6 °C Budapest

Így árulják a neten a lopott szajrét a trükkös orgazdák

Pénzcentrum
2013. december 16. 05:28

Bűnözők a legnagyobb hazai online piactereken, -aukciós oldalakon hirdetnek betöréses lopásból származó ezüst-, arany műtárgyakat, és ékszereket. A rendőrség folyamatosan ellenőrzi az online értékesítési vonalakat; évente több száz ilyen eset/megkeresés fut be rendőrségi oldalról a portálokhoz - értesült a Pénzcentrum.hu.

"Érdemes figyelni az online piactereket, aukciós oldalakat, hátha feltűnik valamelyik eltulajdonított értéktárgy" - hívták fel egy olvasónk figyelmét egy betöréses lopás után a helyszínen nyomokat kereső rendőrök. A helyszínelők azt is kiemelték, leggyakrabban ezüst-, arany műtárgyak, és ékszerek tűnnek fel a különböző internetes felületeken, az elektronikai eszközöket ugyanis 1-2 napon belül továbbpasszolják.

"Több esetben előfordult már, hogy a bűncselekmények elkövetői vagy az orgazdák az eltulajdonított értékeket internetes oldalak hirdetéseinek segítségével próbálták meg értékesíteni. A rendőrség bűnügyi szervei a vagyon elleni bűncselekmények nyomozása során, az eltulajdonított értékek megtalálása céljából ellenőrzik az értékesítési vonalakat, és ennek kapcsán figyelemmel kísérik az internetes online aukciós oldalakat is" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Ezekben az ügyekben a rendőrség, a büntetőeljárásról szóló törvény alapján megkeresi az internetes oldal üzemeltetőjét a megjelent hirdetéssel kapcsolatos tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett. Szanitter Áron, a Vatera.hu-t is üzemeltető Allegro Group HU Kft. piacterek üzletágvezetője elmondta: évente nagyjából 100-150 közé tehető az ilyen típusú feltételezett bűncselekményekkel kapcsolatos rendőrségi megkeresések száma. "Trendről nem tudunk beszélni, ugyanakkor olykor előfordul, hogy rossz szándékú felhasználók megpróbálják kihasználni a portál hatalmas ügyfélbázisában rejlő előnyöket, és időről, időre felbukkanhatnak olyan tárgyak a kínálatban, amelyek gyanús körülmények között kerülhettek a feltöltő birtokába" - hívta fel a figyelmet az üzletágvezető.

Ki az orgazda: a felhasználó vagy a felület?

A Büntető Törvénykönyvről szóló törvény szerint, aki többek között lopásból, rablásból, kifosztásból, vagy jogtalan elsajátításból származó dolgot vagyoni haszon végett megszerez, elrejt, vagy elidegenítésében közreműködik, orgazdaságot követ el. A törvény szerint ugyanakkor a gondatlan elkövetést nem terheli büntetőjogi felelősség, tehát az online piacterek, -aukciós oldalak egészen addig tiszták maradnak, amíg nem szereznek tudomást (saját hatáskörben) a lehetséges bűncselekményről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kép viszont korántsem ennyire egyértelmű. Az egyértelmű, hogy kifejezetten tiltott az ilyen oldalakon olyan termékek, szolgáltatások hirdetése, amelyek forgalmazása jogszabályba ütközik. Előzetesen kiszűrni viszont nem lehet ezeket a felhasználókat (ahogy például egy régiségboltos, vagy a zálogházi dolgozó sem tudhatja, hogy a tárgy, amit behoztak feltételezett bűncselekményből származik-e vagy sem), hiszen ilyen jellegű információkat csak később, már egy-egy konkrét ügy kapcsán kapnak csak az online felületek a rendőrségtől. "A feltöltött tárgyak származásáról, eredetéről nem rendelkezünk információval, azokért az eladó tartozik felelősséggel. Ahogyan azt sem tudhatjuk, hogy egy ilyen tárgyhoz jóhiszeműen jutott-e a felhasználónk, és ugyanúgy jóhiszeműen kívánja eladni" - emelte ki az üzletágvezető.

"Eléggé régóta dolgozunk együtt a rendőrséggel, hiszen a biztonság közös érdekünk. A ránk vonatkozó jogszabályi kötelezettségeink megtartásával, minden esetben rendelkezésre bocsátjuk az általuk kért adatokat. Emellett sok esetben kéri a hatóság, hogy a nyomozás sikere érdekében ne tájékoztassuk a gyanúsítottat az ellene folyó adatgyűjtésről. A biztonsági csoportunk tapasztalt szakemberekből áll, akik pontosan tudják, hogy mi a feladatuk ilyen esetekben" - tette hozzá Szanitter Áron.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem