Mit tesznek a rendőrök a környezetvédelemért?

2009. április 17. 19:00

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan együttműködik a környezeti káresetek hatékony megelőzése és felszámolása érdekében A közös ellenőrzések többek között a védett természeti értékekkel és régészeti leletekkel kapcsolatos szabályok betarttatására, halászati, vadászati tevékenységekre, vízszennyezések megelőzésére, elhagyott hulladékok felderítésére, a veszélyes anyagokat szállító járművek és rakományuk ellenőrzésére irányultak.

2007 óta lép fel közösen a zöldtárca és a rendőrség a környezeti káresetek hatékony megelőzése és felszámolása érdekében. A megyei rendőr-főkapitányságok külön megállapodásokat is kötöttek a különböző területi környezetvédelmi szervekkel, így olyan intézkedések születtek, melyek a helyi sajátosságokra is figyelnek.

A rendőrség számos esetben hajtott végre közös ellenőrzést a zöldhatóságokkal: tulajdon ellen elkövetett szabálysértés (falopás, vadlopás stb.) miatt 167 esetben; köztisztasági szabálysértés miatt 1772 esetben; hulladékgazdálkodás rendjének megsértése (építési törmelék, háztartási, vegyes hulladék illegális módon való elhelyezése stb.) miatt 212 esetben; környezetszennyezés, környezetvédelem, környezetkárosítás (állati tetemek illegális módon való elhelyezése stb.) miatt 162 esetben; természetkárosítás (védett növények leszedése stb.) miatt 137 esetben indult büntetőeljárás. A hatóságok 50 főt állítottak elő természetkárosítás, fémlopás stb. miatt, illetve 31 főt fogtak el természetkárosítás, falopás tettenérés, orvvadászat stb. miatt.

A közös ellenőrzések többek között a védett természeti értékekkel és régészeti leletekkel kapcsolatos szabályok betarttatására; a halászati, horgászati, vadászati tevékenységekre; a természeti területeken engedély nélkül folytatott technikai és egyéb sporttevékenységek felderítésére és megakadályozására; az árvíz-belvízveszély, valamint környezeti kárelhárítás színhelyén a közbiztonság és a rend fenntartására, élet- és vagyonvédelemre, illetve mentésre; elhagyott hulladékok felderítésére, az ilyen tevékenységet folytatók elleni eljárás lefolytatására irányultak.

Budapesten általában a természet- és környezetkárosítás, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint az illegális fakitermelés fordult elő gyakrabban. Megyei szinten a körzeti megbízotti szolgálatok a hivatásos vadász-szolgálattal, a mezőőrökkel, az erdészetek dolgozóival, valamint a polgárőrséggel közösen hajtottak végre ellenőrzéseket, melyek a védett természeti területek, az illegális fakitermelés, valamint az illegális hulladéklerakás visszaszorítására irányultak. Előfordult olyan szabálysértés is, hogy roncsautókat közterületen- városban- hagytak, ez ellen a közterületi felügyelet és a rendőrség közösen lépett fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendőrség nagymértékben segíti a környezetvédelmi hatóságok munkáját, így a zöldtárca a továbbiakban is számít a támogatásra, hisz a természetvédelmi területek, természeti értékek, és a közterületek tisztaságának megóvása közös cél.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm