14 °C Budapest

KGFB: Nem kötelező a váltás, de kinek tilos?

2010. október 26. 14:02

Mikor nem válthatunk? A hétvégén kezdődő kötelező biztosítás-váltási időszakban idén először nem vehet részt az összes, mintegy négymillió gépjármű. Sokan tudják már, nem válthat az, aki idén vette autóját - de valóban ilyen egyszerű ez?

Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány lesz minden idők legnagyobb számú kötelező váltását hozó kampánya, ezzel minden szakértő egyetért. Mostantól viszont még tudatosabbnak kell lennünk a kötelező-váltásnál: nem csak új biztosítónk kiválasztásánál, hanem már a legelső lépésnél: nem árt tudnunk, egyáltalán válthatunk-e novemberben.

Mikor nem válthatunk?

A 2009. évi LXII. törvény (kgfb törvény) nem csak az idén január eleje és október vége között forgalomba helyezett kb. 40 ezer új és kb. 400 ezer használt gépjárművet vonja ki a korábban egységes, a január 1-jei biztosítási évfordulóval együtt járó novemberi váltási időszakból - hívja fel a figyelmet Simon Péter, a Biztosítók.hu Alkusz Kft. szakmai vezetője.


Simon Péter

Novemberben nem lesz lehetősége biztosítót váltani azoknak sem, akik év közben jegyeztették be magukat üzembentartónak és e miatt kellett kötelező biztosítást kössenek. (Üzembentartó csere esetén január 1-je óta a korábbi üzembentartó kötelezője érdekmúlási okkal megszűnik). A 2010 során örökléssel üzembentartóvá váló autó tulajdonosok szintén nem válthatnak novemberben.

Az új kgfb törvény vezette be hivatalosan is, hogy a biztosító és az üzembentartó közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik a kötelező biztosítást. Amennyiben egy autósnak idén közös megegyezéssel szűnt meg kötelezője, új szerződésének biztosítási évfordulója az új biztosítás kockázatviselésének kezdete + 1 év lesz, az autós nem válthat novemberben.

Speciális eset, de évente több mint félmillió autóssal megtörténik, hogy az esedékességtől számított 60. napig nem fizeti be kötelezője díját, így a biztosító díjnemfizetési okkal törli szerződését. Ilyenkor az autósnak biztosítási éven belül annál a biztosítónál kell ismét kötelezőt kötnie, ahol előző szerződése megszűnt. Jó tudni, hogy, bár itt az új szerződés kockázatviselési kezdete az a dátum lesz, amikor az autós új kgfb szerződést köt, az új szerződés megörökli a díjnemfizetéssel megszűnt előzmény-szerződés biztosítási évfordulóját. Új, évközi biztosítási évfordulója lesz viszont a díjnemfizetési okkal újra kötött szerződésnek akkor, ha a díjnemfizetéses törlés és az újrakötés között eltelt egy biztosítási évforduló.

Hiányzó egységes adatbázis

A tájékozatlanságból származó téves váltások sok fejfájást okozhatnak majd biztosítónak és autósnak egyaránt. Ebben az esetben a tulajdonos mit sem sejtve befizeti decemberben-januárban új kötelező-felelősségbiztosítása első díjrészletét, holott felmondása ellenére az előző biztosítójánál a szerződését december 31-ével nem szüntethették meg. Erre azonban csak jövő év elején derül fény, amikorra már jókora adminisztrációs csavarba kerül mindegyik fél.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szakmából többen egy egységes informatikai adatbázis létrehozását szorgalmazzák, mely adatbázishoz a kötelező váltások több mint egy harmadát intéző online alkusz cégek is hozzá kell férhessenek. Amennyiben hozzáférhetővé válik egy ilyen adatbázis, az online szerződéskötés során az alkusz pár tizedmásodperc alatt ellenőrizheti a szerződés biztosítási évfordulóját.

Van olyan biztosító, mely a következő napokban kiértesíti minden olyan ügyfelét, aki novemberben nem válthat biztosítót, ez azonban nem általános eljárás. Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy novemberben válthat-e biztosítót kötelezőjével, érdemes előkeresnie biztosítási kötvényét és azon ellenőriznie biztosítási évfordulója dátumát.

 

PSZÁF tájékoztató a kgfb-piac főbb jellemzőiről

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fontos feladatának tekinti a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás (kgfb), mint a biztosítási piac egyik jelentős, kb. 4 millió ügyfelet érintő és éves kb. 130 milliárd forintos díjbevételt eredményező termékének folyamatos követését. E folyamat része a Felügyeletre beérkező adatok elemzése, a termék jövedelmezőségének és a tartalékok megfelelőségének vizsgálata, az évenként meghirdetett díjak, és ennek hatásaként az átkötési időszakban egyre nagyobb arányban jelentkező felmondások hatásának értékelése, illetve a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatása a tudnivalókról.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?