Ennyi magyarnak van elege bankjából

Pénzcentrum
2012. november 1. 11:01

Alakossági ügyfelek mindössze 31%-a váltott bankot az elmúlt tíz évben Magyarországon - mutatja a Budapest Bank felmérése, amelyből az is kiderült, hogy mindössze 8% tervezi, hogy új pénzintézetet választ a következő évben.

A Budapest Bank a lakossági ügyfelek bankhűségének feltérképezése céljából évente ismétlődő kutatás-sorozatot indított , amely azt vizsgálja, hogyan viszonyulnak a magyarok az elsődleges bankjukhoz, azaz főbankjukhoz. A felmérés szerint a magyarok döntő többsége elégedett jelenlegi főbankjával, mindössze 8% tervezi, hogy váltani fog. Sokan azért nem mennek másik pénzintézethez, mert attól tartanak, hogy a bankváltás túl sok sorban állással, ügyintézéssel jár. Ezeket az előítéleteket cáfolják azok tapasztalatai, akik már váltottak bankot: ez ugyanis a legtöbb esetben két óránál is rövidebb idő alatt lezajlott.

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok átlagosan 1,6 banki kapcsolattal rendelkeznek, főbankjukkal való kapcsolatuk pedig átlagosan 6,5 évre tekint vissza. A válaszok alapján a lakosság 61%-ának csak egy bankja van, míg 25% két, 14% pedig három vagy több pénzintézettel is kapcsolatban áll. A többes banki kapcsolat leggyakoribb oka, hogy az ügyfél más-más pénzintézetnél vett igénybe hitelt illetve megtakarítási, valamint folyószámla-szolgáltatást, esetleg több pénzintézetnél is van hitele.

A főbank kiválasztásakor a legfőbb szempont a számla fenntartási költsége, a kiterjedt ATM-hálózat és a kényelmesen megközelíthető bankfiók. Egyre fontosabb az ügyfelek számára a bank jó hírneve és megbízhatósága, de az is figyelemreméltó, hogy a válaszadók 38%-a számára a jól működő internetbank és mobilbank is lényeges szempont.

A lakossági ügyfelek mindössze 31%-a váltott bankot az elmúlt tíz évben. Ennek elsődleges oka az előző pénzintézettel való elégedetlenség (55%), illetve az új banktól kapott jobb ajánlat (38%) volt. 15% nem saját döntéséből, hanem a jelzáloghitel előfeltételeként cserélte le főbankját, de gyakori a munkahelyváltás kapcsán történő bankváltás is (13%).

A jelenlegi főbankjával a magyarok döntő többsége elégedett, mindössze 8% tervezi, hogy más pénzintézetet választ a következő évben. Jóval magasabb azok aránya (45%), akik a jövőben igénybe vennének valamilyen szolgáltatást egy másik pénzintézetnél is, a jelenlegi főbanki kapcsolat fenntartása mellett. A bankváltást tervezők között magas arányban vannak a mostani bankjukkal elégedetlen középkorúak és a legfiatalabbak (18-29 évesek), a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a nagyvárosokban élők, valamint a modern technikai eszközöket (internetbankot, okostelefont) szívesen használók.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Banki Mobilitási Index idei értéke 30,2. Az index 100 fokú skálán méri az elsődleges bankhoz való hűséget: minél magasabb az index értéke, annál erősebb a bankváltási szándék a magyar ügyfelek körében. Az index három fő összetevőből számítódik: az ügyfelek banki kapcsolatának erőssége, a bankváltási szándék és a váltást elősegítő attitűdök. Az index idei értéke azt jelzi, hogy a magyarok alapvetően elégedettek bankjukkal, ugyanakkor egyes csoportok készek új bankot, új szolgáltatásokat kipróbálni anélkül, hogy a főbankjukat lecserélnék.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem