13 °C Budapest

Új csalás! Ilyen könnyen lenyúlhatják a pénzed a számládról

2012. szeptember 11. 05:23

Bár a bankkártya-biztonság látványos fejlődésnek indult az elmúlt években, a csalók, bűnözők is erősen próbálják tartani a lépést. Az adatlopásra sokszor ott kerül sor, ahol a leggyengébb a védelem: a felhasználók számítógépein. A technológia fejlődését jól mutatja, hogy ma már vannak olyan vírusok, trójai kártevő, amelyek arra is képesek, hogy az SMS-üzenetekben érkező banki tranzakciós azonosítókat elfogják, és ezeket felhasználva hamis egyenleget mutassanak a bankszámla-tulajdonosok felé.

Egy friss magyar felmérés készítői arról számoltak be, hogy száz magyar bankkártya-tulajdonosból hatnál történt már visszaélés a kártyájával. Az összesített kár az óvatos becslések szerint is eléri az 1,5 milliárd forintot.

A G Data vírusirtócég 1200 fős reprezentatív felmérésében a válaszadók 6 százaléka számolt be arról, hogy már előfordult, hogy ismeretlen személy visszaélt kártyájával. Mindez azt jelenti, hogy összességében legalább 250-300 ezer incidens történhetett eddig magyar állampolgárokkal.

A hitelkártyákkal történő visszaélések során okozott kár mértéke az esetek 26 százalékában elérte vagy meghaladta a 20 ezer forintot, 40 százalékában 20 ezer forintnál kisebb összegű volt, míg 31 százalékban sikerült megakadályozni a közvetlen károkozást. Mindez legalább 1,5 milliárd forint közvetlen veszteséget jelent, melyhez kapcsolódóan a válaszadók 62 százaléka nyilatkozta azt, hogy az okozott kárt nem térítette meg a bank. Emellett a visszaélések 55 százalékában volt szükség új bankkártya igénylésére, és ezen esetek 75 százalékában az ügyfelet terhelték az új kártya kiállításának költségei.

A számítógépeken a leggyengébb a védelem

Szakértők szerint a netbankolás és a mobilbankolás terjedésével tovább növekedhet az incidensek száma, mivel folyamatosan újabb kártevők jelennek meg, melyek a bankkártyák adatait próbálják megszerezni. Míg Magyarországon 2009-ben még csupán az internetezők 46 százaléka vett igénybe netbank szolgáltatást, ez az arány 2011-ben már 57 százalék volt.

Ahogy egyre több felhasználó használja bankkártyáját az interneten, ez a bűnözők számára egyre csábítóbb vadászterületet jelent. A Magyarországon terjedő vírusok havi 10-es toplistáján rendszeresen 4-5 trójai program szerepel. A bűnözők megszerzik a bankkártyaadatokat, de a legújabb trójaiak már ennél jóval többre képesek. Utalásokat hajtanak végre a felhasználók nevében, sőt a cselekmény felderítésének megnehezítése érdekében még az egyenlegét is meghamisítják.

Már a telefonunkat támadják

A ma terjedő trójai kártevők arra is képesek, hogy az SMS-üzenetekben érkező banki tranzakciós azonosítókat elfogják, és ezeket felhasználva hamis egyenleget mutassanak a bankszámla-tulajdonosok felé - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Maulis Csaba internetbiztonsági szakértő. A kártevők egy alkalmazásban rejtőzve juthatnak be okostelefonunkba, annak telepítésével kezdik meg tevékenységüket (jellemzően például ingyenes csengőhang, háttérkép letöltésével kerülhetnek készülékünkbe). Leginkább onnan vehetjük észre, hogy készülékünkben ilyen trójai garázdálkodik, ha gyakran kér valamilyen - addig nem tapasztalt - biztonsági frissítést, beállítást (ezek alapvetően mind hamis, információszerzésre irányuló jelzések). Maulis Csaba azt tanácsolja, ilyenkor azonnal ellenőrizzük le bankszámlánkat, vegyük fel a kapcsolatot bankunkkal, és jelezzük nekik a veszély gyanúját. A megelőzésben segíthet, ha készülékünkre feltelepítünk egy vírusirtó programot.

Óvatosan használjuk a netbankot

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az elektronikus pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos adatmásolásról, adathalászatról időnként szárnyra kapó hírek sokakat elbizonytalanítanak az elektronikus bankolás biztonságával kapcsolatban.

Azt tanácsolják, használjunk víruskereső valamint a trójai alkalmazások elleni védelmet nyújtó programot és rendszeresen frissítsük azt. A vírusirtó vagy antivírus program célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. Ma már számtalan ingyenesen letölthető vírusirtó program létezik, melyek használata és frissítése egyszerű. A vírusirtókkal rendszeres vírusirtás is végezhető, de e programok folyamatosan is tudják figyelni a számítógép kommunikációját és kiszűrik a káros állományokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A PSZÁF azt ajánlja, telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk. A tűzfal az illetéktelen hálózati hozzáféréseket megakadályozó szoftveres vagy hardveres eszköz, amely a kommunikáció folyamatába beépülve figyeli és szabályozza az átáramló forgalmat. A tűzfalakat általában az internetre kapcsolt számítógépek és helyi hálózatok védelmére alkalmazzák, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a hálózathoz és a számítógépeken tárolt adatokhoz. Fontos megjegyezni, hogy az ingyenesen letölthető vírusvédő programok nem rendelkeznek beépített tűzfal-funkcióval, ezért azt külön kell telepíteni az antivírus program mellé.

Fontos, hogy interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket. Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa. Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére. Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben tartsunk be néhány fontos biztonsági szabályt:

Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!

Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.

Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.

Az internetes rendszerből ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki.

Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adatainak biztonsága érdekében ne küldjük tovább.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm