17 °C Budapest
Men entering credit card information using laptop computer keyboard. Online shopping concept

Nem mindenhol őrülnek meg a netes vásárlásért: ezt ők sosem rendelnék innen

MTI
2021. augusztus 1. 10:01

Ha élelmiszerről van szó, akkor a németek, az osztrákok és a svájciak ragaszkodnak leginkább a személyes minőségellenőrzéshez, előnyben részesítik az üzleteket az online rendelésekkel szemben az Oliver Wyman üzleti tanácsadó vállalat felmérésének kedden publikált eredménye szerint.

A tanácsadó cég 10 ezer osztrák, német, svájci, brit, francia, spanyol, belga és holland vásárló bevonásával 2021 áprilisában végezte el a felmérését. A koronavírus-járvány megemelte ugyan Ausztriában is az online élelmiszer-kiskereskedelmi portálok forgalmát, a "nagy dobás" azonban egyelőre elmaradt. A megkérdezett osztrákoknak mindössze 11 százaléka rendelt élelmiszert valamely szupermarket internetes felületén a felmérést megelőző három hónapban. A németek körében még ennél is kisebb volt az arány, 10 százalékos, a svájciak esetében pedig 15 százalékos. A spanyoloknak ezzel szemben 41 százaléka, a franciáknak 40 százaléka, a briteknek pedig 32 százaléka vette igénybe valamely online szupermarket élelmiszer kiszállítási szolgáltatását a vizsgálat három hónapja alatt.

Az online portálok a britek körében hódították meg a legtöbb törzsvásárlót. Azoknak az aránya, akik élelmiszer beszerzéseiket az online kínálat áttekintésével kezdik, a britek körében 17 százalékos, az osztrákok körében ez az arány mindössze 2 százalékos, a németek és a svájciak körében pedig 3 százalékos.

Az osztrákok, a németek és a svájciak a személyes minőségellenőrzést jelölték meg az üzlet választása legfőbb szempontjaként. Ők azok, akik leginkább aggodnak amiatt, hogy "nem a legjobb minőségű terméket" kapják meg házhoz szállítással. Magasnak tartották emellett a kiszállítási díjakat is. Nordal Cavadini, a piackutató intézet szakértője szerint itt egyértelműen az online szolgáltatók felelőssége elnyerni a vásárlók bizalmát a legjobb minőség kiszállításával lehetőleg alacsony díjak mellett.

A szállítási szolgáltatások egyéként gombamód szaporodnak mindenhol, de a szupermarketek is gyors iramban terjeszkednek a házhoz szállítási üzletágban. A szupermarketek saját állításuk szerint nem keresnek a házhoz szállítási üzleten. A Billa viszont Ausztriában a 2020-as járványévben 50 millió euróra emelte online üzletága forgalmát az előző évi 30 millió euróról. Cavadini szerint viszont ennek tükrében is fennáll annak a veszélye, hogy a szupermarketeket internetes értékesítésre szakosodott portálok szorítják ki a házhoz szállítási üzletből. Ezek ugyanis gyakran belvárosi, eredetileg nem élelmiszer tárolására használt raktárhelységekben építették ki bázisaikat és rendkívül rugalmasan, gyorsan reagálnak a pontosan meghatározott célcsoportot alkotó vásárlók megrendeléseire.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem