Áruhiány a magyar boltokban: ezért fogyott el sok helyen a liszt, cukor, olaj

Áruhiány a magyar boltokban: ezért fogyott el sok helyen a liszt, cukor, olaj

2022. május 8. 12:55

Egyre több helyről hallani, főleg kisebb vidéki településekről, hogy a boltjaikban időszakosan nem kapni lisztet, cukrot vagy napraforgó olajat. Az árstoppal érintett termékek hiánya nem rendszerszintű, de mint azt a Pénzcentrum kiderítette, valóban előfordulhat egyes esetekben, hogy adott áruház nem rendelkezik a megfelelő készletekkel. Pánikra azonban semmi ok!

Magyarországon 2022. február elsejétől él az úgynevezett élelmiszerár-stop. Az infláció ellen küzdelem részeként a kormány 6 alapvető élelmiszernek fagyasztatta be az árát. Ezek a következők: kristálycukor; búzafinomliszt (BL 55); finomított napraforgó-étolaj; házi sertéscomb; csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég; ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej.

Az árstop első köre májusig tartott volna, ezt hosszabbították meg április végén júliusig. Kevesebb szó esik ugyanakkor arról, hogy az árstop intézménye nem csak azt jelenti, hogy a szóban forgó termékek árát a tavaly októberi árszinten kell adni, de tartalmaz egy komoly készletezési kötelezettséget is. Ez azt jelenti, hogy az árstopos termékekből ugyanolyan készletet kell tartaniuk a boltoknak, mint tartottak októberben. Utóbbival azonban néhol akadnak gondok.

Komoly büntetések pöregnek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) legfrissebb közlése szerint a fogyasztóvédelmi szakemberek az elmúlt időszakban mintegy kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat. Ez tehát több mint az ellenőrzések 10 százaléka. A hatóság közléséből tudjuk azt is, hogy mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot:

  • a legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire;
  • a legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

A statisztikából jól látszik tehát, hogy nem is annyira az árelmozdulás volt a leginkább büntetendő, sokkal inkább a megfelelő készletezés hiánya. A készletezési gondok nehézségei azonban nem állnak meg itt. Egyre több helyről hallani (vagy olvasni róla például Facebook-bejegyzéseket), főleg kisebb, vidéki városokban, de még inkább falvakban, hogy a helyi boltokban kiürült a cukor, a liszt vagy éppen a napraforgó olaj helye, és ezekhez a termékekhez valóban korlátozottan lehet hozzájutni.

Nem kell sokat magyarázni természetesen azon, hogy az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása igencsak betett a búzából (Európa legnagyobb ellátója Ukrajna) készült lisztre, vagy éppen a napraforgó-olajnak (a növényi olajok exportjában is élen jár Ukrajna). Pánikra azonban semmi ok, a hazai élelmiszer-láncok idővel biztosan pótolni fogják a kieső mennyiségeket, a kérdés csak az, milyen áron. Na de mi a helyzet az esetenként feltűnő hazai boltok polcaival?

Nincs rendszerszintű probléma

Azért hogy tisztábban lássunk az esetenként felmerülő árstopos élelmiszer-áruhiányról, megkerestük az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ), kommentálják a jelenlegi helyzetet. Mint megtudtuk, a nagy hazai és nemzetközi áruházak az árstop első pillanatától alkalmaznak vásárlási mennyiségi korlátozásokat. Ez egy megelőző óvintézkedés, leegyszerűsítve annak érdekében, hogy a sorban következő vásárlónak is jusson az adott termékből. Egyidejűleg a cél fékezni egy esetleges váratlan, nagyobb felvásárlást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy-egy áruházban egyedi, időszakos, gyorsan pótolható hiány előfordulhat, amikor egy gyártó nem tud ütemesen, szerződés szerint szállítani, általában rajta kívül álló ok miatt (például nem kap meg időben megfelelő mennyiségű alapanyagot, csomagolóanyagot, vagy eszközalkatrészt). Ezek nem rendszerszintű, hanem eseti problémák

- hívta fel lapunk figyelmét Vámos György, az OKSZ főtitkára, aki hozzátette, a helyzet megoldását segíti például a „most hozott kormányintézkedés, az egyes adalékok címkézésének pótlási lehetőségéről az üzletekben.“

Nincs ok pánikra

Ahogy az OKSZ főtitkárának szavaiból kiolvasható, nincs ok pánikra, még akkor sem, ha egy kisebb-nagyobb település boltjának polcain esetleg egyszer-egyszer ki is ürül a liszt, a cukor vagy éppen a napraforgó étolaj. Az árstop szerint bevezetett készletezési kötelezettség, illetve a boltok által használt saját, mennyiségi vásárlási korlátozás éppen azt a célt szolgálja, hogy soha nem ürülhessenek ki hirtelen az üzletek polcai olyan mértékben, hogy a magyar vásárlók huzamosabb ideig ne tudjanak hozzájutni az olcsóbb áron tartott (árstopos), alapvető élelmiszerekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm