még nem tudta megjelölni. A panaszos ügyek intézésére ügyfélirodát is létrehozott a MABISZ, ezen kívül több, a fogyasztók érdekeit védő törvénymódosítást is kezdeményeztek, ilyen a kgfb-díjfizetésre vonatkozó határidő 45 napról 60 napra emelése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MABISZ szerint az idén annyira eltérő konstrukciókkal találkozhatnak a fogyasztók, hogy minden biztosítottnak érdemes alaposan tájékozódnia a rá vonatkozó díjakról. Intenzív árversenyre számítanak a szervezetnél, ám úgy vélik, a túl alacsony díjszint már a szolgáltatás színvonalának csökkenését okozhatja, ezért veszélyes lehet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 16:13
Ez a héten már legalább a harmadik megyei napilap a kormánypárti médiagólem, a KESMA/ Mediaworks por...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?