Százmilliós kártyacsalás: magyar bűnözők határtalan módszerei

2013. február 13. 10:50

Magyar bűnözők a kártyacsalások élvonalában A jelek szerint világszínvonalat képviselnek a magyar bűnözők a bankkártyás lenyúlásokban. A napokban az Egyesült Államokban emeltek vádat az elmúlt évek egyik nagy kártyabalhéjában: az egyik vádlott magyar származású, a csaláshoz szükséges eszközöket is itthon "gyártották".

Hatezer bankkártya adatait szerezték meg azok a bűnözők, akik ellen hétfőn emeltek vádat a New York-i ügyészség. A csalók speciális módszerükkel 3 millió dollárt - 645 millió forint - nyúltak le - írja a Forbes üzleti hírportál.

Az ügy igazi érdekessége, hogy a szálak Magyarországra vezetnek: úgy tudni, az elkövetői banda tagjai között voltak magyar származásúak, sőt, a kártyaadatok megszerzéséhez szükséges eszközöket is tőlünk szállították. Az amerikai sajtó szerint ezek kimondottan magas színvonalon előállított, high-tech eszközök voltak, a csalók pedig precízen, gyorsan és nagy szakértelemmel végezték munkájukat.

A bankjegykiadó automatákhoz olyan leolvasó készülékeket telepítettek, amelyekkel megszerezték a kártyák adatait, sőt, apró kamerákat is telepítettek az automatákhoz, amelyekkel hozzáfértek az áldozatok PIN-kódjához. Ezen adatok birtokában egy klónozott kártyával gyakorlatilag ellopták a számlákon levő pénzeket.

A banda 2012 áprilisa és decembere között tevékenykedett több amerikai államban is, az ügyészség szerint a szervezet vezetői akár 30 év börtönbüntetést is kaphatnak.


Nem csak Amerikában

Egy másik bűnszervezet ellen Magyarországon folyik büntetőeljárás, meglehetősen hasonló ügyben. A banda a vád szerint Magyarország mellett másik négy európai országban csapolt meg számlákat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az adatszerzéseket Magyarország mellett Németországban, Olaszországban, Csehországban és Dániában hajtották végre, a hamis készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel való visszaéléseket pedig Magyarországon, valamint Csehországban, Dániában és Kanadában követték el. Lapértesülések szerint a bűnszervezet tagjai korábban, börtönéveik alatt oktatták ki egymást a kártyás csalások módszereire.

ÍGY VÉDEKEZHETSZ A KÁRTYÁS LENYÚLÁSOK ELLEN

Mint arról néhány napja beszámoltunk, elmúlt hetekben ismét magyar bankkártyákat támadtak a csalók. Információink szerint mágnescsíkos kártyákról nyúltak le komoly összegeket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?