15 °C Budapest

A nagy gyümölcslé-átverés: mit iszunk valójában?

2014. november 24. 12:00

Magyarország meglepően jól áll a gyümölcslevek szabályozásával kapcsolatban. A hivatalos tájékoztatás szerint nálunk nem nagyon fordulhat elő az, hogy 95 százalék almalé legyen egzotikus gyümölcslé néven eladva. Persze azért érdemes alaposan elolvasni az összetevőket, nehogy meglepetés érjen bennünket.

Egy brit fogyasztóvédelmi honlap, a Which? tapasztalatai szerint a szigetországban számos trükkel csapják be az élelmiszerüzletekben a vásárlókat. Az egyik leggyakoribb eset, hogy a drága egzotikus gyümölcslevekről kiderül, hogy adott esetben mangót, ananászt, vagy a többi, a feliraton hirdetett gyümölcsöt alig találni az italban, valójában legnagyobb részt (akár 90 százalékban) olcsó almalét tartalmaznak. De találni például a boltok polcain olyan üdítőt is, ami ugyan citrom és lime dzsúsz néven fut, pedig 96 százalékban almaléből és narancslé áll.

A fogyasztóvédők az italok kapcsán megkeresték a gyártót, aki azt a választ adta, gyümölcsleveik a domináns íz, és nem pedig a fő összetevő alapján kapják az elnevezésüket. A probléma ebben az esetben az, hogy akár hét-nyolcszoros árat is elkérnek azért a termékért, aminek a nevében egzotikus gyümölcs is szerepel, holott valójában ízesített almalevet iszik a vásárló.

Ugyan itthon sem árt figyelni, mit veszünk le a polcról, ehhez hasonló visszaélés hivatalosan nem fordulhat elő. Ugyanis nagyon szigorú előírások vannak arra vonatkozóan, mi szerepelhet a címkén, és mi nem, milyen százalékarányú gyümölcs-összetevők után hívható valami az adott gyümölcs nevén. Emellett előállítási eljárás, például a feldolgozás, vagy a tartósítás menetétől függően megkülönböztethetünk hivatalosan (az élelmiszerkönyv meghatározásai szerint)

  • gyümölcslét
  • koncentrátumból vagy sűrítményből előállított gyümölcslét
  • sűrített gyümölcslét
  • gyümölcslé port
  • gyümölcsnektárt

Tehát nem lehet meggylé egy olyan termék, ami mindössze 6 százalék meggypüré sűrítményt tartalmaz amellett, hogy almapüré és bodzalé sűrítmény teszi ki a másik 6 százaléknyi gyümölcstartalmat.

Ezeken kívül pedig találkozhatunk a boltok polcain gyümölcsitallal és üdítőitallal. Erre a két fajtára nincs jogszabályi előírás (nem szerepelnek az élelmiszerkönyvben), a gyártók a 2007-ben kiadott, Gyümölcsitalok és üdítőitalok jelölési útmutatót veszik figyelembe - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Földművelésügyi Minisztérium. Eszerint:

  • Gyümölcsital: olyan alkoholmentes ital, amely legalább 12 százalék gyümölcslevet tartalmaz.
  • Üdítőital: olyan alkoholmentes ital, amely 12 százaléknál kevesebb gyümölcslevet, növényi kivonatot, vagy ezek keverékét vagy amely ízesítésként kizárólag aromát tartalmaz.

Így almalé helyett alma gyümölcsital, alma üdítőital, vagy almaízű üdítőital, esetleg almaízű szénsavas üdítőital kerülhet a kosarunkba aszerint, hogyan készül. Ha vagy képen, vagy a megnevezésben feltűnik egy gyümölcs, fel kell tüntetni, hány százalékban tartalmazza azt az ital. Nem az összetevőknél, hanem a név után, a megnevezéshez kapcsolódóan. Nem úgy, mint a fenti példánál, hogy csak alapos böngészés után derül fény a turpisságra. Emellett például az aromával ízesített italoknál az ízt adó gyümölcs csupán stilizáltan, színezés nélkül, egyszerűen lehet jelen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdemes rápillantani az összetevőkre

Amellett, hogy jó tisztában lenni azzal, mit kapunk a pénzünkért, az allergiásoknak az esetleges veszélyekre sem árt felkészülnie. Például sok narancs- vagy almalé nyomokban mogyoró és dióféléket tartalmazhat. De Angliában lehet olyan narancslét is kapni, amiben állati összetevőket találni, egészen pontosan

halzselatint.

Ez a decemberi új szabályozással könnyebben kiszűrhető lesz,hiszen minden allergénnek kötelezően kiemelve kell majd az összetevők közt szerepelnie.

Gyümölcslé-fogyasztás esetén egyébként érdemes a tárolásra is figyelni. Egyrészt a legtöbbet érdemes felbontás után 3-5 napon belül elfogyasztani, és lehetőség szerint hűtőben tárolni. Nagyobb figyelmet érdemelnek az átlátszó üvegben vagy műanyag flakonban tárolt levek, ezek ugyanis gyorsabban romlanak meg. Ebben a fény a ludas, ugyanis fény hatására gyorsul az erjedési folyamat. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm