Ennyi magyarnak van elege bankjából

Pénzcentrum
2012. november 1. 11:01

Alakossági ügyfelek mindössze 31%-a váltott bankot az elmúlt tíz évben Magyarországon - mutatja a Budapest Bank felmérése, amelyből az is kiderült, hogy mindössze 8% tervezi, hogy új pénzintézetet választ a következő évben.

A Budapest Bank a lakossági ügyfelek bankhűségének feltérképezése céljából évente ismétlődő kutatás-sorozatot indított , amely azt vizsgálja, hogyan viszonyulnak a magyarok az elsődleges bankjukhoz, azaz főbankjukhoz. A felmérés szerint a magyarok döntő többsége elégedett jelenlegi főbankjával, mindössze 8% tervezi, hogy váltani fog. Sokan azért nem mennek másik pénzintézethez, mert attól tartanak, hogy a bankváltás túl sok sorban állással, ügyintézéssel jár. Ezeket az előítéleteket cáfolják azok tapasztalatai, akik már váltottak bankot: ez ugyanis a legtöbb esetben két óránál is rövidebb idő alatt lezajlott.

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok átlagosan 1,6 banki kapcsolattal rendelkeznek, főbankjukkal való kapcsolatuk pedig átlagosan 6,5 évre tekint vissza. A válaszok alapján a lakosság 61%-ának csak egy bankja van, míg 25% két, 14% pedig három vagy több pénzintézettel is kapcsolatban áll. A többes banki kapcsolat leggyakoribb oka, hogy az ügyfél más-más pénzintézetnél vett igénybe hitelt illetve megtakarítási, valamint folyószámla-szolgáltatást, esetleg több pénzintézetnél is van hitele.

A főbank kiválasztásakor a legfőbb szempont a számla fenntartási költsége, a kiterjedt ATM-hálózat és a kényelmesen megközelíthető bankfiók. Egyre fontosabb az ügyfelek számára a bank jó hírneve és megbízhatósága, de az is figyelemreméltó, hogy a válaszadók 38%-a számára a jól működő internetbank és mobilbank is lényeges szempont.

A lakossági ügyfelek mindössze 31%-a váltott bankot az elmúlt tíz évben. Ennek elsődleges oka az előző pénzintézettel való elégedetlenség (55%), illetve az új banktól kapott jobb ajánlat (38%) volt. 15% nem saját döntéséből, hanem a jelzáloghitel előfeltételeként cserélte le főbankját, de gyakori a munkahelyváltás kapcsán történő bankváltás is (13%).

A jelenlegi főbankjával a magyarok döntő többsége elégedett, mindössze 8% tervezi, hogy más pénzintézetet választ a következő évben. Jóval magasabb azok aránya (45%), akik a jövőben igénybe vennének valamilyen szolgáltatást egy másik pénzintézetnél is, a jelenlegi főbanki kapcsolat fenntartása mellett. A bankváltást tervezők között magas arányban vannak a mostani bankjukkal elégedetlen középkorúak és a legfiatalabbak (18-29 évesek), a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a nagyvárosokban élők, valamint a modern technikai eszközöket (internetbankot, okostelefont) szívesen használók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Banki Mobilitási Index idei értéke 30,2. Az index 100 fokú skálán méri az elsődleges bankhoz való hűséget: minél magasabb az index értéke, annál erősebb a bankváltási szándék a magyar ügyfelek körében. Az index három fő összetevőből számítódik: az ügyfelek banki kapcsolatának erőssége, a bankváltási szándék és a váltást elősegítő attitűdök. Az index idei értéke azt jelzi, hogy a magyarok alapvetően elégedettek bankjukkal, ugyanakkor egyes csoportok készek új bankot, új szolgáltatásokat kipróbálni anélkül, hogy a főbankjukat lecserélnék.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?