21 °C Budapest
Brutális bukta a Toyotánál: erre kevesen számítottak, minden egy irányba mutat

Brutális bukta a Toyotánál: erre kevesen számítottak, minden egy irányba mutat

2024. május 30. 17:14

A Toyota Motor áprilisi globális eladásai és termelése az előző évhez képest csökkent. Ez részben magyarázható a Kínában zajló árháború, a japán gyártósorok egyes leállításai és a kisautó-egység biztonsági tesztbotrányával - jelentette a Reuters.

A Toyota Motor április hónapban tapasztalt globális eladási és termelési mutatói csökkenést mutattak az előző év azonos időszakához képest. Ennek oka részben a Kínai piac intenzív árversenye, valamint Japánban bizonyos modellek gyártásának ideiglenes felfüggesztése volt.

Áprilisban a cég globális eladásai 0,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos hónapjától. Ez a visszaesés főként Kínában történt, ahol 27 százalékos csökkenést regisztráltak. Japánban is 14 százalékos csökkenést könyveltek el. Ezzel szemben az Egyesült Államokban és Európában kétszámjegyű növekedést értek el.

Kína autópiacán az autógyártók közötti árharc kiéleződött, különösen az elektromos járművek és plug-in hibridek terén. A Toyota japán piaci teljesítményét hátrányosan érintette többek között a Prius modell gyártásának ideiglenes leállítása minőségellenőrzés céljából a Tsutsumi üzemben, valamint a Noah és Voxy kisbuszok gyártásának részleges leállítása a Toyota Auto Body egyik üzemében. De további problémát jelentett a Daihatsu kisautó-gyártónál kirobbant botrány is.

A Toyota globális termelése 4 százalékkal esett vissza áprilisban, amit elsősorban Kína, Japán, Thaiföld és Mexikó alacsonyabb termelési szintje okozott.

Ezzel ellentétben az Egyesült Államokban és Indiában magasabb termelési volumeneket regisztráltak. Korábban februárban és márciusban többször is szükségessé vált a termelés leállítása Mexikóban, Tijuanaban található üzemükben, ahol a Tacoma pickup teherautót gyártják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Toyotától április hónapban értékesített járművek közel 40 százalékát benzin-elektromos hibridek tették ki, míg az elektromos járművek aránya mindössze 2 százalék volt. Az adatok magukba foglalják a Toyota Lexus luxusmárkájának eredményeit is. A Daihatsu esetében külön jelentett adatok szerint világszerte 54 százalékos visszaesést szenvedtek el az eladásaik április folyamán.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Diego Azubel

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem