Meglepő: így is tuningolhatod az okostelefonod

2011. március 9. 13:02

Már korábban is írtunk arról, hogy a különböző gyártók egyre másra dobják piacra az okostelefonokhoz kapható különféle kiegészítőket. Most az egyik gyártó a retró hangulatot felidézve, egy igazi csemegével szolgál az iPhone tulajdonosoknak.

A gyártó 40 fontért (forint) árulja a kiegészítőt, melyhez a modern okostelefont csatlakoztatva a régi időket idéző otthoni készülékhez juthatunk. Az újdonságot piacra dobó cég szóvivője szerint ezzel az eszközzel sokkal kényelmesebben használhatják okostelefonjaikat tulajdonosaik amikor otthon tartózkodnak.

 

(Forrás: Daily Mail)


Az okostelefonok használatához elengedhetetlen a megfelelő tarifa kiválasztása

A mára megfizethetővé vált és szélsebesen terjedő okostelefonok egyre több és több embernek okozhatnak gondot. Ismerjük meg a készülékünket és ezzel elkerülhetjük a magas internetszámlákkal járó bosszankodásokat!

Hiába rendelkezünk a legmodernebb ketyerével, ha nem tudjuk kihasználni a tudását. Internetkapcsolatra útközben is szükségünk lesz, hiszen a sötét képernyőt nem érdemes bámulni. De nem mindegy mennyiért! A készülék megismerésével sokat spórolhatunk a számlánk végösszegén, Pénzcentrum.hu ebben kíván segíteni. Ne fizessünk tízezreket mobilszolgáltatónknak a telefon internetkapcsolatáért!

Azokat a telefonokat nevezünk okosnak, amelyek képesek különböző fejlesztők által készített alkalmazásokat futtatni. Így már a készülék megvásárlásakor szükségünk lesz internetkapcsolatra az általunk használni kívánt alkalmazások telepítéséhez. De szinte minden ilyen készülék rendelkezik vezeték nélküli internetmegosztáshoz szükséges wifi támogatással, így a nagyobb adatforgalmat igénylő kezdeti feladatokhoz vagy akár később is használhatjuk ezt a drágább mobilinternet helyett. Nem ritka ma már az ilyen kapcsolat akár az utcán, egy kávé vagy sör mellett szinte bármelyik vendéglátóhelyen használhatjuk. A mozikban, a kávéházakban és a plázákban kapcsoljuk be, ha szükséges kérjünk segítséget a személyzettől.

Csökkentsük tovább mobilköltségeinket!

Ne érjen bennünket meglepetés, ha külföldre utazunk, hiszen ekkor könnyen feltornázhatjuk az internetszámlánkat több tízezres kategóriába. Az első dolgunk legyen a 'Roaming data' funkció kikapcsolása a telefonon. Ezt általában a hálózati beállításoknál tehetjük meg. Ezzel megkímélhetjük magunkat a nem magyar hálózatokon esetlegesen keletkező méregdrága adatkommunikációtól.

A feltelepített alkalmazások nagy része akkor is kíván kapcsolatot, amikor épp utazunk és nem lehetünk wifi közelben, de a hazai mobilinternetdíjak mellett érdemes spórolni. Több alkalmazás kipróbálása után töröljük azokat, amelyeket nem fogunk használni. Erre a feladatra is találunk segédprogramot. Az E-mail, az időjárás előrejelzés, a csevegő szolgáltatások alapfunkcióként is telepítve vannak a legtöbb telefonon. Aggódnunk sem kell miattuk, mivel kevés adatot töltenek le tudtunkon kívül. Böngészés közben viszont könnyen nagyobb adattömegeket húzhatunk le telefonunkra. De például Opera Mini böngésző használatával ez az adatmennyiség is csökkenthető, ez a program tömörített formában küldi a telefonunkra a megjelenített weboldal adatait.

A Három legfőbb mobil operációs rendszer mindegyikére létezik valamilyen hálózati forgalmat figyelő alkalmazás. Használjuk ezeket már a kezdetektől fogva, így megelőzhetjük a magas túlforgalmazási díjakat! Beállíthatjuk az alkalmazásoknak, hogy csak wifi kapcsolat esetén használják a hálózatot és mindaddig, amíg ilyet nem találnak, ne frissítsék magukat. Az Android, az Apple IOS és Windows Phone a három fő rendszer, mindegyik market-én meg is találhatjuk a kellő alkalmazásokat. Kérjünk segítséget az első lépések megtételéhez az eladótól, a beállítások és alkalmazások telepítésében is segíteni tudnak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Milyen előfizetést válasszunk?

Útközben e-mailjeinkel, a szükséges alkalmazásokkal együtt telefonon nehéz összehozni iszonyatosan nagy adatforgalmat, hacsak nem vagyunk túl figyelmetlenek, vagy nem akarunk többször online videókat nézegetni két wifi kapcsolat között. Ezek alapján könnyebben választhatunk olyan csomagokat telefonunk mellé, amely nem tartalmaz több mint 0,5GB (500MB) adatforgalmat.

Összefoglaló táblázatunkban a szolgáltatók kínálatában elérhető mobilinternetezésre szánt csomagokat hasonlítottuk össze.

 


A legkisebb csomagok esetében alig van különbség a szolgáltatók között. A Vodafone kínál a többieknél kisebb 50MB-os forgalmi keretet, de legalább forgalmi keret átlépés esetén nem számol fel túlforgalmazási díjat. A Telenornál is található 50 MB-os csomag, ami 590 Ft-os havidíjért 32 FT/MB túlforgalmazási díj mellett nyújt hasonló szolgáltatást. Ezek a csomagok még szűkösek lehetnek az okostelefon teljes funkcionalitásának kiaknázásához, de a túlforgalmazási díj nélküli csomagokat bátran választhatjuk. Ebben az esetben a Telenor ajánlata a legkedvezőbb. Amennyiben nem kívánunk sebességkorlátozást akkor ott a T-Mobile Net 100 MB csomagja, bár ekkor a drága díj miatt nagyon figyelnünk kell, hogy mennyivel lépjük túl a keretünket.

A Nagyobb csomagok 500MB és 1GB adatforgalommal már bőven elegendőek lehetnek minden aktív mobilinternetezőnek, persze itt is előny, ha esetlegesen nincs túlforgalmazási díj. A döntés meghozatalakor mérlegeljük valóban a nagyobb csomagra van-e szükségünk, valamint a forgalommérő alkalmazások segítségével felmérhetjük saját igényeinket és akár következő hónapban válthatunk, amennyiben nincs hűségnyilatkozatunk. Legtöbb esetben a már meglévő mobil internet előfizetésünk mellé vásárolunk internet szolgáltatást, de a Vodafone és a Telenor is nyújt 10 forint különbséggel olyan 500 MB-os csomagot, amelyekkel nem kell többletfizetéstől tartanunk. Nyugodt szívvel választhatjuk ezeket.

Mielőtt viszont az előfizetéseket megkötnénk, mindenképp nézzük meg a szolgáltató honlapját, hogy valóban elérhető lesz-e a szolgáltatás lakhelyünkön. A 3G a leggyorsabb, míg a 2G lassabb sebességet jelent, a 2G szinte mindenhol a 3G nagyobb városokban érhető csak el, a szolgáltatók között is nagy eltérések lehetnek.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?