18 °C Budapest

Nem kötelező annyit fizetni: nyugat-európai megoldások

Pénzcentrum
2010. október 27. 05:20

Hazánkban egyelőre folynak a találgatások, hogy az új számítási módszer következtében hogyan változnak a jövő évre vonatkozó gépjármű kötelező-felelősség biztosítási (kgfb) tarifák. Mint ismert az erőforrások lökettérfogata helyett már a jármű teljesítménye alapján számítják a díjakat, ennek következtében lesznek, akik jobban járnak, de magasabb díjra számíthatnak azok, akiknek a relatíve kisebb köbcentis motorjába vad lóerőket tuszkoltak bele a gyártók. A magyar szakújságírók Groupama-Garancia jóvoltából a múlt héten ismerkedhettek meg a Franciaországban alkalmazott új megoldásokkal, melyekről a Pénzcentrum.hu olvasói sem maradhatnak le.

Megtett kilométer alapján számított biztosítási díj

A francia biztosítótársaság által a közelmúltban bevezetett (pay-as-you-drive) szolgáltatást eddig körülbelül hatvanezer autós vette igénybe. A termék lényege, hogy az ilyen szerződéssel rendelkező ügyfeleknek az autóval megtett távolság alapján számítják a biztosítási díját. A biztosítónak nem kell tartani attól, hogy a trükkös ügyfél visszatekeri a kilométerórát, ugyanis a járműveket egy olyan speciális műszerrel szerelik fel, amely műholdas jeleket bocsát ki, így a kilométeróra állásától függetlenül pontosan le tudják mérni a járművel megtett távolságot.


Thierry Martel

Adja magát a kérdés, hogy ezt a szolgáltatást valószínűleg azok választják, akik az átlagostól kevesebbet autóznak. A kisebb megtett távolság miatt ők kisebb valószínűséggel szenvednek balesetet, vagyis nő a normál díjas ügyfelekre vonatkozó kockázat.

A Pénzcentrum.hu kérdésére - mely szerint a nem kilométer alapú számítással rendelkező ügyfeleknek mekkora díjemeléssel jár a kockázatok kiegyenlítése - Thierry Martel, a Groupama francia biztosítási és banki igazgatója elmondta, hogy az autósoknak egyelőre nem kell ettől tartaniuk.

A biztosító a műholdas nyomkövető segítségével a biztosan pontosan méri az ügyfél által megtett távolságot. Ha ellopják az autót, akkor pedig nagyban segíthetik a bűnüldöző szervek munkáját

A termék értékesítése egyelőre nem éri el a várakozásokat, a társaság közel négymillió ügyfele közül még csak körülbelül 1,5% élt ezzel a lehetőséggel, ami még nem borítja a biztosítási díjak egyensúlyát, így eddig még nem szükséges a normál számítású ügyfelek díjemelése.

Saját autójavító hálózat és alkatrészbeszerzés

A társaság jelenleg egy 760 műhelyből álló autójavító hálózattal rendelkezik, amit két éven belül ezer egységre kívánják bővíteni. A CapsAuto hálózatot 12 éve alapították, a biztosító társaság 2003-ban vásárolta meg a céget. A tavalyi évben 147 ezer ügyfelük volt és 0,7 millió eurós nettó nyereséget értek el.


Geneviéve Roudier

A javítások kapcsán Geneviéve Roudier partnerkapcsolati és a javítási szolgáltatások igazgatója elmondta, hogy a társaság maga szerzi be a szükséges alkatrészeket, ennek bevezetése óta pedig már 12%-kal sikerült csökkenteni a javítási költségeket.

A társaság foglalkozik még autóközvetítéssel is, ez a szolgáltatás nem csak a biztosítással rendelkező, hanem az "utcáról betérő" ügyfelekre is vonatkozik. Abban az esetben, ha a biztosító talál autót egy érdeklődőnek, akkor a kötelező és a casco biztosítás adja magát, autóhitel esetén pedig újabb ajánlatot tudnak tenni a vásárlónak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jeleztük az igazgató asszonynak, hogy Magyarországon a kötelező biztosítások átlagos díja évi 100 euró alatt van, a casco biztosítások átlagdíja pedig valamivel kevesebb, mint évi 300 euró. Ebben a tekintetben a francia autósoknak sem kell sokkal magasabb kiadásokkal számolni, ugyanis cascóra és kötelezőre átlagosan 400 eurót költenek évente, bár ott a magyar 23%-kal szemben majdnem mindenki rendelkezik cascóval is.

Öltöny, karóra, bőrcipő, biztosítás: mi az a "butik-fiók"?

A társaság egy egészen új értékesítési csatorna kiépítését vette tervbe, Párizsban 300 millió eurós beruházással húsz butik-fiókot építenek, amiből 15 már el is készült. Az egység nem hasonlít sem egy bankfiókra, sem egy biztosítási ügyfélszolgálatra, inkább hajaz egy butikra, ahol divatos cikkeket lehet megvásárolni. A betérő ügyfelet a falakon található megvilágított reklámanyagok fogadják, ezek közül mindenki választhat, legyen szó autó-, élet- vagy vagyonbiztosításról. A kirakat után található egy asztal négy fotellel, az érdeklődők itt foglalhatnak helyet és a biztosító munkatársai az asztalon, ami gyakorlatilag egy érintőképernyős monitor, részletesebb tájékoztatást adnak a termékekről. A laptop csak akkor kerül elő, ha az ügyfél a biztosítás meg kötése mellett dönt.

Az egyik párizsi "butik-fiók" fogadótere (Forrás: Pénzcentrum.hu)

Érdekesség, hogy akár a bankfiókok jó részében, itt sincs pénztár. Minden átutalással történik, ugyanis mindenkinek van bankszámlája. Patrick Weissier, az egyik ilyen biztosítási butik vezetője nem tudta leplezni meglepődöttségét, amikor arról tájékoztattuk, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság 27%-a semmilyen bankkapcsolattal, így lakossági folyószámlával sem rendelkezik.

Kötelező autóvezetési gyakorlat

A biztosítótársaság szerződésben áll egy vezetéstechnikát oktató céggel (Centaure), melynek a tanfolyamai a jogosítvány megszerzéséhez kötelezőek. Évente legalább egyszer teljesíteni kell a viaszréteggel és vízátfolyással nehezített rutinpályát a hivatásos sofőröknek is. A biztosító 5-10%-os kedvezményt ad a biztosítási díjakból azoknak az ügyfeleknek, akik elvégzik a tanfolyamot, ugyanis kimutatható, hogy közülük kevesebben okoznak közlekedési balesetet.

Az egyik főváros melletti Centaure-központ tesztautói (Forrás: Pénzcentrum.hu)

Claude Legendarme, a központ igazgatója elmondta, hogy a nehezített autós feladatokat a tanfolyamon résztvevőknek sem hagyják a végtelenségig gyakorolni, mert nem Forma-1-es pilótákat képeznek, hanem a cél, hogy az autósok megfelelően tudjanak reagálni a váratlan helyzetekre.


A tavalyi évben 4262-en haltak meg a francia utakon, ami összevetve az 1983-as 12 ezres adattal, jelentős fejlődésnek mondható. Magyarországon körülbelül hetedannyi, vagyis 6-700 fő veszíti életét közlekedési balesetben, pedig csak tizede annyi autónk van.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?