14 °C Budapest
Áruhiány a magyar boltokban: ezért fogyott el sok helyen a liszt, cukor, olaj

Áruhiány a magyar boltokban: ezért fogyott el sok helyen a liszt, cukor, olaj

2022. május 8. 12:55

Egyre több helyről hallani, főleg kisebb vidéki településekről, hogy a boltjaikban időszakosan nem kapni lisztet, cukrot vagy napraforgó olajat. Az árstoppal érintett termékek hiánya nem rendszerszintű, de mint azt a Pénzcentrum kiderítette, valóban előfordulhat egyes esetekben, hogy adott áruház nem rendelkezik a megfelelő készletekkel. Pánikra azonban semmi ok!

Magyarországon 2022. február elsejétől él az úgynevezett élelmiszerár-stop. Az infláció ellen küzdelem részeként a kormány 6 alapvető élelmiszernek fagyasztatta be az árát. Ezek a következők: kristálycukor; búzafinomliszt (BL 55); finomított napraforgó-étolaj; házi sertéscomb; csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég; ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej.

Az árstop első köre májusig tartott volna, ezt hosszabbították meg április végén júliusig. Kevesebb szó esik ugyanakkor arról, hogy az árstop intézménye nem csak azt jelenti, hogy a szóban forgó termékek árát a tavaly októberi árszinten kell adni, de tartalmaz egy komoly készletezési kötelezettséget is. Ez azt jelenti, hogy az árstopos termékekből ugyanolyan készletet kell tartaniuk a boltoknak, mint tartottak októberben. Utóbbival azonban néhol akadnak gondok.

Komoly büntetések pöregnek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) legfrissebb közlése szerint a fogyasztóvédelmi szakemberek az elmúlt időszakban mintegy kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat. Ez tehát több mint az ellenőrzések 10 százaléka. A hatóság közléséből tudjuk azt is, hogy mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot:

  • a legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire;
  • a legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

A statisztikából jól látszik tehát, hogy nem is annyira az árelmozdulás volt a leginkább büntetendő, sokkal inkább a megfelelő készletezés hiánya. A készletezési gondok nehézségei azonban nem állnak meg itt. Egyre több helyről hallani (vagy olvasni róla például Facebook-bejegyzéseket), főleg kisebb, vidéki városokban, de még inkább falvakban, hogy a helyi boltokban kiürült a cukor, a liszt vagy éppen a napraforgó olaj helye, és ezekhez a termékekhez valóban korlátozottan lehet hozzájutni.

Nem kell sokat magyarázni természetesen azon, hogy az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása igencsak betett a búzából (Európa legnagyobb ellátója Ukrajna) készült lisztre, vagy éppen a napraforgó-olajnak (a növényi olajok exportjában is élen jár Ukrajna). Pánikra azonban semmi ok, a hazai élelmiszer-láncok idővel biztosan pótolni fogják a kieső mennyiségeket, a kérdés csak az, milyen áron. Na de mi a helyzet az esetenként feltűnő hazai boltok polcaival?

Nincs rendszerszintű probléma

Azért hogy tisztábban lássunk az esetenként felmerülő árstopos élelmiszer-áruhiányról, megkerestük az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ), kommentálják a jelenlegi helyzetet. Mint megtudtuk, a nagy hazai és nemzetközi áruházak az árstop első pillanatától alkalmaznak vásárlási mennyiségi korlátozásokat. Ez egy megelőző óvintézkedés, leegyszerűsítve annak érdekében, hogy a sorban következő vásárlónak is jusson az adott termékből. Egyidejűleg a cél fékezni egy esetleges váratlan, nagyobb felvásárlást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy-egy áruházban egyedi, időszakos, gyorsan pótolható hiány előfordulhat, amikor egy gyártó nem tud ütemesen, szerződés szerint szállítani, általában rajta kívül álló ok miatt (például nem kap meg időben megfelelő mennyiségű alapanyagot, csomagolóanyagot, vagy eszközalkatrészt). Ezek nem rendszerszintű, hanem eseti problémák

- hívta fel lapunk figyelmét Vámos György, az OKSZ főtitkára, aki hozzátette, a helyzet megoldását segíti például a „most hozott kormányintézkedés, az egyes adalékok címkézésének pótlási lehetőségéről az üzletekben.“

Nincs ok pánikra

Ahogy az OKSZ főtitkárának szavaiból kiolvasható, nincs ok pánikra, még akkor sem, ha egy kisebb-nagyobb település boltjának polcain esetleg egyszer-egyszer ki is ürül a liszt, a cukor vagy éppen a napraforgó étolaj. Az árstop szerint bevezetett készletezési kötelezettség, illetve a boltok által használt saját, mennyiségi vásárlási korlátozás éppen azt a célt szolgálja, hogy soha nem ürülhessenek ki hirtelen az üzletek polcai olyan mértékben, hogy a magyar vásárlók huzamosabb ideig ne tudjanak hozzájutni az olcsóbb áron tartott (árstopos), alapvető élelmiszerekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?