16 °C Budapest

KGFB: Nem kötelező a váltás, de kinek tilos?

2010. október 26. 14:02

Mikor nem válthatunk? A hétvégén kezdődő kötelező biztosítás-váltási időszakban idén először nem vehet részt az összes, mintegy négymillió gépjármű. Sokan tudják már, nem válthat az, aki idén vette autóját - de valóban ilyen egyszerű ez?

Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány lesz minden idők legnagyobb számú kötelező váltását hozó kampánya, ezzel minden szakértő egyetért. Mostantól viszont még tudatosabbnak kell lennünk a kötelező-váltásnál: nem csak új biztosítónk kiválasztásánál, hanem már a legelső lépésnél: nem árt tudnunk, egyáltalán válthatunk-e novemberben.

Mikor nem válthatunk?

A 2009. évi LXII. törvény (kgfb törvény) nem csak az idén január eleje és október vége között forgalomba helyezett kb. 40 ezer új és kb. 400 ezer használt gépjárművet vonja ki a korábban egységes, a január 1-jei biztosítási évfordulóval együtt járó novemberi váltási időszakból - hívja fel a figyelmet Simon Péter, a Biztosítók.hu Alkusz Kft. szakmai vezetője.


Simon Péter

Novemberben nem lesz lehetősége biztosítót váltani azoknak sem, akik év közben jegyeztették be magukat üzembentartónak és e miatt kellett kötelező biztosítást kössenek. (Üzembentartó csere esetén január 1-je óta a korábbi üzembentartó kötelezője érdekmúlási okkal megszűnik). A 2010 során örökléssel üzembentartóvá váló autó tulajdonosok szintén nem válthatnak novemberben.

Az új kgfb törvény vezette be hivatalosan is, hogy a biztosító és az üzembentartó közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik a kötelező biztosítást. Amennyiben egy autósnak idén közös megegyezéssel szűnt meg kötelezője, új szerződésének biztosítási évfordulója az új biztosítás kockázatviselésének kezdete + 1 év lesz, az autós nem válthat novemberben.

Speciális eset, de évente több mint félmillió autóssal megtörténik, hogy az esedékességtől számított 60. napig nem fizeti be kötelezője díját, így a biztosító díjnemfizetési okkal törli szerződését. Ilyenkor az autósnak biztosítási éven belül annál a biztosítónál kell ismét kötelezőt kötnie, ahol előző szerződése megszűnt. Jó tudni, hogy, bár itt az új szerződés kockázatviselési kezdete az a dátum lesz, amikor az autós új kgfb szerződést köt, az új szerződés megörökli a díjnemfizetéssel megszűnt előzmény-szerződés biztosítási évfordulóját. Új, évközi biztosítási évfordulója lesz viszont a díjnemfizetési okkal újra kötött szerződésnek akkor, ha a díjnemfizetéses törlés és az újrakötés között eltelt egy biztosítási évforduló.

Hiányzó egységes adatbázis

A tájékozatlanságból származó téves váltások sok fejfájást okozhatnak majd biztosítónak és autósnak egyaránt. Ebben az esetben a tulajdonos mit sem sejtve befizeti decemberben-januárban új kötelező-felelősségbiztosítása első díjrészletét, holott felmondása ellenére az előző biztosítójánál a szerződését december 31-ével nem szüntethették meg. Erre azonban csak jövő év elején derül fény, amikorra már jókora adminisztrációs csavarba kerül mindegyik fél.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakmából többen egy egységes informatikai adatbázis létrehozását szorgalmazzák, mely adatbázishoz a kötelező váltások több mint egy harmadát intéző online alkusz cégek is hozzá kell férhessenek. Amennyiben hozzáférhetővé válik egy ilyen adatbázis, az online szerződéskötés során az alkusz pár tizedmásodperc alatt ellenőrizheti a szerződés biztosítási évfordulóját.

Van olyan biztosító, mely a következő napokban kiértesíti minden olyan ügyfelét, aki novemberben nem válthat biztosítót, ez azonban nem általános eljárás. Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy novemberben válthat-e biztosítót kötelezőjével, érdemes előkeresnie biztosítási kötvényét és azon ellenőriznie biztosítási évfordulója dátumát.

 

PSZÁF tájékoztató a kgfb-piac főbb jellemzőiről

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fontos feladatának tekinti a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb), mint a biztosítási piac egyik jelentős, kb. 4 millió ügyfelet érintő és éves kb. 130 milliárd forintos díjbevételt eredményező termékének folyamatos követését. E folyamat része a Felügyeletre beérkező adatok elemzése, a termék jövedelmezőségének és a tartalékok megfelelőségének vizsgálata, az évenként meghirdetett díjak, és ennek hatásaként az átkötési időszakban egyre nagyobb arányban jelentkező felmondások hatásának értékelése, illetve a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatása a tudnivalókról.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm