Mit tesznek a rendőrök a környezetvédelemért?

2009. április 17. 19:00

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan együttműködik a környezeti káresetek hatékony megelőzése és felszámolása érdekében A közös ellenőrzések többek között a védett természeti értékekkel és régészeti leletekkel kapcsolatos szabályok betarttatására, halászati, vadászati tevékenységekre, vízszennyezések megelőzésére, elhagyott hulladékok felderítésére, a veszélyes anyagokat szállító járművek és rakományuk ellenőrzésére irányultak.

2007 óta lép fel közösen a zöldtárca és a rendőrség a környezeti káresetek hatékony megelőzése és felszámolása érdekében. A megyei rendőr-főkapitányságok külön megállapodásokat is kötöttek a különböző területi környezetvédelmi szervekkel, így olyan intézkedések születtek, melyek a helyi sajátosságokra is figyelnek.

A rendőrség számos esetben hajtott végre közös ellenőrzést a zöldhatóságokkal: tulajdon ellen elkövetett szabálysértés (falopás, vadlopás stb.) miatt 167 esetben; köztisztasági szabálysértés miatt 1772 esetben; hulladékgazdálkodás rendjének megsértése (építési törmelék, háztartási, vegyes hulladék illegális módon való elhelyezése stb.) miatt 212 esetben; környezetszennyezés, környezetvédelem, környezetkárosítás (állati tetemek illegális módon való elhelyezése stb.) miatt 162 esetben; természetkárosítás (védett növények leszedése stb.) miatt 137 esetben indult büntetőeljárás. A hatóságok 50 főt állítottak elő természetkárosítás, fémlopás stb. miatt, illetve 31 főt fogtak el természetkárosítás, falopás tettenérés, orvvadászat stb. miatt.

A közös ellenőrzések többek között a védett természeti értékekkel és régészeti leletekkel kapcsolatos szabályok betarttatására; a halászati, horgászati, vadászati tevékenységekre; a természeti területeken engedély nélkül folytatott technikai és egyéb sporttevékenységek felderítésére és megakadályozására; az árvíz-belvízveszély, valamint környezeti kárelhárítás színhelyén a közbiztonság és a rend fenntartására, élet- és vagyonvédelemre, illetve mentésre; elhagyott hulladékok felderítésére, az ilyen tevékenységet folytatók elleni eljárás lefolytatására irányultak.

Budapesten általában a természet- és környezetkárosítás, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint az illegális fakitermelés fordult elő gyakrabban. Megyei szinten a körzeti megbízotti szolgálatok a hivatásos vadász-szolgálattal, a mezőőrökkel, az erdészetek dolgozóival, valamint a polgárőrséggel közösen hajtottak végre ellenőrzéseket, melyek a védett természeti területek, az illegális fakitermelés, valamint az illegális hulladéklerakás visszaszorítására irányultak. Előfordult olyan szabálysértés is, hogy roncsautókat közterületen- városban- hagytak, ez ellen a közterületi felügyelet és a rendőrség közösen lépett fel.

A rendőrség nagymértékben segíti a környezetvédelmi hatóságok munkáját, így a zöldtárca a továbbiakban is számít a támogatásra, hisz a természetvédelmi területek, természeti értékek, és a közterületek tisztaságának megóvása közös cél.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?