Bankkártyák milliói veszélyben: a boltoknál lehet a hiba

2012. július 31. 05:23

Minden jel szerint kisebb bankkártya-pánik van kibontakozóban Nagy-Britanniában. A gondot egy újfajta csalási technológia lehetősége jelenti, amely a boltokban kihelyezett POS-terminálokat támadhatja. Magyar szakemberek szerint nálunk egyelőre nem jelentkeznek a tünetek.

Egybehangzó lapértesülések szerint kisebb bankkártya-pánik jelei tapasztalhatóak Nagy-Britanniában. Egy friss vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy több millió bankkártya-adat van veszélyben, mivel bűnözők egy viszonylag egyszerű módszerrel támadást követhetnek el boltokban kihelyezett POS-terminálok ellen (POS: Point of Sale, azaz a vásárlás helye. Olyan berendezés, mely a bankkártyával történő fizetésre, illetve készpénzfelvételre szolgál).

A csalási technológia lényege, hogy a bűnözők egy átlagos bolt átlagos POS-termináljánál fizetnek egy átalakított bankkártyával. A nap végén visszatérnek ugyanabba a boltba, ugyanahhoz a terminálhoz, ismét fizetnek egy trükkös kártyával, amelynek segítségével megszerzik az összes aznapi vásárló bankkártya adatait, köztük az azonosításhoz szükséges PIN-kódokat. Ilyen átalakított bankkártyákhoz viszonylag egyszerűen hozzá lehet jutni az interneten, Kínából, vagy akár Közép-Európából is.

A hírek szerint az ügyben érintett a POS-terminálokat gyártó Verifone, amely a szigetország termináljainak 75 százalékát szállítja. A csalás lehetőségére egy szoftverbiztonsággal foglalkozó cég hívta fel a figyelmet. A Verifone közleményében kiemelte, hogy a csalás csak régebbi kártyaolvasóiknál lehetséges, és a lehető leghamarabb -még mielőtt konkrét bűncselekményeket követnének el- frissítik a szóban forgó készülékek (amiből több százezer is lehet) szoftverét.

Magyarországon egyelőre nem jelentkezett ez a probléma - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Márki László, a kártyarendszerekkel-és szolgáltatásokkal foglalkozó Cardnet Zrt. fejlesztési és üzemeltetési igazgatója. A szakember szerint nem lehet egyértelműen kizárni, hogy nálunk nem lesz szükség beavatkozásra a készülékgyártó részéről, azonban a hazai piacon meglehetősen kevés készülék lehet érintett, ráadásul a probléma Nagy-Britanniában is csak a tesztelések során jelentkezett, így a magyar vásárlóknak nincs okuk aggodalomra, a kártyás fizetés továbbra is biztonságosnak számít.

Mire kellenek az adatok?

A kártyaadatok megszerzése a csalók számára akkor lehet értékes, ha úgynevezett klónozásos technikával dolgoznak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták, POS-terminálok használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel megszerzik, a klónozott kártyákat pedig máshol - leginkább egy távoli országban- használják fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja - annak felderítéséig - egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank szolgáltatás: azaz a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.

A bolti vásárlás során ugyanakkor ritkán kerülnek illetéktelen kézbe bankkártya-adatok, de a vásárlásnál nagyon fontos, hogy védjük PIN-kódunkat. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy lehetőleg takarjuk el a PIN-padet, azaz a numerikus billentyűzetet, amikor az üzletben megadjuk a kódot. Szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a kártyás vásárlás sokkal biztonságosabb, mint a készpénzfelvétel, ráadásul díjmentes is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?