13 °C Budapest

Mobilnetezz olcsón: itt vannak a legjobb tarifák

2011. július 1. 14:32

Előző körképünkkel ellentétben most kivétel nélkül minden szolgáltatónál találunk megfelelő mobilinternet csomagot. Az átverések időszakának úgy néz ki, hogy vége lehet. A körültekintő okostelefon tulajdonosok végre szabadon böngészhetnek okostelefonján. Milyen csomagok vannak és mire figyeljünk?

Másfélmillió mobilinternet előfizetés van az országban, a telefonokat már 0 forintért is kínálnak a szolgáltatók, de akár kártyafüggetlenül is bárkinek elérhetővé váltak. Az utcán való netezés már messze nem számít luxusnak, de spórolni azért érdemes. A friss piaci körképünkből kiderül, hogy lehet 500 forintos havidíjért internetezni, de ennyiért csak levelek küldésére és fogadására elegendő forgalmi keretet kapunk. Kicsivel többet 2000 ezer forint körüli összeget kell havonta fizetnünk a teljesebb élményért. De ezek a csomagok is még csak korlátozott forgalmi keretet biztosítanak.

Ami változott

Az utolsó körképünk óta sok minden megváltozott, nekünk kedvező irányba. Ma már egy szolgáltatónál sem jellemző a túlforgalmazási díj. Ezt akkor kellett megfizetnünk, ha a havidíjban foglalt forgalmi keret kihasználása után kezdtünk el böngészni a világhálón. Ez volt az oka az igazán magas internetszámláknak. A keret kimerítése utáni díjak nagysága rögtön megdobta a számlákat, akár 1-2 megabyte (MB) le-feltöltése esetén (1-2 kép). Ez szerencsére mára megszűnt, csak a Telenor legolcsóbb csomagja esetén kell ezzel számolnunk.

Jelenleg ez eddigi szolgáltatói hozzáállással szemben szinte minden csomag esetén a keret elfogyasztása után csak a sávszélesség lesz korlátozva, így továbbra is használhatjuk az internetet egy jóval lassabb sebességen. Nem kerülhetnek plusz nullák a havi számlánk végösszegéhez.

Ami nem változott

Tessék csemegézni: ki milyen netet szeretne?


Külföldön, akár még csak az unión belül is meglepetés érhet minket. A határon túli netezés nem lett olcsóbb az elmúlt hónapokban. Már a telefon megvétele után az első dolgunk lehet a 'Roaming data' funkció kikapcsolása a telefonon, ezzel letilthatjuk az idegen szolgáltatókon keresztüli adatkommunikációt. Ezt általában a hálózati beállításoknál tehetjük meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kifejezetten telefonokra szánt csomagok jellemzője nem a korlátlan forgalmi keret, hiszen ez a leggyakrabban csak kiegészítője egy otthoni gyakrabban használt előfizetésnek. Továbbra is állítjuk, hogy egy mobileszközön való netezéshez nem kell igazán nagy forgalmi keret, amikor csak lehet használjunk WIFI (vezeték nélküli internet) kapcsolatot. Alkalmazások telepítése, frissítése nagyobb adatok letöltésekor tegyük ezt. Több böngésző használatával az adatmennyiség is csökkenthető, például az Opera Mini tömörített formában küldi a telefonunkra a megjelenített weboldal adatait.

Milyen csomagot válasszunk?

Az árak nem változtak igazán három hónap alatt, de végre nem érezhetjük azt, hogy a túlforgalmazási díjon akar megkopasztani minket bármelyik szolgáltató is. Ahogy már írtuk egyedül a Telenor legolcsóbb csomagja esetén érdemes a szokásosnál jóval inkább odafigyelni az adatforgalmunkra. Egy a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság által hozott határozata a közelmúltban büntette meg a T-mobilt azért, mert kérés nélkül aktiválta internet szolgáltatását az új előfizetőnek. Bővebben itt!Ezzel tényleg vége lehet a tízezres mobilinternetes számlák korszakának.

A jelenlegi helyzetben nem tudunk egyetlen szolgáltatót sem kiemelni, hasonló áron tudunk internetezni mindenhol. Nagy előrelépés lenne a szolgáltatások területén a több előfizetés közötti (családon belüli) megosztás lehetősége. Az okostelefonok már a diákok számára is elérhető, de nagy költség lenne minden családtagnak külön internet előfizetés vásárlása, ezt helyettesíthetné egy megosztható letöltési kerettel rendelkező csomag. Ilyen még sehol nem elérhető.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem