8 °C Budapest
Hivatásos jogosítvány hosszabbítás: a jogosítvány hosszabbítás mennyi idő alatt készül el?

Hivatásos jogosítvány hosszabbítás: a jogosítvány hosszabbítás mennyi idő alatt készül el?

2021. április 10. 14:31

Habár a nagyvárosi fejlett tömegközlekedés sokat segít az embereknek, a legtöbb településen vezetés nélkül nehezebb az élet: hogyan járjuk meg a munkahelyünket, a boltokat, szaladjunk el a gyermekekért az iskolába és intézzük el a többi napi rutinfeladatot anélkül, hogy ne menjen rá a napunk? A jogosítvány megszerzése és a vezetés számos család életét könnyíti meg, emellett számontartunk rengeteg hivatásos sofőrt, akik elhanyagolhatatlan tényezői a tömegközlekedésnek, a belföldi fuvarozásnak és a nemzetközi kereskedelemnek.

Cikkünkben a jogosítvány hosszabbítás menetét ismertetjük röviden és egyszerűen. Eláruljuk, hogy mennyi a jogosítvány hosszabbítás ideje és fizetős-e a jogosítvány hosszabbítás (mennyi a jogosítvány hosszabbítás ára), illetve a jogosítvány hosszabbítás hol történik. Azt is megtudhatod, a jogosítvány hosszabbítás hány évre adják és mikor lesz újból aktuális a jogosítvány hosszabbítás! Elárulunk minden fontos információt arról, hogyan zajlik a jogosítvány hosszabbítás magánszemélyeknek és hogyan történik a hivatásos jogosítvány hosszabbítás 2021 év aktuális szabályaival! Lehetséges, hogy a jogosítvány hosszabbítás azonnal megtörténjen?

A jogosítvány hosszabbítás menete

A jogosítvány hosszabbítás alapja egy háziorvosi vizsgálat, ami megmondja, hogy alkalmasak vagyunk-e a vezetésre. Ez a látás, a színtévesztés és a vérnyomás ellenőrzése. A jogosítvány hosszabbítás ügyintézése során szükségünk lesz a személyi igazolványra vagy útlevélre, a lakcímkártyára, a háziorvosi alkalmassági véleményre és a már meglévő jogosítványra is. Alkalmatlanság megállapítása esetén többletköltség térítésével lehetőségünk van a jogosítvány hosszabbítás igénylés felülvizsgálatára is.

A jogosítvány hosszabbítás hol történik?

A jogosítvány hosszabbítás a Kormányablakoknál történik (Kormányablak jogosítvány hosszabbítás opció), a járványhelyzetre való tekintettel az ügyintézéshez időpontot kell foglalnunk előzetesen, vagy lehetőség szerint válasszuk az online ügyintézést - a jogosítvány hosszabbítás online egyszerűen és gyorsan elintézhető az Ügyfélkapu segítségével.

A jogosítvány hosszabbítás ára

A jogosítvány hosszabbítás vizsgáltat díjköteles:

  • 50 éves korig 7.200 Ft;
  • 50-60 éves kor között 4.800 Ft
  • 60-70 éves kor között 2.500 Ft;
  • 70 év felett pedig 1.700 Ft.

Az jogosítvány hosszabbítás ügyintézés díja alapesetben 4.000 Ft, illetve +1.500 Ft abban az esetben, ha a jogosítvány hosszabbítás ügyét megigénylő személy már betöltötte a nyugdíjkorhatárt vagy az ő orvosi alkalmassági papírja 1 évnél rövidebb ideig érvényes. A jogosítvány hosszabbítás ügyintézés díjáról a Kormányablak csekket állít ki, amelyet postai úton fizethetünk be.

A jogosítvány hosszabbítás alkalmatlansági felülbírálata

Ha a jogosítvány hosszabbítás során a háziorvos valamilyen okból kifolyólag alkalmatlannak talál, lehetőségünk van felülvizsgálat kérvényezésére, amelynek azonban többletköltségei vannak. Ezek a jogosítvány hosszabbítás többletköltségek a következőképpen alakulhatnak:

  • 50 éves korig 10800 Ft;
  • 50-60 éves kor között 7200 Ft;
  • 60-70 éves kor között 4800 Ft;
  • 70 év fölött 3200 Ft.

Fontos tudnivalók a jogosítvány hosszabbítás kapcsán

A jogosítvány több dátumot is tartalmaz, a jogosítvány kategóriáktól függően, vagyis eltérő érvényességű esetekkel is találkozhatunk!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lejárt jogosítvány

Magyarországon lejárt jogosítvány esetén is lehetőségünk van a vezetésre: igazolással 2 hónapon keresztül vezethetünk. Az új okmányt aláírásunkkal kell majd hitelesítenünk, a régit át kell adni, az újat ebben az időpontban hitelesítik. Az új jogosítvány a Kormányablakban személyesen átvehető vagy postai úton kiküldhető. Nemzetközi jogosítvány esetén az eljárás további 2.300 Ft-ot igénybe vehet az új jogosítvány hosszabbítás fotók miatt.

Jogosítvány átvétel

A Kormánylakok SMS-ben értesítik a jogosítvány tulajdonosokat az új okmány átvételéről, ezt követőleg lehet a jogosítvány hosszabbítás után átvenni az okmányokat a Kormányablakban személyesen. Ezt követően a jogosítvány hosszabbítás után használható az új jogosítvány. Az új jogosítvány kiküldése postai úton is megtörténhet.

Hivatásos jogosítvány hosszabbítás 2021, 2022

A nemzetközi jogosítvány igénylés költsége 2.300 Ft, ami szintén az okmányirodákban történik, ugyanúgy, mint bármilyen más esetben.

A jogosítvány hosszabbítás ideje: Hány évre szól a jogosítvány hosszabbítás?

Minden jogosítványnak az élettartama egyedi, mindegyik a saját ütemében jár le. Nézzük meg, hogy a jogosítványunk mennyi ideig érvényes és az utolsó napokban, de inkább hetekben vigyük véghez az ügyintézést! 2017 óta a magyar jogosítványok a delikvens születésnapjáig érvényesek, éppen ezért a jogosítvány hosszabbítás születésnap előtt nem javallott, mert azzal elveszíthetünk egy érvényességi évet. Az jár a legjobban, aki rögtön a születésnapja után újítja meg a jogosítványát, mert a jogosítvány hosszabbítás tekintetében az érvényességi időt mindig lefelé kerekítik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm