6 °C Budapest

Százmilliós kártyacsalás: magyar bűnözők határtalan módszerei

2013. február 13. 10:50

Magyar bűnözők a kártyacsalások élvonalában A jelek szerint világszínvonalat képviselnek a magyar bűnözők a bankkártyás lenyúlásokban. A napokban az Egyesült Államokban emeltek vádat az elmúlt évek egyik nagy kártyabalhéjában: az egyik vádlott magyar származású, a csaláshoz szükséges eszközöket is itthon "gyártották".

Hatezer bankkártya adatait szerezték meg azok a bűnözők, akik ellen hétfőn emeltek vádat a New York-i ügyészség. A csalók speciális módszerükkel 3 millió dollárt - 645 millió forint - nyúltak le - írja a Forbes üzleti hírportál.

Az ügy igazi érdekessége, hogy a szálak Magyarországra vezetnek: úgy tudni, az elkövetői banda tagjai között voltak magyar származásúak, sőt, a kártyaadatok megszerzéséhez szükséges eszközöket is tőlünk szállították. Az amerikai sajtó szerint ezek kimondottan magas színvonalon előállított, high-tech eszközök voltak, a csalók pedig precízen, gyorsan és nagy szakértelemmel végezték munkájukat.

A bankjegykiadó automatákhoz olyan leolvasó készülékeket telepítettek, amelyekkel megszerezték a kártyák adatait, sőt, apró kamerákat is telepítettek az automatákhoz, amelyekkel hozzáfértek az áldozatok PIN-kódjához. Ezen adatok birtokában egy klónozott kártyával gyakorlatilag ellopták a számlákon levő pénzeket.

A banda 2012 áprilisa és decembere között tevékenykedett több amerikai államban is, az ügyészség szerint a szervezet vezetői akár 30 év börtönbüntetést is kaphatnak.


Nem csak Amerikában

Egy másik bűnszervezet ellen Magyarországon folyik büntetőeljárás, meglehetősen hasonló ügyben. A banda a vád szerint Magyarország mellett másik négy európai országban csapolt meg számlákat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adatszerzéseket Magyarország mellett Németországban, Olaszországban, Csehországban és Dániában hajtották végre, a hamis készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel való visszaéléseket pedig Magyarországon, valamint Csehországban, Dániában és Kanadában követték el. Lapértesülések szerint a bűnszervezet tagjai korábban, börtönéveik alatt oktatták ki egymást a kártyás csalások módszereire.

ÍGY VÉDEKEZHETSZ A KÁRTYÁS LENYÚLÁSOK ELLEN

Mint arról néhány napja beszámoltunk, elmúlt hetekben ismét magyar bankkártyákat támadtak a csalók. Információink szerint mágnescsíkos kártyákról nyúltak le komoly összegeket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem