23 °C Budapest

Mikor jönnek a filléres okostelefonok?

2011. április 29. 11:32

Nem költenénk többet 30 ezer forintnál okostelefonunkra, de ennyiért még nem igazán lehet találni még minden funkcióval ellátott készüléket. Összeszedtük a legolcsóbb, de már tényleg okostelefonnak nevezhető készülékek árait.

Azokat a telefonokat nevezünk okosnak, amelyek képesek különböző fejlesztők által készített alkalmazásokat futtatni és rendelkeznek legalább 3G internetkapcsolattal. Az alábbi lista tartalmazza azokat a készülékeket, amelyeket elérhetünk viszonylag alacsony áron a szolgáltatóknál. Az előfizetéssel olcsóbban is okostelefonhoz juthatunk, de akkor már több éves hűségnyilatkozatot kell tennünk.

A havi számlánkat sem szeretjük, ha elszáll. 5000 forintnál többet csak kevesen költenek többet okostelefonjuk internet elérésére és a telefonásásra. Pénzcentrum.hu összeállítása segíthet, hogy ne is keljen enynire a szebünkbe nyúlni.

Korábbi mobilnetes tarifaválasztónk

Hiába rendelkezünk a legmodernebb ketyerével, ha nem tudjuk kihasználni a tudását. Internetkapcsolatra útközben is szükségünk lesz, hiszen a sötét képernyőt nem érdemes bámulni. De nem mindegy mennyiért! A készülék megismerésével sokat spórolhatunk a számlánk végösszegén, Pénzcentrum.hu ebben kíván segíteni. Ne fizessünk tízezreket mobilszolgáltatónknak a telefon internetkapcsolatáért!

Azokat a telefonokat nevezünk okosnak, amelyek képesek különböző fejlesztők által készített alkalmazásokat futtatni. Így már a készülék megvásárlásakor szükségünk lesz internetkapcsolatra az általunk használni kívánt alkalmazások telepítéséhez. De szinte minden ilyen készülék rendelkezik vezeték nélküli internetmegosztáshoz szükséges wifi támogatással, így a nagyobb adatforgalmat igénylő kezdeti feladatokhoz vagy akár később is használhatjuk ezt a drágább mobilinternet helyett. Nem ritka ma már az ilyen kapcsolat akár az utcán, egy kávé vagy sör mellett szinte bármelyik vendéglátóhelyen használhatjuk. A mozikban, a kávéházakban és a plázákban kapcsoljuk be, ha szükséges kérjünk segítséget a személyzettől.

Csökkentsük tovább mobilköltségeinket!

Ne érjen bennünket meglepetés, ha külföldre utazunk, hiszen ekkor könnyen feltornázhatjuk az internetszámlánkat több tízezres kategóriába. Az első dolgunk legyen a 'Roaming data' funkció kikapcsolása a telefonon. Ezt általában a hálózati beállításoknál tehetjük meg. Ezzel megkímélhetjük magunkat a nem magyar hálózatokon esetlegesen keletkező méregdrága adatkommunikációtól.

A feltelepített alkalmazások nagy része akkor is kíván kapcsolatot, amikor épp utazunk és nem lehetünk wifi közelben, de a hazai mobilinternetdíjak mellett érdemes spórolni. Több alkalmazás kipróbálása után töröljük azokat, amelyeket nem fogunk használni. Erre a feladatra is találunk segédprogramot. Az E-mail, az időjárás előrejelzés, a csevegő szolgáltatások alapfunkcióként is telepítve vannak a legtöbb telefonon. Aggódnunk sem kell miattuk, mivel kevés adatot töltenek le tudtunkon kívül. Böngészés közben viszont könnyen nagyobb adattömegeket húzhatunk le telefonunkra. De például Opera Mini böngésző használatával ez az adatmennyiség is csökkenthető, ez a program tömörített formában küldi a telefonunkra a megjelenített weboldal adatait.

A Három legfőbb mobil operációs rendszer mindegyikére létezik valamilyen hálózati forgalmat figyelő alkalmazás. Használjuk ezeket már a kezdetektől fogva, így megelőzhetjük a magas túlforgalmazási díjakat! Beállíthatjuk az alkalmazásoknak, hogy csak wifi kapcsolat esetén használják a hálózatot és mindaddig, amíg ilyet nem találnak, ne frissítsék magukat. Az Android, az Apple IOS és Windows Phone a három fő rendszer, mindegyik market-én meg is találhatjuk a kellő alkalmazásokat. Kérjünk segítséget az első lépések megtételéhez az eladótól, a beállítások és alkalmazások telepítésében is segíteni tudnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Milyen előfizetést válasszunk?

Útközben e-mailjeinkel, a szükséges alkalmazásokkal együtt telefonon nehéz összehozni iszonyatosan nagy adatforgalmat, hacsak nem vagyunk túl figyelmetlenek, vagy nem akarunk többször online videókat nézegetni két wifi kapcsolat között. Ezek alapján könnyebben választhatunk olyan csomagokat telefonunk mellé, amely nem tartalmaz több mint 0,5GB (500MB) adatforgalmat.

Összefoglaló táblázatunkban a szolgáltatók kínálatában elérhető mobilinternetezésre szánt csomagokat hasonlítottuk össze.


A legkisebb csomagok esetében alig van különbség a szolgáltatók között. A Vodafone kínál a többieknél kisebb 50MB-os forgalmi keretet, de legalább forgalmi keret átlépés esetén nem számol fel túlforgalmazási díjat. A Telenornál is található 50 MB-os csomag, ami 590 Ft-os havidíjért 32 FT/MB túlforgalmazási díj mellett nyújt hasonló szolgáltatást. Ezek a csomagok még szűkösek lehetnek az okostelefon teljes funkcionalitásának kiaknázásához, de a túlforgalmazási díj nélküli csomagokat bátran választhatjuk. Ebben az esetben a Telenor ajánlata a legkedvezőbb. Amennyiben nem kívánunk sebességkorlátozást akkor ott a T-Mobile Net 100 MB csomagja, bár ekkor a drága díj miatt nagyon figyelnünk kell, hogy mennyivel lépjük túl a keretünket.

A Nagyobb csomagok 500MB és 1GB adatforgalommal már bőven elegendőek lehetnek minden aktív mobilinternetezőnek, persze itt is előny, ha esetlegesen nincs túlforgalmazási díj. A döntés meghozatalakor mérlegeljük valóban a nagyobb csomagra van-e szükségünk, valamint a forgalommérő alkalmazások segítségével felmérhetjük saját igényeinket és akár következő hónapban válthatunk, amennyiben nincs hűségnyilatkozatunk. Legtöbb esetben a már meglévő mobil internet előfizetésünk mellé vásárolunk internet szolgáltatást, de a Vodafone és a Telenor is nyújt 10 forint különbséggel olyan 500 MB-os csomagot, amelyekkel nem kell többletfizetéstől tartanunk. Nyugodt szívvel választhatjuk ezeket.

Mielőtt viszont az előfizetéseket megkötnénk, mindenképp nézzük meg a szolgáltató honlapját, hogy valóban elérhető lesz-e a szolgáltatás lakhelyünkön. A 3G a leggyorsabb, míg a 2G lassabb sebességet jelent, a 2G szinte mindenhol a 3G nagyobb városokban érhető csak el, a szolgáltatók között is nagy eltérések lehetnek.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?