13 °C Budapest

A neten rendelsz ajándékot? Így tuti megkapod karácsonyig

Pénzcentrum
2013. december 18. 05:32

Már csak hat nap van hátra karácsonyig, a boltokban egyre nő a tömeg, de még a netről sem késő rendelnünk. Az online vásárlások minden bizonnyal rekordokat döntenek majd az idei csúcsszezonban, a webáruházak gőzerővel dolgoznak: a legnagyobb magyar online áruháznál 10 százalékkal nagyobb a forgalom, mint tavaly ilyenkor. Mutatjuk, mire érdemes vigyázni a netes vásárlásnál, és azt is, mire figyeljen, aki az utolsó pillanatban rendel.

2012-ben a teljes éves online bevételnek mintegy 23 százaléka realizálódott a november-decemberi időszakban. Ez nem változott jelentősen az utóbbi két évben, ezért idén is hasonló arányra lehet számítani - jósolja az online kereskedelmet vizsgáló eNET. A karácsonyi forgalomnövekedés mögött elsősorban a magasabb vásárlási érték áll.

A vásárlók számára az internetes vásárlás egyik nagy előnye, hogy pénzt és időt lehet vele megtakarítani. A karácsonynak a vásárlások számára és azok értékére gyakorolt hatása arra enged következtetni, hogy az online rendszeresen vásárlók köréből kerülnek ki a karácsonyi megrendelők, akik élve az előbb említett előnyökkel, az ajándékvásárlás nagy részét online oldják meg.

6 + 1 tipp a biztonságos online vásárláshoz

1. Keressük azokat a weboldalakat, amelyek https://-sel kezdődnek (‘s' jelentése "secure", azaz biztonságos), és amelyek címe után egy lakat ikon is található.

2. Vásároljunk megfontoltan. Hagyatkozzunk a családok és barátok, valamint kereskedelmi szervezetek ajánlásaira és visszajelzéseire az online kereskedővel kapcsolatban. Ne vásároljunk drága termékeket vagy szolgáltatásokat olyan vállalattól, amelyet nem ismerünk.

3. A készpénzfelvételnél, ill. vásárlásnál használt PIN kódot SOHA ne adjuk meg internetes vásárlás esetén!

4. Olvassuk el a cég adatvédelmi politikáját. Itt minden információt megtalálunk a cég döntéseire vonatkozóan, amelyekkel az adataink biztonságáért felel, valamint az adatgyűjtésre, adathasználatra és azok harmadik félhez való továbbítására vonatkozó elveit is.

5. Őrizzük meg, ha szükséges, nyomtassuk ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Figyeljük, hogy a megrendelt árucikk valóban megérkezik-e a jelzett határidőn belül, ha nem, lépjünk kapcsolatba az internetes kereskedővel.

6. Ellenőrizzük a banki kimutatásainkat, amelyekben szerepelnek az online tranzakciók is, így láthatjuk, ha minden rendben volt a vásárlás során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

+1 . Igényeljünk SMS-szolgáltatást bankunktól, hogy a számlán történt változásokról azonnal értesüljünk.

Az utolsó pillanatban sem késő

Az szinte biztos, hogy ha most rendelünk külföldi webshopból, már nem érkezik meg az ünnepig az ajándék (vagy ha mégis, akkor rendkívül magas a gyorsszállítási felár). Magyar székhelyű netes boltok esetében érdemes érdeklődni (leginkább telefonon) arról, mikorra kaphatjuk meg a terméket, de valószínűleg sok helyen azt javasolják majd, hogy kiszállítás helyett központi boltjukban, raktárukban vegyük át a terméket. A magyar piacon találunk olyan webshopot is, ahol 180 perces kiszállítást is vállalnak.

Fotó: Shopline


"Azoknak, akik az utolsó pillanatban szeretnének online rendelni, több dologra is érdemes odafigyelniük. Fontos egyrészt, hogy olyan termékek közül válasszanak, amelyek raktáron vannak webáruházunkban, mert ha ezek közül rendelnek az adott munkanapon 15 óráig, akár már másnap, a rendelés leadásától számított 1 napon belül kezükbe vehetik csomagjukat" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Sándor Gabriella, a Shopline marketingigazgatója.

A Shopline oldalán például minden esetben a "raktáron" felirat jelzi, ha egy termék 1 napon belül szállítható. Ezeket az ajánlatokat idén is egy helyre gyűjtötték, a könyvtől a játékig, hogy minél hamarabb teljesíthessék a rendeléseket, és ajándékkeresőt is frissítették ezekkel a termékekkel.

"Ha valóban az utolsó napokon rendelnének, és szeretnék, hogy szentestéig megérkezzen a csomagjuk, azt javasoljuk, hogy mindenképpen raktáron lévő termékeink közül válasszanak. Ha még biztosabbra akarnak menni, vegyék igénybe Shopline Express szolgáltatásunkat, amelynek keretében futárszolgálatunk 180 percen belül házhoz szállítja az ajándékokat." - tájékoztatott a marketingigazgató.

Mint megtudtuk, tavaly a karácsony előtti utolsó héten óriási forgalmat bonyolítottak a legnagyobb magyar webáruháznál, sőt, még 24-26-án is sokan rendeltek tőlük. Az aktuális forgalmi adatok alapján a Shopline-nál azt tapasztalják, hogy a tavalyi forgalomhoz képest idén körülbelül 10 százalékos növekedés várható a karácsonyi időszakban.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem