27 °C Budapest

Így árulják a neten a lopott szajrét a trükkös orgazdák

Pénzcentrum
2013. december 16. 05:28

Bűnözők a legnagyobb hazai online piactereken, -aukciós oldalakon hirdetnek betöréses lopásból származó ezüst-, arany műtárgyakat, és ékszereket. A rendőrség folyamatosan ellenőrzi az online értékesítési vonalakat; évente több száz ilyen eset/megkeresés fut be rendőrségi oldalról a portálokhoz - értesült a Pénzcentrum.hu.

"Érdemes figyelni az online piactereket, aukciós oldalakat, hátha feltűnik valamelyik eltulajdonított értéktárgy" - hívták fel egy olvasónk figyelmét egy betöréses lopás után a helyszínen nyomokat kereső rendőrök. A helyszínelők azt is kiemelték, leggyakrabban ezüst-, arany műtárgyak, és ékszerek tűnnek fel a különböző internetes felületeken, az elektronikai eszközöket ugyanis 1-2 napon belül továbbpasszolják.

"Több esetben előfordult már, hogy a bűncselekmények elkövetői vagy az orgazdák az eltulajdonított értékeket internetes oldalak hirdetéseinek segítségével próbálták meg értékesíteni. A rendőrség bűnügyi szervei a vagyon elleni bűncselekmények nyomozása során, az eltulajdonított értékek megtalálása céljából ellenőrzik az értékesítési vonalakat, és ennek kapcsán figyelemmel kísérik az internetes online aukciós oldalakat is" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Ezekben az ügyekben a rendőrség, a büntetőeljárásról szóló törvény alapján megkeresi az internetes oldal üzemeltetőjét a megjelent hirdetéssel kapcsolatos tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett. Szanitter Áron, a Vatera.hu-t is üzemeltető Allegro Group HU Kft. piacterek üzletágvezetője elmondta: évente nagyjából 100-150 közé tehető az ilyen típusú feltételezett bűncselekményekkel kapcsolatos rendőrségi megkeresések száma. "Trendről nem tudunk beszélni, ugyanakkor olykor előfordul, hogy rossz szándékú felhasználók megpróbálják kihasználni a portál hatalmas ügyfélbázisában rejlő előnyöket, és időről, időre felbukkanhatnak olyan tárgyak a kínálatban, amelyek gyanús körülmények között kerülhettek a feltöltő birtokába" - hívta fel a figyelmet az üzletágvezető.

Ki az orgazda: a felhasználó vagy a felület?

A Büntető Törvénykönyvről szóló törvény szerint, aki többek között lopásból, rablásból, kifosztásból, vagy jogtalan elsajátításból származó dolgot vagyoni haszon végett megszerez, elrejt, vagy elidegenítésében közreműködik, orgazdaságot követ el. A törvény szerint ugyanakkor a gondatlan elkövetést nem terheli büntetőjogi felelősség, tehát az online piacterek, -aukciós oldalak egészen addig tiszták maradnak, amíg nem szereznek tudomást (saját hatáskörben) a lehetséges bűncselekményről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kép viszont korántsem ennyire egyértelmű. Az egyértelmű, hogy kifejezetten tiltott az ilyen oldalakon olyan termékek, szolgáltatások hirdetése, amelyek forgalmazása jogszabályba ütközik. Előzetesen kiszűrni viszont nem lehet ezeket a felhasználókat (ahogy például egy régiségboltos, vagy a zálogházi dolgozó sem tudhatja, hogy a tárgy, amit behoztak feltételezett bűncselekményből származik-e vagy sem), hiszen ilyen jellegű információkat csak később, már egy-egy konkrét ügy kapcsán kapnak csak az online felületek a rendőrségtől. "A feltöltött tárgyak származásáról, eredetéről nem rendelkezünk információval, azokért az eladó tartozik felelősséggel. Ahogyan azt sem tudhatjuk, hogy egy ilyen tárgyhoz jóhiszeműen jutott-e a felhasználónk, és ugyanúgy jóhiszeműen kívánja eladni" - emelte ki az üzletágvezető.

"Eléggé régóta dolgozunk együtt a rendőrséggel, hiszen a biztonság közös érdekünk. A ránk vonatkozó jogszabályi kötelezettségeink megtartásával, minden esetben rendelkezésre bocsátjuk az általuk kért adatokat. Emellett sok esetben kéri a hatóság, hogy a nyomozás sikere érdekében ne tájékoztassuk a gyanúsítottat az ellene folyó adatgyűjtésről. A biztonsági csoportunk tapasztalt szakemberekből áll, akik pontosan tudják, hogy mi a feladatuk ilyen esetekben" - tette hozzá Szanitter Áron.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?