KGFB: Nem kötelező a váltás, de kinek tilos?

2010. október 26. 14:02

Mikor nem válthatunk? A hétvégén kezdődő kötelező biztosítás-váltási időszakban idén először nem vehet részt az összes, mintegy négymillió gépjármű. Sokan tudják már, nem válthat az, aki idén vette autóját - de valóban ilyen egyszerű ez?

Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány lesz minden idők legnagyobb számú kötelező váltását hozó kampánya, ezzel minden szakértő egyetért. Mostantól viszont még tudatosabbnak kell lennünk a kötelező-váltásnál: nem csak új biztosítónk kiválasztásánál, hanem már a legelső lépésnél: nem árt tudnunk, egyáltalán válthatunk-e novemberben.

Mikor nem válthatunk?

A 2009. évi LXII. törvény (kgfb törvény) nem csak az idén január eleje és október vége között forgalomba helyezett kb. 40 ezer új és kb. 400 ezer használt gépjárművet vonja ki a korábban egységes, a január 1-jei biztosítási évfordulóval együtt járó novemberi váltási időszakból - hívja fel a figyelmet Simon Péter, a Biztosítók.hu Alkusz Kft. szakmai vezetője.


Simon Péter

Novemberben nem lesz lehetősége biztosítót váltani azoknak sem, akik év közben jegyeztették be magukat üzembentartónak és e miatt kellett kötelező biztosítást kössenek. (Üzembentartó csere esetén január 1-je óta a korábbi üzembentartó kötelezője érdekmúlási okkal megszűnik). A 2010 során örökléssel üzembentartóvá váló autó tulajdonosok szintén nem válthatnak novemberben.

Az új kgfb törvény vezette be hivatalosan is, hogy a biztosító és az üzembentartó közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik a kötelező biztosítást. Amennyiben egy autósnak idén közös megegyezéssel szűnt meg kötelezője, új szerződésének biztosítási évfordulója az új biztosítás kockázatviselésének kezdete + 1 év lesz, az autós nem válthat novemberben.

Speciális eset, de évente több mint félmillió autóssal megtörténik, hogy az esedékességtől számított 60. napig nem fizeti be kötelezője díját, így a biztosító díjnemfizetési okkal törli szerződését. Ilyenkor az autósnak biztosítási éven belül annál a biztosítónál kell ismét kötelezőt kötnie, ahol előző szerződése megszűnt. Jó tudni, hogy, bár itt az új szerződés kockázatviselési kezdete az a dátum lesz, amikor az autós új kgfb szerződést köt, az új szerződés megörökli a díjnemfizetéssel megszűnt előzmény-szerződés biztosítási évfordulóját. Új, évközi biztosítási évfordulója lesz viszont a díjnemfizetési okkal újra kötött szerződésnek akkor, ha a díjnemfizetéses törlés és az újrakötés között eltelt egy biztosítási évforduló.

Hiányzó egységes adatbázis

A tájékozatlanságból származó téves váltások sok fejfájást okozhatnak majd biztosítónak és autósnak egyaránt. Ebben az esetben a tulajdonos mit sem sejtve befizeti decemberben-januárban új kötelező-felelősségbiztosítása első díjrészletét, holott felmondása ellenére az előző biztosítójánál a szerződését december 31-ével nem szüntethették meg. Erre azonban csak jövő év elején derül fény, amikorra már jókora adminisztrációs csavarba kerül mindegyik fél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakmából többen egy egységes informatikai adatbázis létrehozását szorgalmazzák, mely adatbázishoz a kötelező váltások több mint egy harmadát intéző online alkusz cégek is hozzá kell férhessenek. Amennyiben hozzáférhetővé válik egy ilyen adatbázis, az online szerződéskötés során az alkusz pár tizedmásodperc alatt ellenőrizheti a szerződés biztosítási évfordulóját.

Van olyan biztosító, mely a következő napokban kiértesíti minden olyan ügyfelét, aki novemberben nem válthat biztosítót, ez azonban nem általános eljárás. Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy novemberben válthat-e biztosítót kötelezőjével, érdemes előkeresnie biztosítási kötvényét és azon ellenőriznie biztosítási évfordulója dátumát.

 

PSZÁF tájékoztató a kgfb-piac főbb jellemzőiről

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fontos feladatának tekinti a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb), mint a biztosítási piac egyik jelentős, kb. 4 millió ügyfelet érintő és éves kb. 130 milliárd forintos díjbevételt eredményező termékének folyamatos követését. E folyamat része a Felügyeletre beérkező adatok elemzése, a termék jövedelmezőségének és a tartalékok megfelelőségének vizsgálata, az évenként meghirdetett díjak, és ennek hatásaként az átkötési időszakban egyre nagyobb arányban jelentkező felmondások hatásának értékelése, illetve a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatása a tudnivalókról.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?