13 °C Budapest

Pillanatok alatt nyúlhatják le a pénzed az ATM-nél: itt a bizonyíték

Pénzcentrum
2012. november 28. 10:32

Ritkán látható felvételeket tett közzé a brit rendőrség. Egy ATM közelében elhelyezett biztonsági kamera képe azt mutatja, milyen egyszerűen szerelnek fel a bűnözők a készülékre egy olyan eszközt, amellyel könnyedén leolvashatják a bankkártyák titkos adatait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

9 ezer PIN-kódot szerzett meg az a bűnöző, aki egy Somerset-i bankjegykiadó automatára helyezett fel egy illegális adatszerző-eszközt. A Nagy-Britanniában élő román származású férfi olyan adatokhoz jutott hozzá, amelyekkel akár 3 millió fontot (1 milliárd forint) is elcsalhatott volna.

A rendőrség tájékoztatása szerint a csaló egy jól szervezett bűnbanda tagjaként helyezett fel egy leolvasó eszközt egy áruháznál található bankjegykiadó automatára. A rendőrök akkor kapták el, amikor visszament a készülékért, amivel addigra már több ezer bankkártya adatait megszerezte.

Az idióta PIN-kódokra is rászállnak a bankok - KATTINTS!

A felhasználók mindössze annyit tapasztalhattak, hogy az automata lassabban húzza be kártyájukat: a készülék így olvasta le az adatokat, miközben egy apró kamera a billentyűzetre volt irányítva, így rögzítette a bankkártyákhoz tartozó PIN-kódokat. Az esetről beszámoló brit sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy kiválóan szervezett bűnbandák szakosodnak a bankkártyás csalásokra, akik a legmodernebb készülékeket használva, komoly számítástechnikai ismeretekkel rendelkezve végzik tevékenységüket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Klónozás a háttérben

A bűnelkövetés módja arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgoztak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig máshol (például olyan országokban, ahol inkább a régi típusú, mágnescsíkos kártyák az elterjedtek) használták volna fel.

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja - annak felderítéséig - egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A klónozott bankkártyákat legtöbb esetben ATM-es készpénzfelvételre használják, igen ritka, hogy vásárlás is történjen vele. Ennek oka, hogy a klónozott bankkártyákon általában nem szerepelnek a bankkártya biztonsági elemei (pl. hologram, speciális karakter az előlapon, stb.). A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A bankok azonban mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan ellenlépéseket alakítsanak ki az ATM-eken, hogy ilyen eszközök felszerelését nagyban megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. A bankok monitor rendszere és az ügyfeleknek küldött SMS ugyanakkor általában nagyon rövid idő alatt kiszűrik ezeket a tranzakciókat, az ügyfelet pedig rövid vizsgálat után teljes mértékben kártalanítja a bank.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank szolgáltatás: azaz a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. A vásárlási limitek változtatásnak nincs költsége. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?