23 °C Budapest

Kellemetlen meglepetések érhetik a hétvégén az autósokat (2.)

Pénzcentrum
2010. október 26. 10:48

Érdekes, ám nem feltétlenül kellemes meglepetéseket tartogat az e hétvégén startoló kötelező biztosítási kampány az autósok számára - vélik a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségénél (FBAMSZ). A szervezet várakozásai szerint a változások miatt minden korábbinál nagyobb díjszámítási láz várható, ám a váltók száma nem nő, a díjak pedig nem csökkennek tovább jelentősen. Az FBAMSZ szerint az autósok mintegy 25-30%-a kerülhet más kategóriába a teljesítmény alapú tarifálásra történő átállás miatt.


A PSZÁF erőteljes vezetői körlevele 10 pontban fogalmazta meg, a biztosítótársaságoknak miként kell az idei kampányban díjat hirdetni - említette az idei év egyik fő változását Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke. Értékelése szerint a levél a közjót szolgálja, az egyetlen gond vele, hogy későn (bár nem végzetesen későn) érkezett. A levél hatására a hónapokkal korábban kezdődött szakmai munkát újra kellett kezdeniük a biztosítóknak, ám Papp Lajos meggyőződése szerint meg fognak felelni a PSZÁF követelményeinek, hiszen óriásit kockáztat az a biztosító, amely nem körültekintően jár el.

Papp Lajos szerint még egy látszólag jó kárstatisztika sem mondhatja azt a biztosítókkal, hogy lejjebb a díjakkal, hisz a díjaknak fedezetet kell nyújtaniuk a károkra. A szakmaiság jegyében hónapokkal ezelőtt megkezdték a díjszámítási munkát a biztosítók, ám a kampány előtt jókora százalékokat képes levágni egy-egy biztosító a díjából. Ennek oka, hogy az egy időpontban történő díjhirdetés egyfajta szerencsejátékhoz hasonlítható, melynek során az üzleti szempontok, a piacszerzés szándéka háttérbe szoríthatja a szakmaiságot. Van egy bizonyos díjszint, ami alatt az ügyfelek érdeke is sérül - hívta fel a figyelmet.

Kellemetlen meglepetések érhetik a hétvégén az autósokat (2.)


Cselovszki Zsolt, az FBAMSZ gépjármű szekciójának elnöke szerint valószínűleg a köbcentiről teljesítményre történő átállás lesz a leghangosabb eleme a kampánynak, ám ez nem fog számottevő problémát okozni a biztosítóknak. Az autósok 25-30%-át fogja más kategóriába sorolni az új szabályozás - vélte Cselovszki. A szakember emlékeztetett: az idén autót vásárolt ügyfelekre már nem az év végi átváltás, hanem a szerződéskötés időpontja vonatkozik. Felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy komoly következményei vannak, ha nem időben fizet az ügyfél. Ezek közül az egyik, hogy késedelmes fizetés esetén rendkívül magas fedezetlenségi díjat kell fizetni. A jelenlegi törvény szerint 45 nap múltán törölheti a biztosító nemfizetés esetén a szerződést, az FBAMSZ támogatja, hogy ezt 60 napra emeljék. Vélhetően nem lesznek a korábbiakhoz hasonló nagy különbségek az egyes biztosítók kgfb-díjai között - tette hozzá Cselovkszi.

Nem tudni, lesz-e még idén kfgb-törvénymódosítás, és több fontos kérdés nyitva áll még - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az FBAMSZ azon van, hogy a kormánnyal közösen, szektorokon átívelően, a szakmai szempontokat érvényesítve próbáljon választ adni a legfontosabb felelősségbiztosítási problémákra, amilyen például a vörösiszap-katasztrófa során előállt helyzet - húzta alá Papp Lajos.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 06:57
Sokan évekig halogatják otthonukban a fürdőszoba felújítását, és nem csak az árak miatt. A teljes fe...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?