32 °C Budapest
A gépjármű átírás jogszabály érthetően: a gépjármű átírás menete, a gépjármű átírás költségei

A gépjármű átírás jogszabály érthetően: a gépjármű átírás menete, a gépjármű átírás költségei

2021. május 5. 12:30

Autóvásárlás vagy autóeladás előtt állsz, de nem tudod, pontosan hogyan történik a gépjármű átírás menete? Segítünk, hogyan igazodj el a gépjármű átírás jogszabály pontjai között és azt is eláruljuk, mik a gépjármű átírás költségei!

A gépjármű átírás egy olyan esemény, amellyel életünk során több alkalommal is találkozhatunk, akár eladói, akár vevői szerepben vagyunk jelen. Habár a gépjármű átírás jogszabály elsőre bonyolult lehet, valójában a gépjármű átírás egy viszonylag gyorsan és könnyen kivitelezhető hivatalos folyamat. Cikkünkben eláruljuk, a gépjármű átírás kalkulátor segítségével hogyan számíthatóak ki a gépjármű átírás költségei, a gépjármű átírás hány napon belül történik (a gépjármű átírás mennyi idő) és a gépjármű átírás milyen okmányok bemutatását teszi szükségessé (gépjármű átírás mi kell hozzá?). A gépjármű átírás hol történik, elintézhető a koronavírus járvány korlátozásai miatt online is?

A gépjármű átírás menete

A gépjármű átírás folyamatát a tulajdonosnak kell kezdeményeznie. A gépjármű átírás során bejegyzésre kerül a gépjárműnyilvántartásban a tulajdonjog-változás és új törzskönyvet állítanak ki az új tulajdonos adataival. A gépjármű átírás elindítását maga a tulajdonos vagy az ő képviselője, meghatalmazottja végezheti. A gépjármű átírás díjköteles eljárás, amelynek költségeit fizethetjük készpénzátutalással, bankkártyával vagy készpénzzel.

A gépjármű átírás jogszabály kikötései

A gépjármű átírás milyen okmányok bemutatásával történik?

 • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétéről/mentességéről szóló igazolás;
 • Előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozat;
 • A vagyonszerzési illeték megfizetését / az az alóli mentességet tanúsító igazolás (pl. egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházása esetén házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat);
 • Ügyfél-azonosító okmány (szegélyazonosságot igazoló okmány);
 • Képviselet esetén meghatalmazás;
 • Amennyiben a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemről azonnal dönt: közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldány, vagy ennek közjegyző által hitelesített másolata, vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta;
 • Céges gépjármű átírás esetén: a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló okirat;
 • 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató, pótkocsi és autóbusz esetén: a külön jogszabályban meghatározottak szerint a jármű tényleges tárolási helyéül szolgáló székhely/telephely szerinti települési önkormányzat jegyzőjének igazolása; bizalmi vagyonkezelői minőséget igazoló okirat.

Milyen okiratok kellenek a gépjármű átírás során?

 • Tulajdonjog megszerzését igazoló okirat;
 • A forgalmi engedély és a törzskönyv illeték megszerzésének igazolása;
 • Új rendszámtábla esetén a rendszámtábla igazgatási díjának befizetéséről szóló igazolás;
 • A járműhöz korábban kiadott új vagy régi típusú forgalmi engedély.

A gépjármű átírás jogszabály más esetekben

 • Ha a kérelmező nem tudja felmutatni a gépjármű-felelősségbiztosítás vagy a jármű műszaki alkalmasságát, nem állítanak ki forgalmi engedélyt.
 • A statisztikai számjele alapján főtevékenységként gépjármű, jármű, pótkocsi és mezőgazdasági gépek forgalmazására jogosult járműkereskedő a Magyarországon már forgalomba helyezett használt jármű értékesítése céljával történő megvásárlása esetén: a kereskedelmi célú járművet nyilvántartásba veszik, de forgalmi engedélyt nem állítanak ki rá, törzskönyvét visszavonják.
 • A jármű tulajdonjogában keletkezett változást előzetes eredetiségvizsgálat nélkül is jelölni kell, ha annak jogalapja a használt jármű cégjegyzék vagy vállalkozói igazolvány alapján az adásvétel időpontjában fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult szervezet vagy vállalkozó tulajdonába kerülése, kivéve a rendeltetésszerű használat céljából történő tulajdonszerzést.

A gépjármű átírás költségei

 • Igazolólap díja lassú jármű és a pótkocsi, valamint négykerekű segédmotoros kerékpár esetében: 4.800 Ft;
 • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft;
 • Forgalmi engedély illeték: 6.000 Ft;

Rendszámtáblával kapcsolatos díjak új rendszámtábla esetén:

 • 1 darab általános rendszámtábla díja: 5.500 Ft;
 • 1 pár általános rendszámtábla díja: 8.500 Ft;
 • 1 pár különleges rendszámtábla díja: 15.000 Ft;
 • 1 pár zöld alapszínű különleges rendszámtábla: 8.500 Ft;
 • egyénileg kiválasztott rendszámtábla kiadásának engedélyezése: 112.450 Ft;
 • egyedileg előállított rendszámtábla kiadásának engedélyezése: 435.000 Ft.

Gépjármű átírás kalkulátor (gépjármű vagyonszerzési illeték)

Ugyanúgy, mint ingatlanvásárlás esetén, a gépjármű is nagyobb értékű vagyontárgynak számít, ami után vagyonszerzési illeték fizetésére vagyunk kötelezettek. A vagyonszerzési illeték autó esetében a jármű teljesítményétől és korától függ: egy új autóra tehát magasabb illetéket fizetünk, mint egy öregebb, használt gépjárműre, aminek az értéke folyamatosan csökken. A minimális vagyonszerzési illeték autó esetében körülbelül 20.000 Ft.

Kivétel az illetéktörvény alól a hibridek és az elektromos autók esete. Elektromos autók vásárlása után nem kell illetéket fizetni, a hibrideknél viszont kell, mert az elektromos mellett üzemanyaggal működő motor is található bennük. Ha pótkocsivásárlásról van szó, nem a teljesítmény, hanem a tömeg határozza meg a vagyonszerzési illeték mértékét. A gépjármű átírás kalkulátor a következő egyszerű táblázat alapján sorolja be a gépjárműveket:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gépjármű átírás illeték
Gépjármű átírás illeték

A gépjármű átírás költségei speciális esetekben

 • Pótkocsi gépjármű átírás: a 2.500 kg alatti össztömeg esetén 9.000 Ft, afölött 22.000 Ft. Használati, haszonélvezeti, üzembentartói jog esetén az illeték 25%-át kell megfizetni. Ha a tulajdonjoggal egyetemben más jog is átírásra történik, a tulajdoni jog után fizetendő az illeték.
 • Ha bármilyen jogot hányados arányban szerzünk meg, a költségek is azonos arányban terhelnek.
 • Nem kell illetéket fizetni, ha a vagyonszerző (a tulajdonszerzés bejelentésével egyidejűleg) külföldi kivitel céljából „Z” betűjelű ideiglenes rendszámot kér – addig, míg a gépjármű tartós belföldi használatához szükséges forgalmi engedély kiadását nem kéri vagy a gépjárművet belföldön nem értékesíti.

Gépjármű átírás illetékmentesség

A gépjárműátírás illetékfizetési kötelezettség nem vonatkozik…

 • a környezetkímélő gépkocsikra;
 • az autóbuszokra, nyerges vontatókra, tehergépjárművekre, a pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának gazdálkodó szervezet általi megszerzésére;
 • gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának olyan vállalkozó általi megszerzése, melynek előző adóévi nettó árbevételének legalább 50%-a gépjárművek és pótkocsik értékesítéséből származott (gépjármű kereskedők);
 • a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv által vezetett nyilvántartásban szereplő pénzügyi lízinget folytató vállalkozó általi megszerzése.

A gépjármű átírás hány napon belül megy végbe?

A gépjármű átírás általános ügyintézési ideje 21 nap, sommás eljárásban 1-8 nap.

A gépjármű átírás hol történik?

A lakhely szerinti illetékes Járási Hivatalnál vagy a Kormányablakokban (gépjármű átírás okmányiroda látogatásával egyszerűen megtehető). A koronavírus járvány miatt már online ügyintézésre is van lehetőségünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?