Egyre több folyószámlát törnek fel: így védekezz!

Pénzcentrum
2013. február 16. 08:00

Egyre gyakrabban esik szó az internet-és mobilbankos visszaélésekről, ennek fő oka, hogy egyre többen használják mobiljukat és az internetet a pénzügyeik intézésére és ezzel arányosan nő a visszaélések száma is. De mire kell figyelnünk, ha valamilyen mobileszközről szeretnénk hozzáférni a pénzünkhöz.

2013-tól az OTP bank internetes felületén is csak úgy kezdeményezhetünk utalást, ha a telefonunkra érkező kódot megadjuk a rendszerben. Ez, a legtöbb magyar bank által már hasznát módszer mondható a legbiztonságosabb módjának a műveletek hitelesítésének, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy két különböző eszközhöz is hozzáférnének mások. Hiába látja valaki ugyanis a számítógépen futó alkalmazásokat, a telefonon érkező kódokhoz nem fér hozzá és fordítva. A baj akkor lehet, ha mobilunkon kezdünk el bankolni is, hiszen ekkor egy eszközön kezeljük a tranzakciókhoz szükséges összes adatot.

Így elég csak egy eszközt megfertőznie egy kémprogramnak és már is megtörténhet a baj. Az persze nagyon ritkán fordulhat elő, hogy ténylegesen is hozzáférnek ezekhez a kódokhoz, hiszen nemcsak a bankok speciális felületét kell jól ismernie a kémprogramoknak, hanem az sms üzenet formátumát és a kód helyét a szövegben is tudnia kell. De mit tehetünk mégis, hogy a legkisebb esélyt se adjuk mega  bűnözőknek?

Hogyan védekezünk?

Rendszertől függetlenül csak a hivatalos letöltőközpontból szerezzünk be a programokat, a bankok is ide töltik fel alkalmazásaikat. A nem hivatalos és kalózprogramok telepítésével felesleges kockázatot vállalunk. A telepítendő alkalmazás jogosultságait nézzük át. A telepítés során felugrik egy ablak, ami tájékoztat minket, milyen adatokhoz férhet hozzá a telepítendő alkalmazás, ha gyanúsat tapasztalunk ne telepítsünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Töltsünk le vírusirtót a telefonunkra is. Ingyenesen is találhatunk olyan alkalmazásokat, amik figyelik, nehogy kártékony programok kerüljenek a telefonunkra. A legtöbb ilyen kártevő felnőtt tartalomszolgáltatóktól és warez oldalakról származik. Ne nyissunk meg a telefonunkon ismeretlen linkeket és kerüljük a hasonló oldalakat.

Több eszközzel is védekezhetünk a hasonló támadások ellen. A mobilbankolás legnagyobb veszélye, hogy ugyan arra az eszközre érkezik a jóváhagyáshoz szükséges kód, mint ahol felhasználjuk azt, így elég csak a tlefont megfertőznie egy kártevőnek. Ezt megelőzhetjük, ha egy másik telefonra kérjük a banki sms értesítéseinket, mint amin a hitelintézet rendszerét futtatjuk, ezzel máris nagyobb védelmet élvezhetünk.  Erre jó megoldás lehet, ha tableten mobilbankolunk és közben a telefonunkon várjuk az sms-t. Külön kódgenerátort is kérhetünk, az úgynevezett tokenek egy számsort generálnak, amihez más nem férhet hozzá, és így még ha a mobilalkalmazásunkhoz hozzá is fér valaki a generált kód nélkül ártani nem tud nekünk. Ennek általában bankonként eltérő, de néhány ezer forintos egyszeri költsége van.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?