20 °C Budapest
Hivatásos jogosítvány hosszabbítás 2021: jogosítvány hosszabbítás mennyi idő alatt készül el?

Hivatásos jogosítvány hosszabbítás 2021: jogosítvány hosszabbítás mennyi idő alatt készül el?

2021. április 10. 14:31

Habár a nagyvárosi fejlett tömegközlekedés sokat segít az embereknek, a legtöbb településen vezetés nélkül nehezebb az élet: hogyan járjuk meg a munkahelyünket, a boltokat, szaladjunk el a gyermekekért az iskolába és intézzük el a többi napi rutinfeladatot anélkül, hogy ne menjen rá a napunk? A jogosítvány megszerzése és a vezetés számos család életét könnyíti meg, emellett számontartunk rengeteg hivatásos sofőrt, akik elhanyagolhatatlan tényezői a tömegközlekedésnek, a belföldi fuvarozásnak és a nemzetközi kereskedelemnek.

Cikkünkben a jogosítvány hosszabbítás menetét ismertetjük röviden és egyszerűen. Eláruljuk, hogy mennyi a jogosítvány hosszabbítás ideje és fizetős-e a jogosítvány hosszabbítás (mennyi a jogosítvány hosszabbítás ára), illetve a jogosítvány hosszabbítás hol történik. Azt is megtudhatod, a jogosítvány hosszabbítás hány évre adják és mikor lesz újból aktuális a jogosítvány hosszabbítás! Elárulunk minden fontos információt arról, hogyan zajlik a jogosítvány hosszabbítás magánszemélyeknek és hogyan történik a hivatásos jogosítvány hosszabbítás 2021 év aktuális szabályaival! Lehetséges, hogy a jogosítvány hosszabbítás azonnal megtörténjen?

A jogosítvány hosszabbítás menete

A jogosítvány hosszabbítás alapja egy háziorvosi vizsgálat, ami megmondja, hogy alkalmasak vagyunk-e a vezetésre. Ez a látás, a színtévesztés és a vérnyomás ellenőrzése. A jogosítvány hosszabbítás ügyintézése során szükségünk lesz a személyi igazolványra vagy útlevélre, a lakcímkártyára, a háziorvosi alkalmassági véleményre és a már meglévő jogosítványra is. Alkalmatlanság megállapítása esetén többletköltség térítésével lehetőségünk van a jogosítvány hosszabbítás igénylés felülvizsgálatára is.

A jogosítvány hosszabbítás hol történik?

A jogosítvány hosszabbítás a Kormányablakoknál történik, a járványhelyzetre való tekintettel az ügyintézéshez időpontot kell foglalnunk előzetesen, vagy lehetőség szerint válasszuk az online ügyintézést.

A jogosítvány hosszabbítás ára

A jogosítvány hosszabbítás vizsgáltat díjköteles:

  • 50 éves korig 7.200 Ft;
  • 50-60 éves kor között 4.800 Ft
  • 60-70 éves kor között 2.500 Ft;
  • 70 év felett pedig 1.700 Ft.

Az jogosítvány hosszabbítás ügyintézés díja alapesetben 4.000 Ft, illetve +1.500 Ft abban az esetben, ha a jogosítvány hosszabbítás ügyét megigénylő személy már betöltötte a nyugdíjkorhatárt vagy az ő orvosi alkalmassági papírja 1 évnél rövidebb ideig érvényes. A jogosítvány hosszabbítás ügyintézés díjáról a Kormányablak csekket állít ki, amelyet postai úton fizethetünk be.

A jogosítvány hosszabbítás alkalmatlansági felülbírálata

Ha a jogosítvány hosszabbítás során a háziorvos valamilyen okból kifolyólag alkalmatlannak talál, lehetőségünk van felülvizsgálat kérvényezésére, amelynek azonban többletköltségei vannak. Ezek a jogosítvány hosszabbítás többletköltségek a következőképpen alakulhatnak:

  • 50 éves korig 10800 Ft;
  • 50-60 éves kor között 7200 Ft;
  • 60-70 éves kor között 4800 Ft;
  • 70 év fölött 3200 Ft.

Fontos tudnivalók a jogosítvány hosszabbítás kapcsán

A jogosítvány több dátumot is tartalmaz, a jogosítvány kategóriáktól függően, vagyis eltérő érvényességű esetekkel is találkozhatunk!

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lejárt jogosítvány

Magyarországon lejárt jogosítvány esetén is lehetőségünk van a vezetésre: igazolással 2 hónapon keresztül vezethetünk. Az új okmányt aláírásunkkal kell majd hitelesítenünk, a régit át kell adni, az újat ebben az időpontban hitelesítik. Az új jogosítvány a Kormányablakban személyesen átvehető vagy postai úton kiküldhető. Nemzetközi jogosítvány esetén az eljárás további 2.300 Ft-ot igénybe vehet az új jogosítvány hosszabbítás fotók miatt.

Jogosítvány átvétel

A Kormánylakok SMS-ben értesítik a jogosítvány tulajdonosokat az új okmány átvételéről, ezt követőleg lehet a jogosítvány hosszabbítás után átvenni az okmányokat a Kormányablakban személyesen. Ezt követően a jogosítvány hosszabbítás után használható az új jogosítvány. Az új jogosítvány kiküldése postai úton is megtörténhet.

Hivatásos jogosítvány hosszabbítás 2021

A nemzetközi jogosítvány igénylés költsége 2.300 Ft, ami szintén az okmányirodákban történik, ugyanúgy, mint bármilyen más esetben.

A jogosítvány hosszabbítás ideje: Hány évre szól a jogosítvány hosszabbítás?

Minden jogosítványnak az élettartama egyedi, mindegyik a saját ütemében jár le. Nézzük meg, hogy a jogosítványunk mennyi ideig érvényes és az utolsó napokban, de inkább hetekben vigyük véghez az ügyintézést!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?