Így zajlik az autó átírás menete: Milyen költségekkel számoljunk?

Így zajlik az autó átírás menete: Milyen költségekkel számoljunk?

2021. szeptember 6. 21:28

Akármikor vásároljunk gépjárművet, az autó átírás költségei olyan tételek, amelyekkel mindenképpen számolnunk kell, hiszen amíg nem ment végbe a hivatalos autó átírás menete, addig nem cserélt gazdát az autó sem. Cikkünkben eláruljuk, hogy az autó átírás kalkulátor 2021 évi adatai szerint milyen tételekkel kell számolnunk!

Az autó átírás egy hétköznapi esemény, azonban semmiképp sem szabad elmulasztanunk, ugyanis e nélkül a mozzanat nélkül hivatalosan nem cserélhet gazdát egyetlen jármű sem. Számos olyan fontos kérdés merül fel az autó átírás menete kapcsán, mint: az autó átírás mennyi idő, az autó átírás mennyi időn belül megy végbe és az autó átírás hol történik? Autó átírás mi kell hozzá és mik az autó átírás költségei, amikre sokan nem számítanak? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a gépjármű átírás kalkulátor 2022 évi működése kapcsán (az autó átírás kalkulátor 2022 évi adataival illusztrálva).

Az autó átírás menete

Az autó átírás folyamatát a tulajdonosnak kell kezdeményeznie. Az autó átírás során bejegyzésre kerül a gépjármű nyilvántartásba a tulajdonjog-változás és új törzskönyvet állítanak ki az új tulajdonos adataival. Az autó átírás elindítását a tulajdonos vagy az ő képviselője, meghatalmazottja végezheti. Az autó átírás díjköteles eljárás, amelynek költségeit fizethetjük készpénzátutalással, bankkártyával vagy készpénzzel.

Az autó átírás hol történik?

A lakhely szerinti illetékes Járási Hivatalnál vagy a Kormányablakokban (autó átírás okmányiroda látogatásával egyszerűen megtehető). A koronavírus járvány miatt már online autó átírás ügyintézésre is van lehetőségünk.

Autó átírás mi kell hozzá?

 • Tulajdonjog megszerzését igazoló okirat;
 • A forgalmi engedély és a törzskönyv illeték megszerzésének igazolása;
 • Új rendszámtábla esetén a rendszámtábla igazgatási díjának befizetéséről szóló igazolás;
 • Az autóhoz korábban kiadott új vagy régi típusú forgalmi engedély.

Milyen igazolások kellenek az autó átírás során?

 • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétéről/mentességéről szóló igazolás;
 • Előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozat;
 • A vagyonszerzési illeték megfizetését / az illetékmentességet tanúsító igazolás (pl. egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházása esetén házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat);
 • Szegélyazonosságot igazoló okmány (SZIG, útlevél, jogosítvány);
 • Képviselet esetén meghatalmazás;
 • Amennyiben a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemről azonnal dönt: közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldány, vagy ennek közjegyző által hitelesített másolata, vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta;
 • Céges autó átírás esetén: a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló okirat;
 • 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató, pótkocsi és autóbusz esetén az autó átíráshoz kell: a külön jogszabályban meghatározottak szerint a jármű tényleges tárolási helyéül szolgáló székhely/telephely szerinti települési önkormányzat jegyzőjének igazolása; bizalmi vagyonkezelői minőséget igazoló okirat.

Az autó átírás mennyi idő?

A kérdésre, hogy az autó átírás hány nap alatt megy végbe, a válasz egyszerű: az autó átírás általános ügyintézési ideje 21 nap, sommás eljárásban 1-8 nap az autó átírás ideje.

Az autó átírás egyéb tudnivalói

 • Ha a kérelmező nem tudja felmutatni a gépjármű-felelősségbiztosítás vagy a jármű műszaki alkalmasságát, nem állítanak ki forgalmi engedélyt.
 • A statisztikai számjele alapján főtevékenységként gépjármű, jármű, pótkocsi és mezőgazdasági gépek forgalmazására jogosult járműkereskedő a Magyarországon már forgalomba helyezett használt jármű értékesítése céljával történő megvásárlása esetén: a kereskedelmi célú járművet nyilvántartásba veszik, de forgalmi engedélyt nem állítanak ki rá, törzskönyvét visszavonják.
 • A jármű tulajdonjogában keletkezett változást előzetes eredetiségvizsgálat nélkül is jelölni kell, ha annak jogalapja a használt jármű cégjegyzék vagy vállalkozói igazolvány alapján az adásvétel időpontjában fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult szervezet vagy vállalkozó tulajdonába kerülése, kivéve a rendeltetésszerű használat céljából történő tulajdonszerzést.

Autó átírás kalkulátor 2022: Az autó átírás költségei

 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft;
 • Forgalmi engedély illeték: 6.000 Ft;
 • Igazolólap díja lassú jármű és a pótkocsi, valamint négykerekű segédmotoros kerékpár esetében: 4.800 Ft;

Autó átírás kalkulátor 2022: Mennyi az autó vagyonszerzési illeték?

Ugyanúgy, mint ingatlanvásárlásnál, az autó is nagy értékű vagyontárgynak számít, ami után ki kell fizetnünk a vagyonszerzési illetéket. A vagyonszerzési illeték autó átírás esetén a jármű teljesítményétől és korától függ: ez azt jelenti, hogy egy új autóra magasabb adót fizetünk, mint egy öregebb, használt gépjárműre, aminek az értéke folyamatosan csökken. A minimális vagyonszerzési illeték autó esetében körülbelül 20.000 Ft.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Autó átírás kalkulátor 2022: Mikor nincsen autó vagyonszerzési illeték?

Kivétel az autó vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség alól a hibridek és az elektromos autók esete. Elektromos autók vásárlása után egyáltalán nem kell illetéket fizetni, a hibrideknél viszont kell, mert az elektromos mellett belső égésű motor is működteti őket. Pótkocsi vásárlás esetén nem a teljesítmény, hanem a tömeg határozza meg a vagyonszerzési illeték mértékét.

Autó átírás díjmentesen

Autó átírás esetén illetékmentesség vonatkozik…

 • a környezetkímélő gépkocsikra;
 • az autóbuszokra, nyerges vontatókra, tehergépjárművekre, a pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának gazdálkodó szervezet általi megszerzésére;
 • gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának olyan vállalkozó általi megszerzése, melynek előző adóévi nettó árbevételének legalább 50%-a gépjárművek és pótkocsik értékesítéséből származott (gépjármű kereskedők);
 • a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv által vezetett nyilvántartásban szereplő pénzügyi lízinget folytató vállalkozó általi megszerzése.

Új rendszámtábla igénylés esetén az autó átírás költségei:

 • 1 darab általános rendszámtábla díja: 5.500 Ft;
 • 1 pár általános rendszámtábla díja: 8.500 Ft;
 • 1 pár zöld alapszínű különleges rendszámtábla: 8.500 Ft;
 • 1 pár különleges rendszámtábla díja: 15.000 Ft;
 • egyénileg kiválasztott rendszámtábla kiadásának engedélyezése: 112.450 Ft;
 • egyedileg előállított rendszámtábla kiadásának engedélyezése: 435.000 Ft.

Az autó átírás költségei speciális esetekben

 • Pótkocsi autó átírás: 2.500 kg alatti össztömeg esetén 9.000 Ft, afölött 22.000 Ft. Használati, haszonélvezeti, üzembentartói jog esetén a vagyonszerzési 25%-át kell megfizetni. Ha a tulajdonjoggal egyetemben más jog is átírásra történik, a tulajdoni jog után fizetendő az illeték.
 • Ha bármilyen jogot hányados arányban szerzünk meg, a költségek is azonos arányban terhelik a tulajdonosokat.
 • Illetékmentesség vonatkozik az új tulajdonosra akkor is, ha a vagyonszerző (a tulajdonszerzés bejelentésével egyidejűleg) külföldi kivitel céljából „Z” betűjelű ideiglenes rendszámot kér – addig, míg a gépjármű tartós belföldi használatához szükséges forgalmi engedély kiadását nem kéri, vagy a gépjárművet belföldön nem értékesíti.

Autó átírás kalkulátor most és régen

A gépjármű átírás kalkulátor az elmúlt években nem változott, ugyanazon a logikai meneten működik az átírás kalkulátor 2020 éve óta (az autó átírás kalkulátor 2021 évében és 2022 során is azonosan számítja ki az átírási költségek mértékét).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?