20 °C Budapest

Külön jelölés a környezetbarát mosóporokra

2009. április 2. 15:30

Olcsóbbá és bürokráciamentesebbé tenné az EU a környezetbarát termékeknél használható ökocímkézést. Eddig több mint háromezer árucikk - például mosópor, papírtermék, cipő - érdemelte ki az ökocímkét - adta hírül az EP sajtószolgálata.

Az EP tárgyalódelegációja informálisan már megállapodott a tagállamokat képviselő Tanáccsal a környezetbarát termékeket támogató ökocímkézésről szóló EU-rendelet részleteiről, így a most következő plenáris szavazáson várhatóan már a végleges szöveget fogadhatja el az Európai Parlament.


A javasolt jogszabály meghatározza az ökocímke használatának általános feltételeit. Az egyes termékcsoportokra (például szappanokra, samponokra, mosószerekre) vonatkozó speciális előírásokról később döntenek.


EU- ökocímke (Fotó: europarl.europa.eu)


A képviselők kérésére az Európai Bizottság tanulmányt készít arról, hogy elfogadhatók-e megbízható kritériumok az élelmiszerek és a takarmányok környezetvédelmi szempontú osztályozására.

Mérgező, rákkeltő, mutagén, veszélyes anyagok nem kaphatnak ökocímkét.

A közvetlen környezetvédelmi szempontok mellett a képviselők az állatkísérletek számának csökkentését is figyelembe vennék az ökocímkerendszer továbbfejlesztésénél.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07