9 °C Budapest

Pillanatok alatt nyúlhatják le a pénzed az ATM-nél: itt a bizonyíték

Pénzcentrum
2012. november 28. 10:32

Ritkán látható felvételeket tett közzé a brit rendőrség. Egy ATM közelében elhelyezett biztonsági kamera képe azt mutatja, milyen egyszerűen szerelnek fel a bűnözők a készülékre egy olyan eszközt, amellyel könnyedén leolvashatják a bankkártyák titkos adatait.

9 ezer PIN-kódot szerzett meg az a bűnöző, aki egy Somerset-i bankjegykiadó automatára helyezett fel egy illegális adatszerző-eszközt. A Nagy-Britanniában élő román származású férfi olyan adatokhoz jutott hozzá, amelyekkel akár 3 millió fontot (1 milliárd forint) is elcsalhatott volna.

A rendőrség tájékoztatása szerint a csaló egy jól szervezett bűnbanda tagjaként helyezett fel egy leolvasó eszközt egy áruháznál található bankjegykiadó automatára. A rendőrök akkor kapták el, amikor visszament a készülékért, amivel addigra már több ezer bankkártya adatait megszerezte.

Az idióta PIN-kódokra is rászállnak a bankok - KATTINTS!

A felhasználók mindössze annyit tapasztalhattak, hogy az automata lassabban húzza be kártyájukat: a készülék így olvasta le az adatokat, miközben egy apró kamera a billentyűzetre volt irányítva, így rögzítette a bankkártyákhoz tartozó PIN-kódokat. Az esetről beszámoló brit sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy kiválóan szervezett bűnbandák szakosodnak a bankkártyás csalásokra, akik a legmodernebb készülékeket használva, komoly számítástechnikai ismeretekkel rendelkezve végzik tevékenységüket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Klónozás a háttérben

A bűnelkövetés módja arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgoztak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig máshol (például olyan országokban, ahol inkább a régi típusú, mágnescsíkos kártyák az elterjedtek) használták volna fel.

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja - annak felderítéséig - egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A klónozott bankkártyákat legtöbb esetben ATM-es készpénzfelvételre használják, igen ritka, hogy vásárlás is történjen vele. Ennek oka, hogy a klónozott bankkártyákon általában nem szerepelnek a bankkártya biztonsági elemei (pl. hologram, speciális karakter az előlapon, stb.). A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A bankok azonban mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan ellenlépéseket alakítsanak ki az ATM-eken, hogy ilyen eszközök felszerelését nagyban megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. A bankok monitor rendszere és az ügyfeleknek küldött SMS ugyanakkor általában nagyon rövid idő alatt kiszűrik ezeket a tranzakciókat, az ügyfelet pedig rövid vizsgálat után teljes mértékben kártalanítja a bank.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank szolgáltatás: azaz a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. A vásárlási limitek változtatásnak nincs költsége. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm