Egyre több folyószámlát törnek fel: így védekezz!

Pénzcentrum
2013. február 16. 08:00

Egyre gyakrabban esik szó az internet-és mobilbankos visszaélésekről, ennek fő oka, hogy egyre többen használják mobiljukat és az internetet a pénzügyeik intézésére és ezzel arányosan nő a visszaélések száma is. De mire kell figyelnünk, ha valamilyen mobileszközről szeretnénk hozzáférni a pénzünkhöz.

2013-tól az OTP bank internetes felületén is csak úgy kezdeményezhetünk utalást, ha a telefonunkra érkező kódot megadjuk a rendszerben. Ez, a legtöbb magyar bank által már hasznát módszer mondható a legbiztonságosabb módjának a műveletek hitelesítésének, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy két különböző eszközhöz is hozzáférnének mások. Hiába látja valaki ugyanis a számítógépen futó alkalmazásokat, a telefonon érkező kódokhoz nem fér hozzá és fordítva. A baj akkor lehet, ha mobilunkon kezdünk el bankolni is, hiszen ekkor egy eszközön kezeljük a tranzakciókhoz szükséges összes adatot.

Így elég csak egy eszközt megfertőznie egy kémprogramnak és már is megtörténhet a baj. Az persze nagyon ritkán fordulhat elő, hogy ténylegesen is hozzáférnek ezekhez a kódokhoz, hiszen nemcsak a bankok speciális felületét kell jól ismernie a kémprogramoknak, hanem az sms üzenet formátumát és a kód helyét a szövegben is tudnia kell. De mit tehetünk mégis, hogy a legkisebb esélyt se adjuk mega  bűnözőknek?

Hogyan védekezünk?

Rendszertől függetlenül csak a hivatalos letöltőközpontból szerezzünk be a programokat, a bankok is ide töltik fel alkalmazásaikat. A nem hivatalos és kalózprogramok telepítésével felesleges kockázatot vállalunk. A telepítendő alkalmazás jogosultságait nézzük át. A telepítés során felugrik egy ablak, ami tájékoztat minket, milyen adatokhoz férhet hozzá a telepítendő alkalmazás, ha gyanúsat tapasztalunk ne telepítsünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Töltsünk le vírusirtót a telefonunkra is. Ingyenesen is találhatunk olyan alkalmazásokat, amik figyelik, nehogy kártékony programok kerüljenek a telefonunkra. A legtöbb ilyen kártevő felnőtt tartalomszolgáltatóktól és warez oldalakról származik. Ne nyissunk meg a telefonunkon ismeretlen linkeket és kerüljük a hasonló oldalakat.

Több eszközzel is védekezhetünk a hasonló támadások ellen. A mobilbankolás legnagyobb veszélye, hogy ugyan arra az eszközre érkezik a jóváhagyáshoz szükséges kód, mint ahol felhasználjuk azt, így elég csak a tlefont megfertőznie egy kártevőnek. Ezt megelőzhetjük, ha egy másik telefonra kérjük a banki sms értesítéseinket, mint amin a hitelintézet rendszerét futtatjuk, ezzel máris nagyobb védelmet élvezhetünk.  Erre jó megoldás lehet, ha tableten mobilbankolunk és közben a telefonunkon várjuk az sms-t. Külön kódgenerátort is kérhetünk, az úgynevezett tokenek egy számsort generálnak, amihez más nem férhet hozzá, és így még ha a mobilalkalmazásunkhoz hozzá is fér valaki a generált kód nélkül ártani nem tud nekünk. Ennek általában bankonként eltérő, de néhány ezer forintos egyszeri költsége van.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35