18 °C Budapest

Mobilnetezz olcsón: itt vannak a legjobb tarifák

2011. július 1. 14:32

Előző körképünkkel ellentétben most kivétel nélkül minden szolgáltatónál találunk megfelelő mobilinternet csomagot. Az átverések időszakának úgy néz ki, hogy vége lehet. A körültekintő okostelefon tulajdonosok végre szabadon böngészhetnek okostelefonján. Milyen csomagok vannak és mire figyeljünk?

Másfélmillió mobilinternet előfizetés van az országban, a telefonokat már 0 forintért is kínálnak a szolgáltatók, de akár kártyafüggetlenül is bárkinek elérhetővé váltak. Az utcán való netezés már messze nem számít luxusnak, de spórolni azért érdemes. A friss piaci körképünkből kiderül, hogy lehet 500 forintos havidíjért internetezni, de ennyiért csak levelek küldésére és fogadására elegendő forgalmi keretet kapunk. Kicsivel többet 2000 ezer forint körüli összeget kell havonta fizetnünk a teljesebb élményért. De ezek a csomagok is még csak korlátozott forgalmi keretet biztosítanak.

Ami változott

Az utolsó körképünk óta sok minden megváltozott, nekünk kedvező irányba. Ma már egy szolgáltatónál sem jellemző a túlforgalmazási díj. Ezt akkor kellett megfizetnünk, ha a havidíjban foglalt forgalmi keret kihasználása után kezdtünk el böngészni a világhálón. Ez volt az oka az igazán magas internetszámláknak. A keret kimerítése utáni díjak nagysága rögtön megdobta a számlákat, akár 1-2 megabyte (MB) le-feltöltése esetén (1-2 kép). Ez szerencsére mára megszűnt, csak a Telenor legolcsóbb csomagja esetén kell ezzel számolnunk.

Jelenleg ez eddigi szolgáltatói hozzáállással szemben szinte minden csomag esetén a keret elfogyasztása után csak a sávszélesség lesz korlátozva, így továbbra is használhatjuk az internetet egy jóval lassabb sebességen. Nem kerülhetnek plusz nullák a havi számlánk végösszegéhez.

Ami nem változott

Tessék csemegézni: ki milyen netet szeretne?


Külföldön, akár még csak az unión belül is meglepetés érhet minket. A határon túli netezés nem lett olcsóbb az elmúlt hónapokban. Már a telefon megvétele után az első dolgunk lehet a 'Roaming data' funkció kikapcsolása a telefonon, ezzel letilthatjuk az idegen szolgáltatókon keresztüli adatkommunikációt. Ezt általában a hálózati beállításoknál tehetjük meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kifejezetten telefonokra szánt csomagok jellemzője nem a korlátlan forgalmi keret, hiszen ez a leggyakrabban csak kiegészítője egy otthoni gyakrabban használt előfizetésnek. Továbbra is állítjuk, hogy egy mobileszközön való netezéshez nem kell igazán nagy forgalmi keret, amikor csak lehet használjunk WIFI (vezeték nélküli internet) kapcsolatot. Alkalmazások telepítése, frissítése nagyobb adatok letöltésekor tegyük ezt. Több böngésző használatával az adatmennyiség is csökkenthető, például az Opera Mini tömörített formában küldi a telefonunkra a megjelenített weboldal adatait.

Milyen csomagot válasszunk?

Az árak nem változtak igazán három hónap alatt, de végre nem érezhetjük azt, hogy a túlforgalmazási díjon akar megkopasztani minket bármelyik szolgáltató is. Ahogy már írtuk egyedül a Telenor legolcsóbb csomagja esetén érdemes a szokásosnál jóval inkább odafigyelni az adatforgalmunkra. Egy a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság által hozott határozata a közelmúltban büntette meg a T-mobilt azért, mert kérés nélkül aktiválta internet szolgáltatását az új előfizetőnek. Bővebben itt!Ezzel tényleg vége lehet a tízezres mobilinternetes számlák korszakának.

A jelenlegi helyzetben nem tudunk egyetlen szolgáltatót sem kiemelni, hasonló áron tudunk internetezni mindenhol. Nagy előrelépés lenne a szolgáltatások területén a több előfizetés közötti (családon belüli) megosztás lehetősége. Az okostelefonok már a diákok számára is elérhető, de nagy költség lenne minden családtagnak külön internet előfizetés vásárlása, ezt helyettesíthetné egy megosztható letöltési kerettel rendelkező csomag. Ilyen még sehol nem elérhető.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?