Áruhiány a magyar boltokban: ezért fogyott el sok helyen a liszt, cukor, olaj

Áruhiány a magyar boltokban: ezért fogyott el sok helyen a liszt, cukor, olaj

2022. május 8. 12:55

Egyre több helyről hallani, főleg kisebb vidéki településekről, hogy a boltjaikban időszakosan nem kapni lisztet, cukrot vagy napraforgó olajat. Az árstoppal érintett termékek hiánya nem rendszerszintű, de mint azt a Pénzcentrum kiderítette, valóban előfordulhat egyes esetekben, hogy adott áruház nem rendelkezik a megfelelő készletekkel. Pánikra azonban semmi ok!

Magyarországon 2022. február elsejétől él az úgynevezett élelmiszerár-stop. Az infláció ellen küzdelem részeként a kormány 6 alapvető élelmiszernek fagyasztatta be az árát. Ezek a következők: kristálycukor; búzafinomliszt (BL 55); finomított napraforgó-étolaj; házi sertéscomb; csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég; ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej.

Az árstop első köre májusig tartott volna, ezt hosszabbították meg április végén júliusig. Kevesebb szó esik ugyanakkor arról, hogy az árstop intézménye nem csak azt jelenti, hogy a szóban forgó termékek árát a tavaly októberi árszinten kell adni, de tartalmaz egy komoly készletezési kötelezettséget is. Ez azt jelenti, hogy az árstopos termékekből ugyanolyan készletet kell tartaniuk a boltoknak, mint tartottak októberben. Utóbbival azonban néhol akadnak gondok.

Komoly büntetések pöregnek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) legfrissebb közlése szerint a fogyasztóvédelmi szakemberek az elmúlt időszakban mintegy kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat. Ez tehát több mint az ellenőrzések 10 százaléka. A hatóság közléséből tudjuk azt is, hogy mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot:

  • a legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire;
  • a legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

A statisztikából jól látszik tehát, hogy nem is annyira az árelmozdulás volt a leginkább büntetendő, sokkal inkább a megfelelő készletezés hiánya. A készletezési gondok nehézségei azonban nem állnak meg itt. Egyre több helyről hallani (vagy olvasni róla például Facebook-bejegyzéseket), főleg kisebb, vidéki városokban, de még inkább falvakban, hogy a helyi boltokban kiürült a cukor, a liszt vagy éppen a napraforgó olaj helye, és ezekhez a termékekhez valóban korlátozottan lehet hozzájutni.

Nem kell sokat magyarázni természetesen azon, hogy az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása igencsak betett a búzából (Európa legnagyobb ellátója Ukrajna) készült lisztre, vagy éppen a napraforgó-olajnak (a növényi olajok exportjában is élen jár Ukrajna). Pánikra azonban semmi ok, a hazai élelmiszer-láncok idővel biztosan pótolni fogják a kieső mennyiségeket, a kérdés csak az, milyen áron. Na de mi a helyzet az esetenként feltűnő hazai boltok polcaival?

Nincs rendszerszintű probléma

Azért hogy tisztábban lássunk az esetenként felmerülő árstopos élelmiszer-áruhiányról, megkerestük az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ), kommentálják a jelenlegi helyzetet. Mint megtudtuk, a nagy hazai és nemzetközi áruházak az árstop első pillanatától alkalmaznak vásárlási mennyiségi korlátozásokat. Ez egy megelőző óvintézkedés, leegyszerűsítve annak érdekében, hogy a sorban következő vásárlónak is jusson az adott termékből. Egyidejűleg a cél fékezni egy esetleges váratlan, nagyobb felvásárlást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy-egy áruházban egyedi, időszakos, gyorsan pótolható hiány előfordulhat, amikor egy gyártó nem tud ütemesen, szerződés szerint szállítani, általában rajta kívül álló ok miatt (például nem kap meg időben megfelelő mennyiségű alapanyagot, csomagolóanyagot, vagy eszközalkatrészt). Ezek nem rendszerszintű, hanem eseti problémák

- hívta fel lapunk figyelmét Vámos György, az OKSZ főtitkára, aki hozzátette, a helyzet megoldását segíti például a „most hozott kormányintézkedés, az egyes adalékok címkézésének pótlási lehetőségéről az üzletekben.“

Nincs ok pánikra

Ahogy az OKSZ főtitkárának szavaiból kiolvasható, nincs ok pánikra, még akkor sem, ha egy kisebb-nagyobb település boltjának polcain esetleg egyszer-egyszer ki is ürül a liszt, a cukor vagy éppen a napraforgó étolaj. Az árstop szerint bevezetett készletezési kötelezettség, illetve a boltok által használt saját, mennyiségi vásárlási korlátozás éppen azt a célt szolgálja, hogy soha nem ürülhessenek ki hirtelen az üzletek polcai olyan mértékben, hogy a magyar vásárlók huzamosabb ideig ne tudjanak hozzájutni az olcsóbb áron tartott (árstopos), alapvető élelmiszerekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?